Витамин D

Витамин Д е изключително важен витамин, който осигурява подкрепа за здрави зъби и кости, добра имунна система и дори мозъчна функция. В човешкото тяло витамин Д се създава от кожата чрез пряко излагане на слънчева светлина. Поради тази причина приемането на хранителна добавка с витамин Д може да бъде добра идея по време на периоди на намалена слънчева светлина (например през зимата) или за хора, които прекарват много време на закрито. 

Витамин Д е от съществено значение за човешкия организъм поради няколко причини, включително поддържане на висок имунитет, здрави кости и зъби. Допринася за правилното абсорбиране на калций, желязо, магнезий и цинк. Той може също да предпазва от редица заболявания и състояния, като диабет тип 1. Има ясни доказателства в подкрепа на използването на добавки с витамин D като натурално средство за повишаване на имунитета и намаляване честотата и тежестта на симптомите на респираторни заболяваня, включително грип, настинки, бронхити и пневмонии.  

Трябва ли да купувате витамин Д3 или Д2?
Витамин Д се предлага в две форми: Д3(холекалциферол) и Д2(ергокалциферол). Витамин Д3 е формата, която естествено се произвежда от тялото ви. Витамин Д3 може да се намери и в животински продукти като мазна риба, черен дроб, яйчни жълтъци и масло. Витамин Д2 идва главно от обогатени храни и растителни източници като гъби. Тъй като витамин Д3 е идентичен с формата, която тялото ви създава, се смята, че хранителните добавки с витамин Д3 са по-ефективни и по-лесно се усвояват от витамин Д2.

Ползи
Витамин Д има множество роли в организма. Той подпомага за:

  • насърчаване на здрави кости и зъби
  • здравето на имунната система, мозъка и нервната система
  • регулиране на нивата на инсулин и подпомагане на лечението на диабет
  • правилната функция на белите дробове и сърдечносъдовото здраве

Кой има нужда от витамин Д?
Жени, които са бременни или кърмят, деца, възрастни хора, лица с висока пигментация на кожата, лица, които не са изложени на слънце или такива, чието облекло покрива по-голямата част от кожата през цялата година, трябва да приемат добавки с витамин Д, поне от ноември до март-април.

марки
Подреди по