Количката е празна


обратно

Здравословни проблеми вследствие на наднормено тегло и затлъстяване

26 януари 2018

 

 

 

 

 

 

Какво представляват наднорменото тегло и затлъстяването?

Терминът "наднормено тегло" обозначава състоянието между нормалното тегло и затлъстяването. Националният институт по здравеопазване определя наднорменото тегло по отношение на ИТМ (индекс на телесна маса), който се образува, когато теглото на човека се раздели на височината му. Според Националния институт по здравеопазване наднорменото тегло е тогава, когато ИТМ индексът посочва повече от 27,3% за жените, а за мъжете - 27,8% или повече. Говорим за затлъстяване, когато индексът показва над 30%.

 

Какви здравословни проблеми са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването?

Прекомерното тегло може да увеличи риска от много здравословни проблеми, включително:

✔ диабет тип 2;

✔ високо кръвно налягане;

✔ сърдечни заболявания;

✔ някои видове рак;

✔ сънна апнея;

✔ остеоартрит;

✔ чернодробни заболявания;

✔ заболяване на бъбреците;

✔ проблеми с бременността, като висока кръвна захар по време на бременност, високо кръвно налягане и повишен риск от цезарово сечение.

 

Здравословни проблеми вследствие на наднорменото тегло и затлъстяването

Диабет тип 2

Какво представлява диабетът тип 2?

Диабетът тип 2 е заболяване, при което нивата на кръвната захар са над нормалните. Високата кръвна захар е основна причина за сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, инсулт, ампутация и слепота.  Диабетът тип 2 е най-честият тип диабет. Семейната история и гените играят голяма роля при диабет тип 2. Други рискови фактори включват ниско ниво на активност, лоша диета и прекомерно телесно тегло около кръста.

 

Как диабетът тип 2 е свързан с наднорменото тегло?

Около 80% от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло или със затлъстяване. Не е ясно защо хората с наднормено тегло имат по-голяма вероятност да развият това заболяване. Учените предполагат, че прекомерното тегло води до промяна на клетките, което ги прави резистентни на инсулина. Инсулинът пренася захар от кръвта в клетките, където се използва за енергия. Когато човек е инсулиново резистентен, кръвната захар не може да бъде поета от клетките, което води до висока кръвна захар. В допълнение, клетките, които произвеждат инсулин, трябва да работят още по-усилено, за да се опитат да поддържат нормалната кръвна захар.

 

Как може отслабването да помогне?

Ако сте изложени на риск от диабет тип 2, намаляването на теглото може да помогне да се предотврати или забави появата на диабет. Ако вече имате диабет тип 2, загубата на тегло и физическата активност Ви помагат да контролирате нивата на кръвната захар и да предотвратите или забавите здравословните проблеми.

 

                                                                   

 

Високо кръвно налягане

Какво представлява високото кръвно налягане?

Всеки път, когато сърце бие, то подава кръв през артериите до останалите части от тялото. Кръвното налягане се определя според това колко силно кръвта натиска стените на артериите. Кръвното налягане от 120/80 mm Hg се счита за нормално. Обикновено високото кръвно налягане не преминава с отявлени симптоми, но, ако не се овладее на време, може да доведе до тежки здравословни последици.

 

Как високото кръвно налягане е свързано с наднорменото тегло?

Високото кръвно налягане е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването по няколко начина. Ако имате натрупани в повече килограми , може да увеличите кръвното налягане, защото на сърцето ще са му нужни повече усилия, за да изпраща кръв до всички клетки в тялото. Излишната мазнина също така може да увреди бъбреците, които спомагат за регулирането на кръвното налягане.

 

Как може отслабването да помогне?

Отслабването може значително да понижи високото кръвно налягане. Други полезни промени са прекратяване на тютюнопушенето, намаляване на солта и редовна физическа активност.

 

 

Сърдечни заболявания

Какво е сърдечно заболяване?

Сърдечни заболявания обуславят група заболявания, които могат да засегнат сърцето - сърдечен удар, сърдечна недостатъчност, внезапна сърдечна смърт, стенокардия (болка в гърдите) или абнормен сърдечен ритъм. Най-често срещаният вид проблем се случва, когато кръвоносен съд, който носи кръв към сърцето, става прекалено тесен. Това може да попречи на сърцето да получи цялата кръв, от която се нуждае. Други проблеми могат да повлияят на това, доколко сърдечните помпи работят.

 

Как са свързани сърдечните болести с наднорменото тегло?

Хората с наднормено тегло или със затлъстяване често имат здравословни проблеми, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Тези здравословни проблеми включват високо кръвно налягане, висок холестерол и висока кръвна захар. Освен това, наднорменото тегло може да доведе до промени в сърцето, които да затруднят неговата работа и по този начин да не достига кръв до всяка клетка в тялото.

 

Как може отслабването да помогне?

Колкото повече се приближавате към здравословно тегло, толкова по-малки шансове имате за развиете на сърдечни заболявания. Загубата на тегло може да подобри кръвното налягане, нивата на холестерола и кръвния поток.

 

 

Рак

Какво представлява заболяването рак?

Ракът се появява, когато клетките започнат да се развиват неконтролируемо и неестествено. Раковите клетки доста често започват да се развиват в една част на тялото, но постепенно се разпространяват към други части.

 

Как е свързан ракът с наднорменото тегло?

Прекомерното тегло увеличава риска от няколко ракови заболявания. Не е известно как точно наднорменото тегло увеличава риска от рак, но учените предполагат, че мастните клетки могат да отделят хормони, които засягат клетъчния растеж, което води до рак. Също така, навиците на хранене и физическа активност могат да допринесат за повишен риск от рак.

 

Как отслабването може да помогне?

Поддържането на здравословно тегло, полезните хранителни навици и активният начин на живот могат сериозно да намалят риска от развитие на рак, както и да Ви предпазят от наднормено тегло.

 

Какви видове рак са свързани с наднорменото тегло?

✔на гърдата;

✔дебелото черво и ректума;

✔ендометриум (лигавицата на матката);

✔жлъчен мехур;

✔бъбрек.

 

                                                             

 

Сънна апнея

Какво е сънна апнея?

Сънната апнея е състояние, при което човек има една или повече паузи в дишането по време на сън. Хората, които имат сънна апнея, може да страдат от хронична умора и сънливост, затруднено фокусиране и дори сърдечна недостатъчност.

 

Как е свързана сънната апнея с наднорменото тегло?

Затлъстяването е най-важният рисков фактор за сънна апнея. За съжаление, натрупването на мазнини около врата на човек, може да притиска дихателните пътища и това да предизвика по-трудно дишане или силно хъркане. Също така може да предизвика и забавяне на дишането в кратки периоди. В допълнение, мазнините, съхранявани във врата, могат да причинят възпаление, а то е рисков фактор за развитието на сънна апнея.

 

Как може отслабването да помогне?

Загубата на тегло обикновено подобрява сънната апнея. Отслабването може да помогне да се намали размера на мазнините около врата и да се намали възпалението и улесни дишането.

 

 

Остеоартритът

Какво представлява остеоартритът?

Остеоартритът е често срещан здравен проблем, който причинява болка и скованост в ставите. Той се развива с възрастта или заради травма.  Най-често засяга ставите на ръцете, коленете, бедрата и долната част на гърба като оставя болните почти неподвижни и изпитващи болка при всяко движение.

 

Как е свързан остеоартритът с наднорменото тегло?

Наднорменото тегло е един от рисковите фактори за остеоартрит, наред със стареенето, травмите и генетичните фактори. Прекомерното тегло може да окаже допълнително натиск върху ставите и хрущяла, което ги кара да се износват по-бързо. Също така, хората с повече телесни мазнини имат по-високи шансове за възпалителни процеси в организма. Възпалените стави могат да повишат риска от остеоартрит.

 

Как може отслабването да помогне?

За тези, които имат наднормено тегло или затлъстяване, изгарянето на излишните мазнини може да помогне за намаляване на риска от развитие на остеоартрит. Загубата на тегло от общото тегло може да намали стреса на коленете, бедрата и долната част на гърба и да намали възпалението в тялото.

 

 

Заболяване на бъбреците

Какво представлява бъбречното заболяване?

Вашите бъбреци филтрират кръвта, премахвайки допълнително задържаната вода и отпадъчните продукти. Те също така спомагат да се контролира кръвното налягане, така че тялото да бъде здраво. Бъбречната недостатъчност означава, че бъбреците са увредени и не могат да филтрират кръвта, както би трябвало. Това увреждане може да доведе до задържане на токсини в тялото, което е опасно, защото е причина за много последващи сериозни заболявания.

 

Как е свързана бъбречната болест с наднорменото тегло?

Затлъстяването увеличава риска от диабет и високо кръвно налягане, които са най-честите причини за хронично бъбречно заболяване. Последните проучвания показват, че, дори при отсъствие на тези рискове, самото затлъстяване може да стимулира бъбречно заболяване и да ускори развитието му.

 

Как може отслабването да помогне?

Ако сте в ранните стадии на бъбречно заболяване, намаляването на теглото може да забави развитието на болестта и да засили възстановяването на бъбреците. Консумирайте храни с по-малко сол, за да поддържате кръвното си налягане под контрол и да поддържате кръвната си глюкоза в допустимия диапазон.

 

                                                                        

 

Как може да се намали риска от развитието на здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването?

Ако смятате, че сте с наднормено тегло, загубата на минимум 5% от телесното тегло може да понижи риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Трябва да знаете, че лекарите препоръчват бавно, но постоянно отслабване, отколкото драстични сваляния на килограми. За тази цел е редно да обмислите хранителния си режим и да се ориентирате колкото можете повече към приемането на свежи плодове и зеленчуци, да намалите захарта, сладкишите и солта, както и газираните напитки, алкохола, цигарите, пържените храни. Обмислете физическа активност, която Ви допада и я вършите с удоволствие. Учените съветват седмично да имаме поне 150 минути в активни физически упражнения колоездене, бързо ходене, аеробика, йога, зумба, танци или други дейности. Когато организмът Ви привикне към упражненията, които правите, е редно да преминете към по-силови тренировки, при които израждате и запазвате мускулната маса, която предпазва скелета.

 

Може да разгледате и поръчате нашите продукти за здравословно отслабване чрез билкови хранителни добавки тук

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!