Количката е празна


обратно

Топ 10 на храни, билки и подправки, които са чудесни антиоксиданти

3 ноември 2017

 

 

В организма на всеки един човек по естествен път се произвеждат антиоксиданти, но е много важно да получаваме и голямо количество от тях и чрез храната. Тяхната роля в организма е много важна, защото, ако организмът е богат на антиоксиданти, той ще може да се предпази от много заболявания и проблеми.

По естествен път в организма се произвеждат и свободни радикали – клетки, които  също имат важна роля в организма. От една страна, те подпомагат имунната система в борбата срещу бактериите, вирусите, паразитите и гъбичките, както и детоксикират тялото, но от друга страна – те вредят. Това се случва, когато производството на свободни радикали се увеличи няколко пъти повече от нормалното. Тогава имунната система долавя този процес като неестествен и започва да реагира все едно има здравословен проблем. На практика, почти всички заболявания в човешкия организъм се получават от вредното влияние на свободните радикали и ненормалното им производство.

Антиоксидантите са естествената защита от това пагубно за организма влияние. Когато нивото на антиоксидантите е по-ниско от тези на свободните радикали, тогава налице се появяват ефекти като забързано стареене, увредени или мутирали клетки, разрушена тъкан, бавно зарастване на рани, претоварване на имунната система и дори - имунен срив.

Ето защо е много важно да приемаме антиоксиданти всекидневно!

 

Какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са група биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо на човешкия организъм. В основата си те са нискомолекулни съединения, които основно попадат в организма чрез храната и хранителните добавки. Основното действие на антиоксидантите е спирането на свободните радикали в организма като токсини, тежки метали, токсични съединения. Те се свързват със свободните радикали и стопират вредното им влияние, причиняващо много пагубни болести. Антиоксидантите имат и още едно много важно свойство – те подобряват цялостното здраве и физиология на тялото като подсилват имунната система.

Антиоксидантите включват десетки хиляди микронутриенти и хранителни вещества, които може да сте чували преди – каротеноиди, бета-каротин, ликопен, витамин С, селен, калий и още много други.

 

                                                                                 

 

Как да разберем дали приемаме достатъчно антиоксиданти?

За съжаление, не съществува изследване, което ясно и точно да покаже колко антиоксиданти има в организма. Затова е важно всекидневно да полагаме грижи да приемаме антиоксиданти като разнообразяваме менюто си с цветни и свежи плодове и зеленчуци.

Трябва да знаем, че има хора, които са по-застрашени от дефицит на антиоксиданти. Това са хора:

✔Активни или пасивни пушачи;

✔Изложени на замърсен въздух – автомобилни газове, заводни изпарения;

✔Прекомерно се излагат на слънчева светлина;

✔Често се претоварват;

✔Подложени на силен стрес;

✔Имащи заболявания – сърдечно-съдови, чернодробни.

 

Защо се нуждаем от антиоксиданти и какво правят те в тялото?

Антиоксидантните източници като храни, билки, подправки и чайове, намаляват ефектите на свободните радикали, които увреждат човешкия организъм. Водещите здравословни проблеми, пред които сме изправени днес - сърдечни заболявания, рак, деменция - са свързани с повишени нива на оксидантно увреждане и възпаление. Източниците на антиоксиданти в менюто Ви предлагат много важна помощ за противодействие на ефектите от свободните радикали, а именно предпазват здравите клетки и спират растежа на злокачествени или ракови клетки.

Изследванията показват, че, когато става въпрос за дълголетие и цялостно здраве, някои от ползите от на антиоксидантните храни, билки, чайове и добавки включват:

 

✔Забавени признаци на стареене (включително на кожата, очите, тъканите, ставите, сърцето и мозъка);

✔Намален риск от рак;

✔Детоксикация на организма;

✔Дълголетие и жизненост;

✔Защита от сърдечни заболявания и инсулт;

✔По-малък риск от когнитивни проблеми и деменция;

✔Намален риск от загуба на зрение или нарушения като дегенерация на макулата и катаракта.

 

Топ 10 антиоксидантни храни, билки и подправки:

Заедно с антиоксидантните храни, някои билки, подправки и етерични масла, получени от хранителни растения, съдържат изключително високи нива на лечебните антиоксидантни съединения. Предлагаме Ви топ 10 на най-силните антиоксиданти, които можете да опитате да добавите към Вашата диета за повишена защита срещу болести.

 

  1. Карамфил

Карамфилът е красиво цвете, но извлеченото от него етерично масло има много ползи за човешкия организъм. Карамфилът е познат като лечебно средство повече от 2000 години и се използва и до ден днешен, заради изключително многото ползи. Маслото от карамфил предпазва зъбите от кариеси, спомага процесът на регулиране на теглото, лекува много успешно кожни дерматити (дори краста), а някои гинеколози твърдят, че той спомага в борбата срещи кандида гъбички. Освен всички тези и много други ползи карамфилът е много богат на антиоксидантни съставки, чрез които предпазва организма и му помага да бъде в добър жизнен тонус.

 

                                                                                      

 

  1. Канела

Канелата е чудесна подправка, която е широко разпространена по цял свят, заради божествения си аромат. Но канелата също така е и много полезна за човешкия организъм като подпомага работата на едни от най-важните органи – сърцето, мозъка и черния дроб. Освен това канелата спомага за изхвърляне на задържаната вода, изгаряне на мазнините и спомага за намаляване на вредния холестерол. Канелата е много силен антиоксидант, познат още от древни времена! Тази незаменима подправка предпазва организма от вредните влияния на свободните радикали и по този начин предпазва от пагубни заболявания.

 

                                                                                         

 

  1. Риган

Риганът е също много известна подправка, която подхожда на изключително много ястия и затова е много предпочитана. Но тази подправка също така е богат източник на антиоксиданти за тялото. Тя има способността да се свързва с нездравословните тела в организма и да стопира неблагоприятното им действие, както и да ги извежда от организма. Маслото от риган спомага за детоксикирането на организма като подпомага работата на лимфната система, черния дроб и жлъчката. По този начин вълшебното масло от тази билка подсилва имунната система.

 

                                                     

 

  1. Куркума

Куркумата много често е наричана „златната кралица на подправките“, защото от хилядолетия лечителите са я използвали в традиционната медицина като средство за лечение на много различни болести и проблеми. Куркумата има много силно оръжие под формата на веществото – куркумин. Точно това вещество е отговорно за силния и специфичен цвят на куркумата, както и за всички ползи за здравето на човек. Куркумата е известна със своите антисептични и противовъзпалителни действия. Тя успешно се бори с гъбични, бактериалните, вирусните и паразитните инфекции в тялото. Също така е много полезна при настинки и грип, както и успешно овладява респираторните проблеми. Куркумата е силен антиоксидант, който предпазва организма от влиянието на свободните радикали и заболявания, породени от тях.

 

                                                                        

 

  1. Мента

Ментата е силен лек за стомашно-чревните неразположения, успешно се бори с вирусни атаки, намалява температурата и овладява респираторните проблеми. Ментата има също така благоприятен ефект върху нервната система и изключително много помага на хора, изложени на чести стресови ситуации. Тази билка е посочвана като чудесен начин, чрез която да набавим необходимите дози на антиоксиданти в тялото. Най-полезна е в суров вид, а не запарена в чая. Също така можем да потърсим етерично масло от мента.

 

                                                                                        

 

  1. Джинджифил

Коренът от джинджифил е изключително полезен. Той има много действия върху организма – намалява гаденето, потушава настинки и грип, намалява температурата, изчиства акнето, детоксикира тялото, извежда задържаната вода, поддържа кръвта чиста, намалява вредния холестерол, предпазва от сърдечни заболявания, успокоява нервната система и още редица други чудесни ползи. Но също така джинджифилът е изключителен антиоксидант, защото успешно стопира свободните радикали и спомага за тяхното извеждане от организма, още преди да подействат негативно на метаболизма.

 

                                                                                        

 

  1. Акай бери

Тези чудесни плодове – акай бери – се нареждат в топ 10 на най-полезните храни в глобален аспект. Защо ли? Точно защото са един от най-силните антиоксиданти, познати на изследователите. Акай бери са дребни на големина плодове от красива тропическа палма, но крият мощни и направо вълшебни антиоксидантни свойства. Те се използват в направата на много кремове, масла и други козметични продукти с цел забавяне на стареенето. Плодовете акай бери намаляват вредното влияние на свободните радикали и по този начин изглаждат и изчистват кожата, намаляват бръчките, придават свежест на кожата, косата и ноктите.  

 

                                                  

 

  1. Астрагал

Тази билка е позната като една от най-силните за подпомагане на отслабнала имунна система. Астрагалът помага дори и при тежки случай, в които имунната система е спаднала драстично много. Действието на астрагала е да се свърже с всички нездравословни организми като бактерии, вируси, паразити и гъбички, които отслабват имунната система. Билката стопира действието им и ги изкарва от организма, без да натоварва черния дроб и жлъчката. Астрагалът също така намалява стреса, балансира хормоналния дисбаланс и е подходящ за употреба при грип и настинка.  

 

                                                                                              

 

  1. Вишни

Сокът от вишни е може би една от най-полезните напитки, наред със супер напитките като зелен чай и много други. Това е така, защото вишните са естествен богат източник на антиоксиданти, които спомагат за подсилване на имунната система и прочистването на организма от свободните радикали. Сокът от вишни също така може да спомогне за мъжки еректилни дисфункции и проблеми с простата. Изследвания дори потвърждават, че вишните понижават кръвната захар, вредния холестерол и предпазват от пагубни заболявания за човек.

 

                                                                                            

 

  1. Артишок

Понеже артишокът се свързва основно с прочистване и детокс на организма, трябва да кажем, че той се свързва със свободните клетки в организма и ги извежда бързо от организма. Артишокът е зеленчук, познат като част от редица продукти за сваляне на килограми и топене на мазнините, както и изхвърляне на излишно задържаната вода. Артишокът е богат на антиоксиданти, които имат цялостен благотворен ефект върху организма и физиологията на човек.

 

                                                                                                        

 

 

Други богати на антиоксиданти билки включват селен, чесън, лют червен пипер и зелен чай. Стремете се да консумирате минимум три пъти на седмица от тези билки, храни и подправки, но това не може да гарантира количеството на антиоксидантите, които сте усвоили. Затова може да се обърнете към хранителните  добавки, защото те са чист екстракт от различните натурални средства. Може да разгледате нашите предложения тук.

              

 

               

 

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!