Количката е празна


обратно

Топ 10 ползи на активния въглен

9 юли 2018

 

 

 

 

Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организма, така че тялото да не ги абсорбира. Той се използва в центровете за спешна помощ по целия свят и е едно от най-популярните вещества за безопасното и ефективно лечение на отравяния и предозиране с опиати. В допълнение към неговите пречистващи ползи можем да добавим и това, че той се използва за намаляване на подуване на корема и газове, понижаване на холестерола, лечение на интрахепатална холестаза по време на бременност и дори предотвратяване на махмурлука.

*Изследванията показват, че активният въглен работи по-добре от стомашна промивка в някои ситуации.

И така, как действа активният въглен? Той работи като улавя токсини и химикали в милионите си малки пори. Порестата повърхност на активния въглен има отрицателен електрически заряд, който осъществява връзката с токсините и химикалите, които имат положителен заряд. Този процес се нарича адсорбция. В тялото абсорбцията е усвояването на елементи, включително хранителните вещества, но и химикали, и токсини. Адсорбцията е химическата реакция, при която елементите се свързват към повърхността. Веднъж погълнат активният въглен, той веднага започва да привлича токсините и химикалите, докато преминава през храносмилателната система.

 

Топ 10 ползи от активния въглен

*Всеки път, когато приемате активен въглен, е наложително да консумирате 12-16 чаши вода на ден. Активният въглен може да причини дехидратация, ако не се консумират адекватни количества вода.

 

  1. Избелва зъбите

Активният въглен помага за избелване на зъбите, като същевременно насърчава доброто здравословно състояние на устната кухина - подобрява рН баланса в устата, помага за предотвратяване на кариеси, изчиства лошия дъх и стопира заболявания на венците.

Той работи за избелване на зъбите чрез адсорбиране на плаката и микроскопични токсини, които оцветяват зъбите. Честата употреба на активен въглен е изключително достъпна и е естествено решение за ярка усмивка.

*За избелване на зъбите по естествен път – отворете една капсула и я прибавете към кокосово масло, намокрете четка за зъби и натопете в сместа (може да добавите и етерично масло за свеж дъх – мента, лимон, лайка). Четкайте зъбите нормално, като обръщате специално внимание на областите, които са с най-голямото оцветяване. Изплакнете добре. За най-добри резултати, мийте зъбите си с активен въглен 2-3 пъти седмично.

 

  1. Облекчава газовете, киселините и подуването

Една интересна употреба на активния въглен, която често се пренебрегва, за съжаление, е облекчаването на неприятните газове и подуването на корема. Той предотвратява газове като се свързва с газообразуващите вещества в храните и неутрализира техните действия, които причиняват дискомфорт.

*Препоръки за дозиране за облекчаване на газовете и подуване на корема: Вземете 500 мг (две капсули) един час преди хранене с пълна чаша вода. През този един час е добре да приемете поне още 1-2 чаши с вода.

 

  1. Третира алкохолно отравяне (и помага за предотвратяване на махмурлук)

Активният въглен не адсорбира алкохола, той просто помага бързо да премахнат другите токсини в алкохола, които допринасят за отравяне. Алкохолът рядко се консумира в чиста форма, защото е прекалено силен. Обикновено към него се прибавят изкуствени подсладители и химикали, които активният въглен веднага адсорбира и извежда от тялото.

*За да предотвратите алкохолно натравяне или махмурлук, изследователите съветват да приемете две капсули поне час-два преди да консумирате алкохол.

                                                                                                         

 

  1. Почистване на плесен

Токсичният мухъл причинява депресия, бъбречна и чернодробна недостатъчност, намалени когнитивни функции, сърдечни проблеми, дразнене на очите, главоболие, повръщане, нарушена функция на имунната система и тежки респираторни проблеми.

Домовете, които са били наводнени или дори имат малки течове в стените, подовете, могат да създадат идеална среда, където мухълът да се развие. Лошата вентилация допринася за проблема, а баните, сутерените и пералните помещения са особено предразположени към растеж на плесените.

Ако има видима плесен във Вашия дом, тя трябва да бъде третирана правилно, а не със силни химикали и препарати, които могат да навредят на Вашето здраве. Важно е да носите ръкавици и защитна маска, за да предпазите от вдишване на токсичния мухъл по време на почистването. Използвайте активен въглен, сода за хляб, ябълков оцет, масло от чаено дърво и бораксза почистване на твърдите повърхности и предпазването от появата на плесен в бъдеще.

 

  1. Прочистване на водата

Активният въглен улавя примеси във вода, включително разтворители, пестициди, промишлени отпадъци и други химикали. Ето защо употребата на активен въглен включва използването му в системи за филтрация на вода по целия свят. Според проучване, публикувано в Journal of the Canadian Dental Association, филтрите с активен въглен премахват повечето флуориди. Избягването на флуорида и детоксикирането му от организма е важно за оралното здраве, правилното функциониране на имунната система, здравите бъбреци и черен дроб.

*Пийте 8-10 чаши вода на ден с добавен активен въглен вътре, за да успокоите храносмилателния тракт, да се борите с умората, да поддържате функционирането на органите и да предпазите ставите.

 

  1. Бързо и ефективно прочистване на организма при натравяне

Както беше споменато по-горе, активният въглен се използва за отстраняване на токсини и химикали в случай на поглъщане. Тези вещества, като пестициди, живак, химически торове и белина, се свързват с повърхността на активния въглен, което позволява по-бързото им елиминиране, като същевременно се предотвратява абсорбирането им в тялото.

Активният въглен се използва, също така, като антидот в случай на случайно или целенасочено предозиране с фармацевтични лекарства. Важно е, обаче, активният въглен да се приеме възможно най-бързо - в рамките на един час след поглъщането на лекарствата.

В допълнение, активиният въглен може да се използва в случаи на хранително отравяне, когато има гадене и диария. Възрастните могат да приемат 2 капсули наведнъж при появата на симптоми на натравяне, а децата – 1 капсула. Не забравяйте, че е важно да се консумира адекватно количество вода, когато се използва активен въглен.

 

  1. Здравето на кожата и тялото

Активният въглен е ефективен при лечение на силна и неприятна миризмата на тялото, акне и облекчаване на дискомфорта от ухапвания от насекоми, обриви от отровни растения. Това е така, защото, както казахме, активният въглен прочиства токсините, които причиняват неприятна миризма при потене, както и появата на дерматитни проблеми.

След ухапване от комар или ужилване от пчелите, смесете една капсула активен въглен с ½ супена лъжица кокосово масло и нанесете върху засегнатата зона. Повторете отново на всеки 30 минути, докато сърбежът и дискомфортът изчезнат.

За лечение на акне, смесете една капсула активен въглен с две чаени лъжици гел от алое вера и нанесете сместа на избраната зона. Оставете да изсъхне и изплакнете добре.

                                                                                                            

 

  1. Храносмилателно почистване

Активният въглен се използва също за стимулирането на здравословен храносмилателен тракт, защото премахва токсините, които причиняват алергични реакции, окислително увреждане и слаба имунна система. Чрез премахване на токсините от Вашата система, можете да намалите болката в ставите, да увеличите енергията и да увеличите когнитивните функции.

Важно е редовно да се прочиствате стомашно-чревния тракт, за да се подпомогне цялостното здраве. За да поддържате храносмилането, вземете активен въглен 90 минути преди всяко хранене. Ако по време на прочистването, получите запек, увеличете приема на вода задължително. Пийте чаша топла вода с парче лимон и мед на всеки половин час, докато констипацията се облекчи.

 

  1. Anti-aging ефект

Ползите от употребата на активен въглен включват предотвратяване на клетъчното увреждане на органите и тъканите, тъй като той извлича токсините и химикалите от тях и предпазва от увреждания.

*За anti-aging ефект приемайте две капсули на ден активен въглен. Това поддържа по-добра когнитивна функция, намаляване на мозъчната мъгла, по-здрава бъбречна и чернодробна функция, по-здравословен стомашно-чревен тракт, по-чиста и сияйна кожа и коса.

 

  1. Намалява високия холестерол

Проучванията по света показват, че активният въглен намалява лошия холестерол и увеличава добрия холестерол. В едно проучване, което е наблюдавало ефектите на активния въглен, данните сочат, че общият холестерол е намалял с 25%, LDL холестеролът е намалял с 41%, а HDL е нараснал с 8% - само за четири седмици.

 

*Много изследователи препоръчват при пътувания, екскурзии, къмпингуване, в аптечката в колата, както и в дома/офиса да присъства активният въглен, тъй като той наистина има много ползи за здравето и може да се окаже животоспасяващ в някои ситуации.

 

                                             

 

Живейте здравословно с BulVit!