Количката е празна


обратно

5 доказани ползи за здравето от куркумата и черния пипер

18 април 2018

 

 

 

Куркуминът в куркумата

Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което е ярко жълто химично вещество, придаващо на куркумата жълтия цвят. Куркуминът е свързан с многобройни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антиоксиданти, предпазващи здравите клетки от свободни радикали, които могат да причинят увреждане. За съжаление, обаче, куркуминът се метаболизира бързо и се отстранява от организма чрез черния дроб и чревната стена.

 

Пиперинът в черен пипер

Съединението пиперин е това, което придава вкуса на черния пипер. Доказано е, че пиперинът увеличава бионаличността на хранителните вещества както при храната, така и при хранителните добавки. Това на практика означава, че пиперинът спомага за по-лесното усвояване на полезните вещества, както и ги запазва по-дълго в организма. Освен това пиперинът поддържа и подобрява процеса на детоксикация на черния дроб.                            

 

Подобрете ползите за здравето от куркума чрез добавяне на черен пипер!

Когато приемате куркума с черен пипер, увеличавате количеството на куркумин, който тялото Ви може да усвои и да използва. Причината, черният пипер да действа по този начин, се дължи на пиперина – вещество, което се намира в черния пипер. То действа като забавя твърде бързата преработка на куркумина в черния дроб и изхвърлянето му чрез пикочо-половата система. Със забавянето на този процес нашето тяло е в състояние да се възползва по-дълго от страхотните качества на куркумина и неговите благоприятни ефекти!

Начинът, по който пиперинът дава възможност за повишаване на бионаличността на хранителните вещества и в частност на куркумина, е, че той инхибира скоростта на преработка на куркумина и същевременно увеличаване на времето, през което той живее в червата, където обикновено бързо се разпада.

Проучване установява, че, когато към 2 гр куркумин се прибави 20 гр черен пипер, степента на чревната абсорбция на куркумин се увеличава и той остава значително по-дълга в телесната тъкан, отколкото, когато се прилага самостоятелно.

                                                                                                            

 

5 доказани ползи от куркумата и черния пипер

  1. Контролират затлъстяването

Куркумата и черният пипер могат да се комбинират, за да се борят с високите нива на холестерола, затлъстяването и диабета. Тези вещества имат сходно действие в организма относно мастните депа и натрупаните килограми. Те действат като забързват метаболизма, спомагат за изгарянето на мазнините и увеличаване на енергията в тялото. Съчетани с подходяща лека диета, куркумата и черният пипер ще спомогнат за редуциране теглото.

 

  1. Помагат за намаляване на болката

Пиперинът и куркуминът спомагат за намаляване на болката, като стимулират  определени рецептори, отговарящи за контролиране на болката, като се препоръчват често при ставни болки. Също така, пиперинът се използва като активна съставка в много аналгетични кремове, които могат да се приложат локално върху кожата, за да облекчат болката.

 

  1. Подобряват когнитивните функции

Пиперинът е доказано вещество в многобройни проучвания, което предпазва от  намаляване и нарушения на паметта и когнитивната функции. Химичните пътища в мозъка се стимулират от това органично съединение, а проучванията демонстрират възможността пиперът да бъде от полза за пациентите с болестта на Алцхаймер и тези, които страдат от деменция. От друга страна, куркуминът стимулира циркулацията на кръвта, включително и към мозъка, което също стимулира мисловните процеси и дейности.

 

  1. Грижа за кожата

Пиперинът и куркумата са вещества, които помагат да се лекува витилиго – кожно заболяване, което причинява бели петна и загуба на нормалната пигментация. Според учени в Лондон тези вещества стимулират кожата да произведе меланоцити (вид естествен пигмент), чрез който да се редуцира това заболяване. Също така, пиперинът и куркуминът намаляват шансовете за рак на кожата при прекомерно ултравиолетово лъчение.

 

  1. Подобряват храносмилането

Консумацията на пипер и куркума увеличава секрецията на солна киселина в стомаха, като по този начин се улеснява храносмилането. Правилното храносмилане е от съществено значение, за да се избегне диария, запек, колит, колики и други. Пиперът и куркумата също помага да предотвратят образуването на газове и киселини. Те действат диуретично и спомагат за изпотяване, чрез което се премахват токсините и излишната вода в организма.

 

Може да намерите и закупите тук нашето предложение за куркума и черен пипер, чрез които да поддържате здравето си оптимално –>

                                                                 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!