Количката е празна


обратно

Защо здравето на щитовидната жлеза е напълно зависимо от минерала селен?

11 април 2018

 

 

 

 

Тироидът е от съществено значение за някои от най-критичните процеси на тялото, включително развитието на нервната и скелетната система. За да функционира нормалната щитовидната жлеза, тя трябва да получава достатъчно селен. Селенът е основен минерал и недостигът му може да доведе до сериозни здравни проблеми като болестта на Кешан, микседем кретенизъм, болестта на Грейвс и дори разрушаването на щитовидната жлеза. Въпреки че организмът има всекидневна нужда селен, той не произвежда тази минерал и затова трябва да го получавате редовно чрез хранителна диета или хранителни добавки.

Независимо от източника, селенът е изключително важно хранително вещество за правилното развитие и функциониране на тялото. Всъщност, щитовидната жлеза има по-голямо съдържание на селен, отколкото всеки друг орган, затова недостигът на този минерал директно се отразява на нейните функции. Освен селен в жлезата се намират някои протеини, наречени селенопротеини, които съдържат селенови аминокиселини, които са изключително важни за здравето на щитовидната жлеза.

 

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система и една от най-важните жлези в тялото. Намираща се в основата на гърлото, щитовидната жлеза произвежда хормони, които играят важна роля при растежа, развитието и метаболитните процеси в тялото. Тироидните хормони, произведени от жлезата, са трийодотиронин (Т3), тетрайодотиронин (Т4) и калцитонин. Хормоните Т3 и Т4 са важни за нормалния метаболизъм и поддържат нормалната мозъчна функция, докато калцитонинът стимулира нормален растеж на костите.

 

Как да поддържате здравето на щитовидната жлеза?

Има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате здравето на щитовидната жлеза. Наложително е да сведете до минимум нивата на стрес. Стресът, всъщност, представлява хормонален отговор, който може да повлияе отрицателно върху функцията на щитовидната жлеза. Физическите практики и упражнения са естествен и изключително ефективен начин за борба със стреса. Освен това, могат да спомогнат за стимулирането на секрецията на тироидни хормони.

Отделянето на достатъчно време за сън също спомага за поддържането на здрава щитовидна жлеза. Тироидните хормони могат да окажат пряко влияние върху качеството на съня.

Балансираната диета е един от най-лесните начини да поддържате щитовидната жлеза. Яжте богати на селен храни, както и богати на йод храни, тъй като и двата минерала са необходими за синтеза на тироидни хормони. Не забравяйте за витамин А, който също спомага за поддържането на нормалното здраве на щитовидната жлеза. Изключете глутена от диетата си, тъй като той се свързва с автоимунни заболявания на жлезата. Избягвайте токсични продукти (като пасти за зъби с флуорид).

 

                                                                                               Щитовидна жлеза

 

Как селенът подпомага щитовидната жлеза?

Не случайно първото нещо , което ще чуете от вашия лекар при проблем с щитовидната жлеза е да започнете приема на селен. Значението на селена за щитовидната жлеза е изключително важно и в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегнато. Повечето хора знаят, че йодът е от решаващо значение за здравето на щитовидната жлеза. Един от най-добрите източници на йод са водораслите келп.

 

Морски келп 250 таблетки

 

За съжаление, значението на минерала селен е по-малко известено, но също толкова важно. Наред с йода и витамин А, селенът помага за отстраняването на увреждащи щитовидната жлеза субстанции и поддържа нормалната структура на жлезата.

Метаболизмът на тироидните хормони се нарушава без селен, тъй като йодиновите ензими, наречени йодотиронин дейодинази, не могат да бъдат синтезирани. Йодтирониновите дейодинази съществуват в няколко форми и играят важна роля в предотвратяването на хипотиреоидизма. Тези ензими са от съществено значение за активирането на тироидните хормони. Така че, трябва да знаем, че йодът, всъщност, не може да изпълнява своите функции в щитовидната жлеза без помощта на селена.

Попадайки в организма селенът се разгражда в протеини, наречени селенопротеини. Те съществуват в много форми, но две от най-важните са - глутатион пероксидазата (GPx) и тиоредоксин редуктазата (TRx). GPx и TRx протеините повишават антиоксидантните способности на клетъчно ниво, подпомагат клетъчния растеж и преобразуването на дехидроаскорбинова киселина във витамин С. Те също така стимулират производството на щитовидните хормони, балансират функциите на жлезата, защитават я от вредното влияние на свободните радикали. Нито един от тези жизненоважни селенопротеини не би могъл да съществува без достатъчно количество селен в организма.

Честите заболявания на щитовидната жлеза могат да бъдат причинени от ниския прием на селен. Дефицитът на селен в организма може да доведе до дисбаланс на щитовидните хормони, което може да бъде началото на големи нарушения в нормалните процеси на тялото. Хипотиреоидизмът, който е едно такова потенциално последствие, е състояние, при което тироидната жлеза не може да осигури достатъчно хормони. Резултатът може да бъде сериозен и да включва анормален сърдечен ритъм, ниска телесна температура и нарушения на нервната система. Дори е възможно да се наруши способността на организма да метаболизира протеини, въглехидрати и мазнини.

 

Защо L-селенометионинът е подходяща форма на селен за всички хора с щитовидни проблеми?

L-селенометионинът е високо усвоима органична форма на селен. Той е мощен антиоксидант и имуномодулатор, защитаващ клетките на тялото от увреждане. Поддържа чернодробната функция, защитава сърцето и е изключително необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че L-селенометионинът се абсорбира два пъти по-лесно в червата и попадайки в организма, се задържа много по-дълго от другите форми на селен. Тази форма на селен е изключително подходяща точно за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, защото се усвоява много по-бързо и действа по продължително в организма, като намалява възпалителните процеси, стопира автоимунните действия в организма и регулира функциите на щитовидната жлеза.

Учените посочват, че приемът на селен от 55 до 200 мкг дневно е безопасен при редовен прием на минерала. В редки случай при пациенти с животозастрашаваща болест като рак, злокачествен тумор, се препоръчва приема на високи дози от 400 до 800 мкг дневно, но само с наблюдение на лекар. Добри хранителни източници на минерала селен са бразилският орех, месото, яйцата. 

 

Разгледайте тук нашите предложения за селен, във форма L – селенометионин, която е изключително лесна за усвояване и задържане в организма, особено подходяща за хора с проблемна щитовидна жлеза. Може да закупите хранителни добавки със селен тук –>

 

 

          

 

     

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!