Количката е празна


обратно

Какво се случва с тялото Ви, когато ядете твърде много захар?

30 ноември 2017

 

 

Съществуват много проучвания относно захарта и нейното влияние върху човешкия организъм. Едно от последните проучвания показва, че захарта и раковите заболявания са свързани. Оказва се, че захарта захранва раковите клетки, стимулира клетъчното им деление и ускорява растежа им, което позволява ракът да се разпространява по-бързо. Въз основа на това и на много други неблагоприятни ефекти, учените съветват захарта да се консумира умерено до 25 грама на ден.

Захарта е един от най-разпространените вещества в глобален аспект. Тя се добавя не само към храната – палачинки, торти, сладкиши, сладолед, но и към напитките – чай, кафе, сода, натурални сокове. Повечето хора възприемат захарта като вкусна, задоволяваща и неустоима. Но, всъщност, учените, лекарите и изследователите в тази насока, могат да опишат захарта като токсична, пристрастяваща и смъртоносна! Учените смятат, че захарта е едно от най-опасните и вредни вещества, които всекидневно сe приема с храната или напитките. Тази интензивна зависимост от захар става все по-голяма и по-лошото е, че се отразява не само на възрастните хора, но и на децата.

                             

Защо прекомерната употреба на захар е вредна за организма?

Статистическите данни показват, че средностатистически човек консумира около 32 лъжици захар на ден под формата на различни храни и напитки. Това количество се равнява на 126 грама захар, което е 4 пъти повече от допустимата норма от 25 грама дневно.

Още по-тревожно е, че хората консумират прекомерно количество захар под формата на фруктоза. Тази високо преработена форма на захар е предпочитана от производителите, защото е по-евтина, както и е по-сладка с 20% от обикновената трапезна захар. Фруктозата се среща в почти всички видове преработени храни и напитки в наши дни. Производителите много често пишат на етикетите, че продуктът не съдържа захар, за да привлекат повече клиенти, но всъщност, продуктът съдържа фруктоза, което е по-вредният вариант. Лошата новина е, че човешкото тяло не е създадено да консумира прекомерни количества захар, особено под формата на фруктоза! Всъщност, тялото Ви метаболизира фруктозата по различен начин от захарта. Организмът приема фруктозата като хепатотоксин (вид опасен токсин) и директно я превръща в мазнини, които могат да причинят множество здравословни проблеми.

 

Неблагоприятни ефекти върху организма от консумацията на твърде много захар

Захарта претоварва и уврежда черния дроб. Ефектът от прекомерна консумация на твърде много захар или фруктоза може да се сравнява с ефекта от консумацията на твърде много алкохол. Цялата фруктоза, която приемате, се прехвърля в единствения орган, който има функцията да я преработи - черният дроб. Това сериозно натоварва и дори претоварва черния дроб, което води до потенциално увреждане на органа.

Захарта стимулира наддаването на тегло и оказва неблагоприятно влияние върху производството на инсулин и лептин. Фруктозата намалява метаболизма Ви като изключва системата за контрол на апетита на тялото. Организмът не успява да стимулира производството на инсулин, който на свой ред не успява да потисне грелина или " хормон на глада ". Без хормона грелин производството на „хормона на ситостта“ лептин е невъзможна. Така се оформя един нездравословен кръг, чрез който напълнявате и развивате инсулинова резистентност.   

Консумирането на прекалено много захар причинява метаболитна дисфункция, проявена чрез симптомите наддаване на тегло, затлъстяване, понижен HDL и повишен LDL, повишена кръвна захар, повишени триглицериди и високо кръвно налягане.

Прекомерната захар увеличава нивата на пикочната киселина в организма. Високите нива на пикочна киселина са рисков фактор за сърдечни и бъбречни заболявания. Всъщност, науката вече е установила тясната връзка между фруктозата и нивата на пикочната киселина като сега нивата могат да се използват като маркер за фруктозна токсичност. Според последните изследвания най-безопасният диапазон за пикочната киселина е между 3 и 5,5 милиграма на децилитър. Ако нивото на пикочната киселина е по-висока от това, тогава е ясно, че сте изложени на риск от отрицателното въздействие на фруктозата върху здравето.

 

                                                                          

 

Захарта увеличава риска от заболявания

Една от най-тежките последици от консумирането на твърде много захар е натоварването на черния дроб, което води до състояние, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Това е същата болест, която можете да получите от прекомерния прием на алкохол, само че причинена от прекомерно приемане на захар (фруктоза). Много изследователи твърдят, че има три основни прилики между захарта и алкохола:  

  1. Вашият черен дроб метаболизира алкохола по същия начин като захарта, тъй като и двете вещества спомагат за превръщането на диетичните въглехидрати в мазнини, както и повишават инсулиновата резистентност. Друго общо нещо е, че увреждат черния дроб.
  2. Фруктозата отслабва имунната система и предизвиква грешки в нея. Това води до образуване на прекалено много свободни радикали в организма, водещи до възпаление - състояние, което може да бъде причинено и от алкохола.
  3. Фруктозата и алкохолът могат да предизвикат състояние на зависимост в мозъка.

Но, за съжаление, това не са единствените здравословни проблеми, които захарта и фруктозата могат да предизвикат в организма Ви. Изследванията на някои от най-уважаваните институции в САЩ потвърждават, че захарта е основен хранителен фактор, който увеличава затлъстяването и развитието на хронични заболявания. Едно скорошно проучване установи, че захарта захранва раковите клетки, стимулира клетъчното им деление и ускорява растежа им. Това на практика означава, че ракът се разпространява по-бързо.

 

Болестта на Алцхаймер е друга смъртоносна болест, която може да възникне от твърде много консумация на захар. Изследвания установяват мощна връзка между диетата с високо съдържание на фруктоза и повишения риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Според някои експерти, не само болестта на Алцхаймер, но и други мозъчни нарушения могат да бъдат причинени от консумацията на прекалено много захар или фруктоза.

 

Други заболявания, които могат да възникнат поради твърде много консумация на захар:

✔ Диабет тип 2;

✔ Хипертония;

✔ Липидни проблеми;

✔ Сърдечни заболявания;

✔ Синдром на поликистозни яйчници;

✔ Деменция.

 

Как да ограничите потреблението на захар

✔Избирайте здравословни природни източници на сладко като плодове, а не  преработените храни (сладкиши), които виждате в супермаркетите;

✔Ограничите консумацията на рафинирани въглехидрати (вафли, сладкиши, бонбони, кроасани и т.н.) и зърнени храни, тъй като те се разпадат на захар в организма Ви, което увеличава нивата на инсулина и причинява инсулинова резистентност;

✔Запазете общото потребление на фруктоза под 25 грама на ден;

✔Изкуствените подсладители като аспартам и сукралоза са още по-вредни от фруктозата и захарта!

✔Увеличете консумацията на здравословни мазнини като омега-3;

✔Пийте чиста вода всеки ден минимум по 2 литра. Простата смяната на всички подсладени напитки като сода и плодови сокове с чиста вода може да допринесе много за подобряване на вашето здраве!

✔Добавете ферментирали храни към вашата храна. Полезните бактерии в тези здравословни храни могат да улеснят храносмилането и да детоксикират организма, което помага да се намали фруктозното увреждане върху черния дроб.

Може да разгледате и закупите нашите продукти за намаляване на кръвната захар тук -->>

           

 

             

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!