Количката е празна


обратно

Защо винаги ми е студено?! Вижте 10 причини в тази статия

30 април 2018

 

 

 

Анемия

Чудите се защо толкова често Ви е студено, дори и в по-топли дни? Това състояние може да е причинено от анемия. Анемията се получава, когато нямате достатъчно здрави червени клетки в кръвта си, които да пренасят необходимия кислород навсякъде в тялото. Това състояние може да доведе до умора, слабост, замаяност и дори твърде често да Ви оставя без дъх. Освен това, може да усещате студ (най-вече в крайниците) дори и в топлите дни. Ако изпитвате съмнения, че може да страдате от анемия, Вашият личен лекар може да Ви пусне изследвания за количеството на желязото и феритина, както и на витамин В12, витамин В9 в кръвта. Също така може да се наложи да спазвате определен хранителен режим с храни, богати на желязо и витамини от В групата - като спанак, коприва, лапад, целина, броколи, червено месо, черен дроб, боб, леща, нахут и други.

 

   

 

Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, се стига до намалена функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм. Въпреки че това заболяване е по-разпространено сред жените над 40 годишна възраст, е възможно да имате проблем с производството на хормоните много преди достигане до тази възраст. Един от най-сериозните симптоми е чувството за студ, което не преминава лесно. Също така, може да имате болки в ставите, запек, суха кожа и наддаване на теглото. Симптомите не се проявяват наведнъж, а се развиват постепенно през годините, затова на пръв поглед може да бъдат объркани с дефицит на някой витамин или минерал. При липса на лечение, симптомите на хипотиреоидизма стават по-тежки. Ако имате съмнения, че имате нарушен хормонален баланс, е редно да изследвате щитовидната си жлеза колкото е възможно по-скоро. Личният Ви лекар би могъл да Ви пусне изследвания на T3, T4, TSH, както и ехографията на самата жлеза.

 

   

 

Синдромът на Рейно

Синдромът на Рейно е болестта, която ни кара да се чувстваме винаги студено (без значение от времето и температурата) и да усещаме мразовитост особено по крайниците. Най-важният показател за това заболяване е, че крайниците променят цвета си – те или побеляват, или посиняват, но винаги променят естествения си телесен цвят. Причина за синдрома на Рейно е съкращаване на мускулите в стените на малките кръвоносни съдове на пръстите на крайниците, в резултат на което кръвоснабдяването им е затруднено. Носът и ушите също могат да бъдат засегнати. В резултат на намаленото кръвоснабдяване настъпват изменения в цвета на кожата, често придружени от болка, изтръпване и бодежи. Ако имате съмнения, че развивате синдромът на Рейно, потърсете лекарска помощ, защото това на пръв поглед безобидно заболяване може да причини загуба на тъкан или цели пръсти, крайници.

 

   

 

Заболяване на бъбреците

Бъбреците са едни от основните органи за организма ни, тъй като те пречистват кръвта и поддържат здравето. Ако бъбреците не функционират добре, това може да причини натрупване на опасно високи нива на токсините в кръвта и организма като цяло. Затова е важно да поддържаме здравето на бъбреците. Основните заболявания, които пречат на функциите на бъбреците, са диабетът и високото кръвно налягане. Когато токсините в организма се натрупат, а бъбреците не могат да ги филтрират, това може да понижи телесната температура и да предизвика други здравословни проблеми. Бъбречните заболявания също са свързани с анемия, която може да Ви накара да почувствате студ, дори когато времето е топло. Консултирайте се с личния Ви лекар, който може да Ви назначи различни изследвания, за да проследите състоянието на бъбреците си. Ако причината да изпитвате студ, са нарушени функции на бъбреците, това състояние ще се коригира, едва когато излекувате бъбреците.

 

   

 

Диабет тип 2

Основните рискови фактори за развитие на диабет са наличие на семейна история на заболяването, неправилно хранене, наднормено тегло, недостатъчна физическа активност, стрес и др. Поради по-общия си характер, някои от симптомите при диабет са трудно разпознаваеми и хората често не им обръщат внимание. Ето някои от тях – често уриниране, постоянна жажда, необяснима загуба на тегло, необосновано чувство на глад, кожни проблеми и инфекции, засилено чувство за студ и други. Ако страдате от диабет тип 2, може да развиете и анемия, проблеми с бъбреците и кръвообращението. Всички тези състояния също са свързани с непрестанно усещане за студ. Ако имате съмнения, че кръвната Ви захар не е в норми, незабавно предприемете кръвни изследвания, чрез които да проследите състоянието си!

 

   

 

Периферна артериална болест

Това се случва, когато плаката стеснява артериите и прави по-трудно оросяването към крайниците, а понякога и остра недостатъчност, да получат достатъчно кръв. Ако единият крайник е много по-студен от другия (особено ако е болезнен, вцепенен), това може да е признак на периферна артериална болест. Потърсете спешна медицинска помощ, ако забележите тези симптоми. Промените в диетата и физическите упражнения понякога могат да помогнат, но лекуващият лекар също може да предложи медикаменти или операция.

 

 

   

 

Анорексия нервоза

Анорексия нервоза е заболяване, при което индексът на телесната маса става 18,5 или по-нисък. Заболяването се развива на психическа основа. При болните от анорексия нервоза се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици. Това е нарушение на храненето, което води до драстично намаляване на броя на калориите и може да Ви направи опасно слаби. Липсата на основни хранителни вещества – витамини, минерали, протеини, мазнини в тялото може да предизвика много силно чувство за студ през цялото време, особено в ръцете и краката. Това състояние може да бъде животозастрашаващо. Консултация с лекар е належаща, ако изпитвате съмнения за свой близък или дори за себе си.

 

   

 

Грип

Разбира се, една от най-често срещаните причина за изпитване на студ е грипът. Това се дължи на вирус, който засяга цялото тяло, включително носа, гърлото и белите дробове. Можете да вдигнете висока температура, но същевременно да изпитвате и студени тръпки, съчетани с главоболие, мускулни болки, кашлица и слабост. Консултирайте се с лекар, ако болестното състояние не преминава повече от 3 дни, въпреки взетите мерки.

 

 

   

 

Периферна невропатия

Периферните нерви предават информация между главния и гръбначния мозък и периферно разположените органи и системи, които се намират под техен контрол. Периферната невропатия е резултат от увреждането на тези нерви,  предизвикано от метаболитни, инфекциозни, токсични и травматични фактори. Ако усещате крайниците си студено, но на допир те не са, това може да е знак за периферна невропатия, която често започва от пръстите на краката и се движи нагоре по крака. Причините за това заболяване са диабет, алкохолно натравяне, дефицит на витамини от В групата, натравяне, бъбречни и чернодробни заболявания. Обърнете се към специалист за обстоен неврологичен преглед и подходящо лечение.

 

 

   

 

Дефицит на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 е често обсъждан, но, за съжаление, все още често срещан проблем. Той може да доведе до анемия, която може да Ви накара да изпитвате по-често студ. Освен това, недоимъкът на този витамин е свързан със забавяне на циркулацията на кръвта е организма, тъй като той участва в поддържането на здрави червени кръвни телца. Ако се притеснявате, че може да имате недостиг на метилкобаламин (витамин В12), може да поискате от личния лекар да Ви направи кръвни изследвания на този витамин.

 

   

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!