Количката е празна


обратно

Знаете ли, че може да контролирате хормоните си съвсем лесно!?

14 ноември 2017

 

  

Опитайте се да помислете за тялото си като компания, която има нива на управление, както и куп цели и подцели. Съществуват безброй системи, които трябва да работят заедно и най-вече безпроблемно. Представете си, че мислите за всички процеси в тялото си денонощно. Това е доста сложно и може би дори невъзможно. За щастие, не е нужно да мислите за всички тези процеси и реакции, защото Вашите хормони правят всичко това. Те контролират и участват във всичко случващо се в организма - помагат Ви да заспите през нощта, да изгорите калории или да превърнете мазнините в мускули и много други процеси. Ето колко важни са хормоните за човешкото тяло. Разбира се, те трябва да работят в синхрон, за да може тялото („компанията“) да бъде здраво („стабилна“). Скорошни изследвания показват, че, всъщност, Вие можете да се научите да ги контролирате. И когато го направите, ще изглеждате и ще се чувствате по-добре всеки ден. Прочетете по-долу, за да разберете как вашите хормони могат да Ви превърнат в човека, който желаете да бъдете.

 

 

Регулатори на глада: грелин и лептин

Тези два хормона непрекъснато работят, за да Ви кажат колко храна трябва да консумирате. Грелин е хормонът, който Ви кара да се чувствате гладни и се произвежда от стените на стомаха. Лептин, освободен от мастните клетки, казва на тялото Ви, че енергийни нива са пълни и трябва да спрете да се храните. Веднъж, когато попаднат в кръвоносната система, тези два хормона се насочват към хипоталамуса на мозъка. Когато човек е здрав, тези хормони успешно доставят информацията – или че сте гладни, или че сте сити. Но, когато спрем да полагаме грижи за тялото, тогава тези два хормона спират да работят ефективно и не могат да предадат тази важна информация на мозъка.

 

Как да контролирате грелина и лептина? Спете поне 6 часа на ден!

Както вече казахме, грижите за тялото са много важни – правете чести физически упражнения, похапвайте по-често здравословна храна, намирайте време за релакс и спокойствие. Много важно е също да спите не по-малко от шест часа на ден, защото сънят пряко влияе на производството и регулирането на хормоните. Според изследователи в щата Пенсилвания хората, които спят по-малко от 6 часа на ден, са по-склонни към повишаване на апетита и производството на грелин, отколкото на лептин. Учените допълват, че липсата на сън през седмицата, не може да се компенсира с прекалено много сън през уикенда. Така че, ако искате да нормализирате тези хормони, се придържайте към леглото за не по-малко от 6 часа на денонощие.

 

                                                            

 

Повишаване на метаболизма: тироидни хормони

Щитовидна жлеза в гърлото е оформена като пеперуда и произвежда важните хормони Т3 и Т4. Те преминават през цялото тяло и определят колко енергия да произвежда и да изразходва всяка една клетка. Това определя Вашия основен метаболитен ритъм - колко калории изгаряте чрез ежедневните си дейности и колко калории с упражнения. Дори и малките спадове в хормоните Т3 и Т4 могат да предизвикат метаболитни промени и нарушения. Ако промяната на хормоните е внезапна, това може да се дължи на тумор или автоимунно заболяване, като например болестта на Хашимото.

 

Как да контролирате щитовидните хормони? Приемайте минерала йод!

Ако телесното Ви тегло се увеличи рязко или спадне много бързо, е най-добре да потърсите Вашия личен лекар, тъй като тези промени може да се дължат на хормонален дисбаланс. Съвсем лесен кръвен тест може да определи дали имате нарушение на щитовидната жлеза. Ако жлезата е здрава, то, за да я поддържате в добра норма, трябва да консумирате храни и хранителни добавки, богати на йод. Този минерал е от съществено значение за производството на хормони Т3 и Т4. Храни богати на този минерал са морски дарове, млечните продукти, яйцата, водораслите, ягодите, картофите, както и добре познатата хималайска сол.

 

 

                   kelp-bulvit                                         

 

Мускулни строители: хормон на растежа и инсулиноподобен фактор на растежа

Може би сте чували за човешки растежен хормон, който е наречен също соматотропин. Неговото въздействие на тялото е да засили метаболизма и всички реакции в организма, за да подпомогне растежа на мускулната маса и да намали излишните килограми. Забързва се растежа на клетките, забързват се храносмилателните функции и на производството на инсулиноподобния растежен фактор (IGF). Заедно тези два хормона разграждат мазнините и използват енергията за укрепване на мускулите, сухожилията и ставите. Тялото по естествен път произвежда хормона на растежа, но след 20-годишна възраст, нивата на хормона започват да спадат с 15% за всяко десетилетие.

 

Как да контролираме тези два хормона на растеж?Предизвикайте умората!

За да се покачат по естествен път нивата на хормона на растежа, работете до точката на умора и след това. В залата използвайте най-тежките тежести, които може да вдигнете и правете кратки (до 5 вдигания), но чести повторения (от 8 до 12), а между сериите ограничавайте почивката си до не повече от 60 секунди. Ако бягате обикновено по 5 км на ден, се опитайте да избягате 6 и повече км. "Ако почувствате изгаряща болка в мускулите си, значи полагате правилните усилия", казва д-р Якоб Уилсон, специалист по увеличаване на мускулната маса.

 

                                                      

            

Индикатор за сън: Мелатонин

В идеалния случай производство на мелатонин, който предизвиква сънливо състояние, се забавя през деня и достига своя връх между 2 и 4 сутринта. Но това не винаги се случва поради много фактори, които черпят енергията ни през деня. Така че често се случва да сме изморени още в 17 – 18 часа.

Епифизната жлеза произвежда хормона мелатонин въз основа на излагането на синя светлина. Тази светлина, произведена от къси светлинни лъчи с висока честота на трептене, стимулира нервната система и ни помага да стоим будни. Но прекаленото стоене на тази светлина влияе на биологичния ни часовник и променя режима ни на сън. Интересно е, че освен слънцето други източници на синя светлина са телефоните и телевизора. Ако прекарвате времето си след работа, както и почивките си, пред екраните, това може да попречи на хормона мелатонин да функционира нормално. На практика, ще наруши естествения цикъл на сън.

 

Как да контролираме мелатонина? Изключете рано екраните!

Спрете да се излагате на синя светлина, т.е. изключете екраните и не се вкопчвайте в телефоните се, поне два часа преди времето за лягане! Дори този безвреден за очите е-четец може да настрои цикъла на съня Ви назад с 1½ часа, затова прочетете книга или намерете друго релаксиращо действие преди лягане.

 

                                                        

 

 

Либидо стимулатор: Тестостерон

Тестостеронът е хормон, който се среща не само при мъжете, но и при жените. Разликата е, че при мъжете той е доминантният хормон и играе ключова роля в целия организъм. При мъжете той е причинител на дрезгавия, загрубял глас, окосмяване по лицето, натрупване на мускулна маса. Тестостеронът влия на либидото както при мъжете, така и при жените, влияе на плътността на костите и мускулната маса, а при мъжете определя боря на сперматозоидите. Нивата на този хормон като цяло намаляват с възрастта най-вече, защото с годините губим добрата форма, имаме по-заседнал начин на живот, придобиваме наднормено тегло. Всички тези фактори влияят пагубно на либидото и производството на тестостерона. Скорошно проучване в Лондон на близо 3200 души на възраст над 40 години показва смущаващите резултати, че трима от четирима мъже са с ниски нива на тестостерон, заради наднормено тегло или със затлъстяване.

 

Как да контролираме тестостерона? Задайте лимит до две питиета!

Алкохолът може да възпрепятства производството на тестостерон чрез химически реакции, които се появяват в тестисите и черния дроб, казва Брайън Стейснер, М.Д. от Jersey Urology Group. Концентрацията на алкохол в кръвта от само 0,05%,  може да причини 9% понижение на тестостерона при мъжете на възраст от 21 до 25 години, според изследване в списанието Alcoholism. Процентите за намаляване на тестостерона се покачват с възрастта с големи темпове. Така че, за да запазите добри нива на тестостерон дори и в напреднала възраст, трябва да следите теглото си, да не губите здравословна форма и да намалите/ спрете алкохола.

 

                                                          

 

Изгаряне на мазнините: Ирисин

Съществува един много важен хормон, който отговаря за цялостния процес на отслабването и изгарянето на мазнини. Той се нарича ирисин и има способността да се справя със сериозни здравословни проблеми като затлъстяването. Този хормон е директно свързан към мастните тъкани и отговаря за тяхното изгаряне. Ако в тялото е настъпил дисбаланс на хормоните, е възможно ирисинът също да не изпълнява функциите си внимателно и това да доведе до повече мастни депа и затлъстяване.

 

Как да контролираме ирисина? Студувайте поне 10-15 минути на ден!

Трябва да знаете, че най-добрият начин за естествено производство на ирисин е активното спортуване. Колко повече спортувате, толкова повече ирисин произвеждате. Но за тези хора, които не обичат да тренират съществува още един начин за производство на важния хормон. Умереното студуване! Колкото и невероятно да звучи, треперенето от студ в продължение на 10 до 15 минути увеличава производството на ирисин за около един час умерени упражнения във фитнеса, сочи проучване на Националните институти по здравеопазване.

 

                                                   

 

Производител на енергия: инсулин

Инсулинът е отговорен за придвижването на мазнините и захарта от кръвта до мастните и мускулните клетки, където се съхраняват. Ако тялото спре да реагира правилно и да не произвежда инсулин, нивата на захарта могат да се повишат и това Ви излага на риск от диабет тип 2. Но, от друга страна, приемането на инсулин след тренировка помага за мускулно покачване и здравина. Тялото използва захарта, за да презареди силите Ви, да захрани мускулите и да върне енергията на тялото. Инсулиновият скок е полезен, но трябва да се използва в умерени норми и то само от активно спортуващите, защото те напълно усвояват излишъка от захар в организма. За всички други хора този излишък може да предизвика диабет.

 

Как да контролирате инсулина? Яжте въглехидратите след тренировка!

Проучването в Университета в Оклахома установява, че идеалният прием на въглехидрати е след активна физическа дейност/ тренировка и е около половин грам на килограм телесна маса. За човек с тегло 100 килограма това са около 50 грама - или средно голям картоф и чаша царевица.

 

                                                 

 

 

Помнете важното правило - ако хормоните не работят за Вас, те работят срещу Вас!

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!