Защо не трябва да приемаме витамин Д без витамин К ?

12 юли 2020
Защо не трябва да приемаме витамин Д без витамин К ?

Повечето хора са запознати с важността на витамин Д. За съжаление не е общоизвестно (все още), че допълването или получаване на достатъчно количество витамин К2 чрез храната е също толкова важно. Мастноразтворимите витамини Д и К2работят заедно в синхрон. Приемането на твърде много витамин Д, което не е балансирано с витаминин К2, може да създаде сериозни проблеми.

 

 

 
КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ ПРИЕМ НА ТВЪРДЕ МНОГО ВИТАМИН D И НЕДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН K2 ?

 

Витамин Д помага на тялото да абсорбира калций. След като калцият се абсорбира, много е важно къде точно в тялото ще се отложи. Тук идва ролята на витамин K2. Витамин К2 активира или "включва" няколко протеина в тялото. Някои от тях насочват калцият към костите и зъбите, където е нормално да се натрупва калция. Когато тези протеини не си вършат работата, поради липса на витамин К2, калцият се натрупва в меките тъкани, което е свързано със съдова калцификация и камъни в бъбреците. Друго болезнено неправилно натрупване на калций са така наречените шипове - калциеви отлагания върху костите.

 

В действителност, витамин К2 се оказва много полезен за предотвратяване и лечение на остеопороза, сърдечносъдови заболявания и бъбречни камъни.Изследванията на нивата на калций вече са широко разпространени, особено при жените над 40 години. Важно е да се знае, че само по себе си, високото ниво на калций в организма не предпазва от остеопороза, защото калцият има нужда от витамин К2, за да се отложи в костите. Витамин Д и витамин K2 работят заедно като екип. Д помага да получите калций, К2 го " изпраща" към костите. И двете вещества са важни и полезни за здравето на костите и сърцето.

 

 

 

                                                      vitamin k2

 

 

 


ВИТАМИН К2 И УКРЕПВАНЕТО НА КОСТИТЕ

 

Най-новите проучванията установяват, че приемането на допълнителен калций не е толкова добро за нас, колкото се смяташе до сега, ако не се комбинира с витамин Д и витамин К2. Не само, че допълването с калций нямат ефект върху костната плътност, но увеличава шансовете за развитие на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и камъни в бъбреците. Ако укрепване на костите е това към което се стремите, обърнете внимание на К2.

 

Японската диета е с  много ниско съдържание на калций, но въпреки това, при тях има много нисък процент на остеопороза. Това е противоположно на американците, които имат много по-висок прием на калций, но и много по-висок процент на остеопороза. Японската диета включва натто - мазна, жилва ферментирала соя. Натто е много богат източник на витамин К2, което е причината жените след менопауза да имат ниски нива на костни фрактури.

 

 

 витамин Д витамин К

Промо пакет Витамин Д + Витамин К

 

 


РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВИТАМИН К1 И К2

 

Витамин К1 (филоквинон) е открит в края на 1920. Той е кръстен витамин К, от немския термин koagulation, защото главната му функция е съсирването на кръвта. Витамин К1 се рециклира в организма и е лесно да се получи от храна. Затова е почти невъзможно да сте в недостиг на витамин K1.Витамин К2 (менахинон) съвсем наскоро започна да привлича вниманието, което заслужава. Той не се рециклира в тялото и е по-трудно да се получи от храната. Изследванията показват, че голяма част от населението всъщност е в недостиг на витамин К2.Хората имат способността да конвертират K1 в К2, но процесът е  неефективен. Този малък процент на превръщане не доставя нужните количества К2. Изследванията показват, че приемът на менахинон (К2) е обратно пропорционален на общата смъртност и тежка аортна калцификация. Приемът на филоквинон (К1) не е свързан с тези резултати. Ако нашите тела произвеждаха достатъчно K2 от K1, бихме имали същите ползи от K1 като К2. Но това не е така.

 

 

 

                                                                     vitamin K2

 

 

 

ДРУГИ ПРЕДИМСТВА НА ВИТАМИН К2

 

  • К2 не само активира протеини за насочване на калцият, но и активира много други протеини. 
  • Витамин К2 играе важна роля за предотвратяване на много видове рак, включително на простатата, на дебелото черво, черния и белите дробове. K2 прави това чрез инхибиране на неконтролируемия растеж . Тези с повишен риск от рак може да разгледат възможността за увеличаване техния прием на витамин К2.
  • К2 подобрява инсулиновата чувствителност, което е важно за тези, които имат диабет или са изложени на риск от диабет.
  • Витамин К2 може да предотврати разширени вени.
  • Витамин К2 подобрява здравето на зъбите.
  • Недостигът на витамин К2 намалява производството на тестостерон, докато по-високият прием го повишава.
  • Витамин К може да играе роля в здравето на мозъка и профилактика на болестта на Алцхаймер.
  • Прекалено сбръчкана кожа е свързано с ниска костна плътност при жени след менопауза. Дефицит на витамин К2 може да бъде свързан с това. Подобряване на приема на К2 ви прави да изглеждате по-млади. 

 

 

витамин Д + витамин К2Витамин Д3 75мкг плюс витамин К2 100мкг 60 таблетки
Holland&Barrett

 

 

ХРАНИ БОГАТИ НА ВИТАМИН К2

 

Витамин К2 се съдържа във ферментирали храни и продукти от животински произход. Хранените с трева животински продукти са с много по-високи нива на витамин К2 в сравнение със зърно-хранени животински продукти. За разлика от хората, животните могат отлично да конвертират K1 в К2. 

Ето списък на храни, най-високи в Витамин К2:

Натто - 1100 мкг на порция
Гъши дроб - 369 мкг на порция
Твърдо сирене - 76 мкг на порция
Меко сирене - 56 мкг на порция

Free Range яйчен жълтък - 32 мкг на порция
Конвенционалната яйчен жълтък - 15 мкг на порция
Масло от крави, хранени с трева - 15 мкг на порция
Пилешки гърди или бутчета - 9 мкг на порция
Кисело зеле - 4.8 мкг на порция

 

 

КОЛКО ВИТАМИН К2 ДА ДОБАВИТЕ С ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ?


Витамин D, К2 и А работят заедно в синхрон и затова е логично да се уверите, че имате балансиран прием на трите. Витамин К2 е много безопасно хранително вещество. Няма установено токсично ниво и е безопасен дори и във високи нива. Има две форми на витамин К2 които ще намерите в хранителни добавки: MK-4 и МК-7. MK-4 е синтетичен и има по-кратък полуживот от МК-7. МК-7 е направен от Натто и има по-дълъг полуживот от МК-4. Обикновено дозата на МК-4 е около 10 пъти по-висока от МК-7.

 

Д-р Кейт Рьоме-Блю, който буквално е написал Книгата за Витамин К2 препоръчва да се вземат "равни количества A и D, с 100 мкг K2 (като МК-7), или 1000 мкг (като MK-4) на 1000 IU A/Д . Тя също така се посочва, че "най-новите клинични проучвания използват 180 мкг на ден за здравето на костите и 360 мкг дневно за артериални калцификати". Д-р Кейт също предлага да се дава на деца по 120 мкг на ден, което е близо до дозата за възрастни . Те имат малки тела, но се развиват бързо.

 

 

 

КОЙ ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВА ВИТАМИН К2 ?

 

Хора, които приемат лекарства предотвратяващи съсирването на кръвта.

 

 

 

витамин К2Витамин К2 50мкг 30 капсули
Holland&Barrett 

 

 

 

Продуктите на Holland & Barrett подлежат на строг контрол на качеството, на който залагат 150 годишната си репутация. Посланието на бранда към всички бъдещи клиенти, които се двоумят или гледат все още с недоверие гласи: "Ние Ви обещаваме, продуктите ни подлежат на критично, строго осигуряване на качеството. Нашият ангажимент за качество е най-високият в нашата индустрия, за да гарантираме най-качествените хранителни добавки, които парите могат да купят. Имате нашата гаранция!"  

Автор: д-р Милка Градева

 

Бъдете здрави с BulVit!

19 юни 2022 13 ползи от добавянето на артишок към Вашия хранителен режим

В тази статия ще ви запознаем с 13 ползи на консумацията на артишок за вашето здраве. Едно от най-забележителните предимства на артишок е, че притежава способността да пречиства черния дроб и кръвта. Това се дължи на факта, че артишокът съдържа два фитонутриента – цинарин и силимарин.

прочети още

4 януари 2022 Корейски женшен – тоникът на щастието и енергичността

Корейският женшен съдържа тринадесет различни активни съставки, които подсилват имунната система и притежават антиоксидантни свойства. Той подкрепя дейността на нервната система. Тонизира и допринася за повече жизненост и енергичност. Научете повече за действията на корейския женшен в тази статия.

прочети още

3 януари 2022 Бъбречна недостатъчност – причини, симптоми, възстановяване и превенция

Бъбреците са органи, които се намират в горната част на коремната област, разположени както от лявата, така и от дясната страна на гръбнака. Те получават кръвоснабдяването си през бъбречните артерии и изпращат кръв обратно към сърцето чрез бъбречните вени. Поддържането на функциите на бъбреците е жизненоважно и трябва да бъде приоритет в ежедневието на всички.

прочети още

2 януари 2022 Магнезият и неговите ползи за организма

Магнезият се оказва изключително важен минерал за здравето, тъй като се участва в повече от 300 биохимични реакции в организма. Вижте какви са ползите от неговия прием в тази статия --->

прочети още

1 януари 2022 Анемия - Как да се предпазим?

АНЕМИЯ най-общо означава дефицит на червени кръвни клетки. Главната роля на червените кръвни клетки е да транспортират кислород от белите дробове до всяка част на организма. Това гарантира оцеляването на нашите клетки. Когато сме анемични се чувстваме уморени и апатични. Всяка тъкан в тялото се нуждае от постоянен поток от кислород, за да функционира правилно. Кислородът е един от начините за производство на енергия.

прочети още

23 март 2021 Камъни в бъбреците – причини, признаци и профилактика

Камъни в бъбреците (бъбречна литиаза, нефролитиаза) са твърди отлагания, които се образуват от минерали и соли в бъбреците. Причините за образуването на камъните са много, но най-често се образуват, когато урината е концентрирана, защото това позволява на минералите да се кристализират и да слепват. Бъбречните камъни могат да засегнат всяка част от уринарния тракт – от бъбреците до пикочния мехур. Вижте повече интересна информация по темата в тази статия.

прочети още

22 март 2021 5 доказани трикове как да добавите повече от 10 години към живота си

Придържането към пет лесни, но ефективни навика може да има много здравословни ползи за организма, а още по-хубавото е, че може да спомогне за удължаване на живота с цели 10 години (при някои хора и повече). Вижте кои са тези навици и как ще Ви помогнат за дълголетие ---->

прочети още

21 март 2021 Гинко билоба - лек от древността

Гинко Билоба събира мъдростта на времето в продължение на 200 милиона години. Вирее по времето на динозаврите и не променя лечебните си свойства до ден днешен. Прочетете повече за ползите от растението в тази статия.

прочети още

20 март 2021 Активният въглен детоксикира тялото и подпомага храносмилателната система

За прочистване на организма, при леки форми на диарии, на отравяне. Той абсорбира токсините от храносмилателно-чревния тракт и ги извежда от тялото. По този начин индиректно засилва имунната система и подпомага работата на редица важни органи. Запознайте се повече със свойствата на активния въглен....

прочети още

19 март 2021 6 неща, които се случват с тялото ни, когато ядем всеки ден куркума

Хората са използвали куркумата повече от 4000 години и това чудотворно растение ефективно третира храносмилателните проблеми, бори се с инфекциите и възпаленията. Тя е една от най-популярните древни билкови лекарства по света и предлага безбройни ползи за нашето здраве. Ето няколко от тях: --->

прочети още

18 март 2021 Ефектът на витамин D върху здравето на жените

Едно от най-критичните хранителни вещества, с които трябва да се съобразява всяка жена, е витамин D. Получаването на достатъчно количество витамин D е важно за всеки, но защо жените трябва да обърнат по-специално внимание на приемането на витамин D, вижте в тази статия --->

прочети още

17 март 2021 Ползите на алое вера: повишава имунитета, успокоява кожата, помага при констипация

Алое вера се използва още в традиционната индийска медицина (аюрведа) при запек, кожни заболявания, заразяване с глисти/ паразити, инфекции и възпаления в организма и като естествено средство за лечение на колики. Вижте подробно в тази статия как да си помогнете чрез прием на алое вера ---->

прочети още

16 март 2021 Кои са най-богатите храни на витамин С, чрез които да стимулирате имунитета си и неутрализирате болестите?

Витамин С може да окаже огромно положително въздействие върху здравето Ви. В действителност, витамин С работи за подобряване на целия организъм от най-малката клетка до най-големия орган и система, от здравето на кожата до имунната функция. Научете повече за този витамин тук ---->

прочети още

15 март 2021 Мозъчен удар – причини, симптоми, превенция

Мозъкът е изключително важен орган, който контролира дишането, сърдечния ритъм, кръвното налягане. Той също така регулира речта, преглъщането, слуха, движенията на очите и още безброй други функции в организма. Импулсите, изпратени от други части на тялото, преминават задължително през мозъка, който контролира процеса. Нашето оцеляване зависи от функциите на мозъка.

прочети още

14 март 2021 4 важни минерала за правилното функциониране на щитовидната жлеза

Правилното функциониране на жлезата е много важно за организма и за общото здраве, а, когато щитовидната жлеза не работи добре, страда цялото тяло.

прочети още

13 март 2021 Чесън за здраве

Той е едно чудо на природата, което убива бактериите, понижава холестерола и кръвната захар, предпазва от образуването на кръвни съсиреци и предлага защита срещу тумори и ракови заболявания, укрепва имунитета.

прочети още

12 март 2021 Кои са топ 10-те ползи на маслото от черен дроб на треска?

За съжаление, повечето хора не ядат достатъчно морски дарове, а те играят решаваща роля в сърдечно-съдовата, хормоналната, имунната, репродуктивната и нервната система. Вижте в тази статия защо е хубаво редовно да допълваме менюто си с риба (поне 2-3 пъти седмично) или хранителни добавки с рибено масло --->

прочети още

11 март 2021 Витамин С - пет причини да сме по-красиви

Важно е да се знае, че витамин C се разтваря във вода. Тялото не го акумулира и не държи запаси от него. Ето защо е много важно ежедневно да приемате витамин С, чрез храната или като хранителна добавка. Редовна доза витамин С ще ви донесе:

прочети още

10 март 2021 Естрогенна доминантност - разстроен баланс на половите хормони

Предменструален синдром, миома, целулит, менопауза, загуба на коса, алергии, мазнини, рак на гърдата или матката, ендометриоза или безплодие - всичко това може да се дължи на вашия естроген. КАКВО Е ЕСТРОГЕННА ДОМИНАНТНОСТ? Прочетете повече ...

прочети още

9 март 2021 Топ 6 ползи от колагена за тялото

В последните години колагенът придоби изключителна популярност като хранителна добавка и това не е случайност. В тази статия може да намерите подробна информация за това какво е колагенът, как се произвежда и как помага за здравето на организма Ви.

прочети още

8 март 2021 Топ 10 ползи на активния въглен

Активният въглен е мощно естествено средство, използвано за улавяне на токсини и химикали в организма, така че тялото да не ги абсорбира. Вижте кои са топ 10 от ползите на активния въглен за организма ---->

прочети още

7 март 2021 5 доказани ползи за здравето от куркумата и черния пипер

Когато приемате куркума с черен пипер, увеличавате количеството на куркумин, който тялото Ви може да усвои и да използва. Вижте причините за това в тази статия.

прочети още

6 март 2021 10 Интересни факта за проблемите на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът най-простичко дефиниран, е състоянието, при което щитовидната жлеза (жлеза с форма на пеперуда във врата) e ниско активна и не произвежда необходимото количество хормон на щитовидната жлеза (тироксин). Тиреоидитът на Хашимото е най-честата причина за това ужасно заболяване!

прочети още

5 март 2021 Фибри псилиум хуск - за чисто дебело черво

Чудите се как да свалите излишни килограми и да прочистите организма си? Фибрите Псилиум хуск са много подходящ избор и притежават много лечебни свойства. Прочетете повече ...

прочети още

4 март 2021 CLA изгаря мазнините и повишава метаболизма

Ако в момента сте в битка с излишните килограми и мазнините в организма, може да решите бързо този проблем като се обърнете към CLA шафранково масло. Този продукт съдържа конюгирана линолова киселина в оптимални дози за бързо постигане на желаната форма. Прочетете в тази статия как точно CLA помага за отслабване и как засилва метаболизма с до 40%.

прочети още

3 март 2021 Омега-3 мастните киселини и Вашето зрение

Може да ви е трудно да повярвате че мазнините са от съществено значение за вашето здраве, но е вярно. Без мазнини, тялото ни не може да функционира правилно. И без правилните видове мазнини във вашата диета, здравето на очите ви също може да пострада.

прочети още

2 март 2021 Билкови средства против мокра кашлица

Един от най-малко приятните видове кашлица е мократа. Когато мократа кашлица слезе в долните дихателни пътища, става бронхит. Това малко ръководство може да ви помогне да се отървете от нея възможно най-скоро.

прочети още

1 март 2021 Как магнезият може да Ви помогне да спите по-добре?

Много хора имат проблеми със съня. Прочетете тази статия, за да научите връзката между магнезия и добрия сън -->

прочети още

29 септември 2020 Три неочаквани ползи от аргинина за тялото

Аминокиселината аргинин е силно предпочитан продукт от спортистите и боди билдърите. Но, всъщност, той има много повече ползи за тялото и организма. В тази статия ще Ви представим 3 неочаквани ползи от аргинина за цялостното здраве на организма.

прочети още

28 септември 2020 Сао палмето - вълшебната билка за мъже и жени

Уголемяване на простатата, оплешивяване, естествено голям бюст. Приемът на екстракт от сао палмето се счита за изключително ефикасно средство за намаляване на активността на ензима 5-алфа редуктаза.

прочети още

27 септември 2020 Ползите на Н-ацетил цистеин (NAC) в борбата с хронични и упорити инфекции

Н-ацетил цистеин (NAC) е добре разпознат като антиоксидант и предшественик на глутатиона. Като такъв, той често се предписва за справяне със състояния, свързани с токсично претоварване, оксидативен стрес и имунна дисфункция.

прочети още

26 септември 2020 Акай Бери - Чудото от Амазония

Акай или асай бери идва от далечните тропически гори на Амазония. Пълна с антиоксиданти и от векове е известна със своите лечебни, имуностимулиращи и енергийни свойства. Тази екзотична роднина на боровинката помага за намаляването на оксидиращия стрес върху клетките и има силно положително влияние върху редица аспекти на здравето:

прочети още

25 септември 2020 Силициев комплекс в помощ срещу остеопорозата

Силициевият комплекс е съчетание от важни минерали за поддържане на добра костна система. Продуктът съдържа хвощ, калций, магнезий, цинк. Всички тези съставки влияят благотворно за профилактика или в помощ при вече диагностицирана остеопороза. В тази статия може да прочетете повече за тяхното действие.

прочети още

24 септември 2020 Лечебната сила на хлъзгавия бряст

Изпитвате ли храносмилателни проблеми като запек, диария, подуване на стомаха или други проблеми със стомашно-чревния тракт? Ако е така, може да опитате хлъзгав бряст, защото със сигурност ще усетите положителна промяна и намаляване на неприятните симптоми.

прочети още

23 септември 2020 10 начина да останете здрави през зимата

Когато температурите паднат, а прозорците и вратите са затворени, вирусите имат прекрасна възможност да се развиват. Ако имунната Ви система е отслабена със сигурност ще боледувате по-често в зимните месеци.

прочети още

22 септември 2020 Масло от канела: 10 доказани ползи и употреби

За какво се помага етеричното масло от канела? Тук може да намерите някои от най-популярните начини, по които се използва канелено масло ---->

прочети още

21 септември 2020 Нормални нива на тестостерон при мъжете и жените

Разбирането как тестостеронът работи в тялото и предприемането на мерки, за да се гарантира, че хормонът е в достатъчно количество, може да има невероятни ефекти за организма! Стимулирането на тестостерона може да доведе до увеличаване на мускулите, загуба на мазнини и повече енергия! В тази статия ще разгледаме функциите на този невероятен хормон, както и какви са нормалните нива при мъжете и при жените. Да започваме!

прочети още

20 септември 2020 Връзката между оксидативен стрес и антиоксидантите

Без да е известно на повечето хора, кислородът е едновременно благословия и проклятие. Хората се нуждаят от кислород, за да живеят, но простото действие на дишане на кислорода води до образуването на силно реактивни молекули, наречени свободни радикали. Прочетете повече -->

прочети още

19 септември 2020 Топ 10 на най-полезните хранителни вещества за мозъка

Ако сте решили, че искате да достигнете до преклонна възраст и да имате силна памет; ако имате проблем с мозъка и се притеснявате симптомите да не се задълбочат, тази статия е за Вас. В нея ще прочетете кои хранителни вещества са много полезни за поддържане на мозъчната дейност в добро състояние.

прочети още

18 септември 2020 6 сутрешни навици, които водят до напълняване

Ние всички имаме някакъв утринен навик, към който се придържаме. Някои обичат да тичат, някои обичат да се разтягат, докато други започват деня си с чаша вода или лимонена вода. -->

прочети още

17 септември 2020 Витамин D - как да се подготвим за зимата

Витаминът на слънцето - така се нарича витамин D, който се произвежда в кожата в резултат на нейното излагане на слънчевите лъчи. Поради тази причина, зимата, когато сме и добре облечени и не виждаме слънце толкова често, запасите от витамин D намаляват и е важно да си го набавяме с храната или с хранителни добавки. Тъй като витамин D играе ключова роля в здравето на жените, препоръчваме дамите над 40 години задължително да правят изследване на общ витамин D веднъж годишно. 

прочети още

16 септември 2020 Какво е глаукома и как да се предпазим от нея?

Напоследък все по-често започва да се говори за превенция на глаукома. Макар че според някои лекари пълната превенция е невъзможна, скорошни изследвания показват обнадеждаващи резултати на пациенти с фамилна анамнеза за глаукома.

прочети още

15 септември 2020 Пет мита за здравето на щитовидната жлеза

Класацията на петте най-често чувани лъжи, свързани с оптималната функция на щитовидната жлеза: 1. ТСХ-то ти е нормално Изследва ли Вашият лекар само за ТСХ? Е, повечето лекари го правят и смятат, че това е златният стандарт за изследване на щитовидната жлеза.  Но какво всъщност е ТСХ и какво е нормално ТСХ?

прочети още

14 септември 2020 Витамин D е по-ефективен от противогрипна ваксина!

Витамин D допринася за намаляване на риска от респираторни инфекции, включително грип, настинки, бронхити и пневмонии. Нещо повече - витамин D е по-ефективен от противогрипната ваксина, посочват изследванията.

прочети още

2 август 2020 Пет изненадващи ползи от омега 3 мастните киселини

Когато говорим за мазнини, има едни мазнини, които не бива да ограничавате - Омега-3 мастните киселини. Те са сред най-важните хранителни вещества, от които се нуждае организма. Прочетете повече ..

прочети още

1 август 2020 9 натурални средства за борба с рака на дебелото черво

Натуралните средства, които ще Ви предложим в тази статия, могат лесно да бъдат включени в ежедневието, за да спомогнат за предотвратяването и лекуването на симптомите на рака на дебелото черво. Вижте тук кои са те.

прочети още

31 юли 2020 Какво е синузит и как да го лекуваме?

Синузитът е възпаление или подуване на тъканта, покриваща синусите. Здравите синуси са пълни с въздух. Но, когато се блокират и се напълнят с течност, микробите могат да растат и да причинят инфекция. Вижте как да се справите със запушените синуси --->

прочети още

30 юли 2020 Ползите от женшена: по-малко стрес и по-добра мозъчна функция

Женшен се използва като естествено лечение при депресия, тревожност и хронична умора. Известно е, че стимулира имунната система, бори се с инфекциите и помага на мъжете при еректилна дисфункция. Прочетете повече --->

прочети още

29 юли 2020 Маслото от вечерна иглика: насърчава плодовитостта и намалява ПМС

Маслото от вечерна иглика има редица терапевтични свойства. Известно е, че употребата на билката може да намали болката, свързана с ПМС, и да подобри хроничните кожни оплаквания като екзема, акне и псориазис. Прочетете повече любопитна информация тук ---->

прочети още

28 юли 2020 Налегнe ли ви кашлица и хрема - Риган

Невероятно ухаещият риган е още едно от вълшебствата на природолечението. Наричаме го вълшебство, защото в действителност върши чудеса. 

прочети още

27 юли 2020 Хранителни добавки за контрол на кръвната захар

Диабет тип 2 някога се е наричал диабетът на възрастните, но напоследък се среща често дори при деца. Тази форма на диабет настъпва, когато имате инсулинова резистентност или не произвеждате достатъчно инсулин. Това води до небалансирани нива на глюкоза.

прочети още

26 юли 2020 Витамините, които засилват паметта и концентрацията

Проверете в тази статия кои са най-важните витамини за поддържане на мозъчните функции -->

прочети още

25 юли 2020 7 основни хранителни вещества за веганите

Веганската диета има много ползи за здравето, но е възможно обаче, да се стигне до недостиг на определени витамини и минерали. Вижте кои са причините за дефицит и как да си набавим нужните витамини и минерали чрез храната и хранителните добавки.

прочети още

24 юли 2020 Соев лецитин - здрави клетъчни мембрани

Соевият лецитин се добива от зърната на соя. Той е вторичен продукт, защото не се извлича директно от соята, а от суровото соево масло. Названието лецитин е дадено от Морис Гоблей, който го открива през 1805 година. Соевият лецитин има много ползи за човешкия организъм и се използва в хранителната промишленост и козметичната индустрия. Запознайте се с ползите от соевия лецитин в тази статия.

прочети още

23 юли 2020 Псилум хуск фибри – кажете сбогом на запека и високия холестерол

Фибрите са жизненоважни вещества за организма липсата им води подуване на корема, усещане за тежест, затруднено изхождане, хронична констипация, газове. Всички тези симптоми освен, че карат човек да се чувства зле, но и в дългосрочен план могат да се развият в по-сериозно заболяване (както знаем – здравето се крие в червата).

прочети още

22 юли 2020 Пробиотикът АЦИДОФИЛУС засилва естествената защита на организма

Приемът на пробиотик Ацидофилус като хранителна добавка осигурява нужната защита на организма срещу нездравословните атаки. Прочетете повече за пробиотика ацидофилус в тази статия...

прочети още

21 юли 2020 9 невероятни ползи от билката златен корен

Най-важните ползи на билката златен корен включват способността й да увеличава енергийните нива, да стимулира имунната система, да облекчава депресията, да подсилва нервната система, да подобрява когнитивната функция, да подпомага усилията за отслабване и да увеличава либидото.

прочети още

20 юли 2020 Как да се отървете от торбичките под очите: 12 лесни техники

За съжаление, с увеличаване броя на годините все по-често се случва подпухналостта на очите - наричана също торбички под очите, подпухнали очи и тъмни кръгове. Това обикновено не е проблем, който изисква медицинска помощ, но въпросът е как да се отървете от тях? Вижте 12 лесни и бързи техники как да овладеете торбичките под очите в тази статия --- >

прочети още

19 юли 2020 Хеликобактер пилори - Как да избегнем антибиотиците?

БАКТЕРИЯТА ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ (Н. Pylori) може да предизвика широк спектър от проблеми, вариращи от хроничен гастрит, пептична язва, желязодефицитна анемия и рак на стомаха до заболявания на черния дроб, сърдечно-съдовата система, кожата, както и много други системи и органи.

прочети още

18 юли 2020 Морски келп за здрава щитовидна жлеза и бърз метаболизъм

Заболяванията на щитовидната жлеза са много често срещано явление в България. Водораслите келп успешно стимулират забавена функция. Прочетете подробно в тази статия ...

прочети още

17 юли 2020 Активен въглен за премахване на отрови, токсини и плесен, които са били в тялото ви с години !

Активираният въглен е отличен, когато се използва като продукт за почистване на вода. Той е естествено средство, което ви помага да елиминирате токсините и химикалите от организма. Прочети повече --->

прочети още

16 юли 2020 Коензим Q10 за здраво сърце и още...

Коензим Q10 (CoQ10) е вещество, което се намира естествено в организма и помага за да превръщането на хранатата в енергия. CoQ10 се съдържа в почти всяка клетка в организма и е мощен антиоксидант. Прочетете повече --->

прочети още

15 юли 2020 Защо здравето на щитовидната жлеза е напълно зависимо от минерала селен?

Ако здравето на щитовидната жлеза е важно за Вас, не можете да пренебрегвате значението на минерала селен. Този минерал участва в поддържането на здравето на щитовидната жлеза, като се бори със свободните радикали и стимулира производството на тироидните хормони. Вижте повече интересна информация в тази статия.

прочети още

14 юли 2020 7 състояния, които причиняват дефицит на витамин В12, но повечето хора ги пренебрегват

Модерният и стресиращ живот, ускорените ритми, в които живеем, индустриализираните храни, създават предпоставки за това, че, без да осъзнаваме, ние попадаме в ситуация на дефицит на основните хранителни вещества. Тези недостатъци и липси на важни нутриенти могат да имат катастрофални последици за здравето. Статистиката показва, че един от четирима възрастни е с недостиг на витамин В12, наречен също кобаламин.

прочети още

13 юли 2020 10 неща, с които спрях щитовидния косопад

"Нездравословното хранене заедно със стресовите моменти в живота ми се отразиха пагубно на косата ми. В този момент осъзнах, че трябва да се погрижа за себе си, ако не искам да загубя косата и здравето си." Автор: Дана Трентини

прочети още

11 юли 2020 Всичко, което трябва да знаете за рака на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е третият най-разпространен рак в глобален аспект. Над 1 милион хора по света са диагностицирани с тежката болест, а още половин милион са недиагностицирани. Ракът на дебелото черво се характеризира с развиване на туморни израстъци, които стопират естествените функции на храносмилателната система.

прочети още

10 юли 2020 Джинджифилът стимулира естественото здраве

Джинджифилът има широк спектър от ползи за човешкия организъм. Вижте как може да си помогнете с прием на джинджифил в тази статия.

прочети още

9 юли 2020 Пробиотиците - ключ към стомашно-чревното здраве

Лактобацилус ацидофилус е един от многото видове "добри" бактерии и най-често използвания пробиотик. Защо да приемате пробиотик? Прочетете повече ...

прочети още

8 юли 2020 Какво трябва да е кръвното налягане според възрастта Ви?

Кръвното налягане е един от най-важните показатели за нашето здравно състояние. За съжаление, обаче много малко хора измерват и проследяват своето кръвно налягане, за да разберат повече за организма си. В тази статия може да разберете повече за това какво Ви показва кръвното налягане и дали е високо, ниско или нормално за Вашата възраст.

прочети още

7 юли 2020 7 симптома, че кръвната Ви захар е твърде висока

Когато нещо не е наред в тялото, то ни сигнализира чрез симптоми и признаци, който да ни подскажат къде е проблемът. Случвало ли Ви се е да изпитвате апетит, но не знаете какво точно Ви се хапва? Имате ли замъглено виждане, а раните зарастват бавно? На пръв поглед тези симптоми може да не изглеждат свързани, но всъщност в по-голямата си част са причинени от високото количество глюкоза в кръвта. Прочетете повече полезна информация за високите нива на кръвната захар – симптоми, болести и как може да се предпазите.

прочети още

6 юли 2020 Алое вера – тропическото растение чудо

Алое вера е изключително добре познато растение. Неговите лечебни свойства са познати от векове на хората. В днешно време изследователите не само потвърждават, но и откриват нови лечебни ползи на растението. В тази статия може да прочетете повече за чудното алое вера и неговите ползи за човешкия организъм.

прочети още

5 юли 2020 Куркума - "Златната кралица"

Куркумата, наричана още сиамско лале, е атрактивно декоративно растение, подправка и полезна билка. Тя има антисептични, антибактериални и обезболяващи свойства. Прочетете повече за нея в тази статия.

прочети още

4 юли 2020 Чудната билка риган

Срещу паразити. Против гъбички, кандида. При глисти. При настинка и хрема. При кашлица. При запушен нос и синузит. При грип, пневмония и бронхопневмония. Против менструални болки. При кръвно и сърцебиене. При астма. За отслабване. При тумор и рак. При кокоши трън (брадавици). Прочетете повече ...

прочети още

3 юли 2020 Зеленоустата мида – решение за ставни и костни проблеми

Зеленоустата мида носи изключителни ползи за ставни и костни проблеми. Натуралното високо съдържание на глюкозамин и хондроитин я прави -->

прочети още

2 юли 2020 Какви опасности крие бактерията Helicobacter pylori?

Бактерията, която причинява болка, подуване, диария, язви. Възможно е да сте заразени, но да не знаете! За да се предпазите успешно от бактерията, прочетете статията с полезна информация относно Helicobacter pylori – как може да се заразите, какви са симптомите и как се лекува.

прочети още

1 юли 2020 Щитовиден Т3 или защо не мога да отслабна на еутирокс / елтироксин

Забелязвате, че ви е все по-трудно да отслабнете, имате студени крайници, сърцебиене, уморявате се лесно, дори от обикновена разходка, не можете да се концентрирате за дълго време. Знаете, че всичко това са симптоми на проблем с щитовидната жлеза, но

прочети още

26 юни 2020 Прищипан нерв - как да си помогнем?

Болката, която може да причини прищипването на нерв е неописуема. Мускулна компресия, намален приток на кръв или остеоартрит са сред най-честите причини, а освен болка, състоянието може да е съпроводено с изтръпване, скованост, както и да доведе до по-нататъшно увреждане на нервните окончания.

прочети още

25 юни 2020 Коензим Q10 – дарява енергия, издръжливост и дълголетие

Коензим Q10 е най-важният участник в обмяната на веществата! Той поддържа здравето и дълголетието на организма като стимулира производството на енергия в клетките. В тази статия може да се запознаете по-подробно с всички полезни действия на Коензим Q10.

прочети още

24 юни 2020 Вишните лекуват подагра

Болката от подаграта е 4 пъти по-силна и остра от болката при ревматизъм. За голяма радост все пак има решение за коварната болест. В тази статия може да се запознаете с лековитите свойства на вишните и как те влияят благотворно на неприятната болест подагра.

прочети още

23 юни 2020 Симптоми на недостиг на магнезий

Симптомите на магнезиев дефицит включват мускулни крампи, лицеви тикове, лош сън и хронични мускулни болки. Объренете повече внимание на тялото си, вслушайте се в знаците и сигналите за ниски нива на магнезий и си задайте няколко въпроса за Вашия начин на живот...

прочети още

22 юни 2020 Хранителни добавки при хепатит B и C

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което може да бъде причинено от вируси, лекарства или токсини. В тази статия ще се концентрираме върху хепатит В и С. Симптомите на хепатит А обикновено са временни и изчезват само след няколко седмици. Хроничните хепатит В и С са много подобни инфекции на черния дроб, които се причиняват от вируси със съответните имена. Хепатит С е по-опасната форма, която може да причини хронично възпаление, цироза и рак на черния дроб.

прочети още

21 юни 2020 Топ 10 на храни, билки и подправки, които са чудесни антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които потискат окисляването в организма и подпомагат усвояването и съхранението на полезните вещества, получени от храната. Антиоксидантите спомагат имунната система и действат като защитен щит срещу нездравословните атаки на паразити, бактерии, гъбички, вируси и други. Чрез тази статия може да получите полезна информация за антиоксидантите – какво са те, защо са полезни и чрез кои храни може да си ги набавите.

прочети още

20 юни 2020 Как да намалите броя на лекарствата чрез прием на куркума?

Куркумата (Curcuma longa), основната подправки в индийската култура, е най-мощната билка на планетата в борбата и превенцията срещу много болести. Ползите от куркума са невероятно много и добре проучени. Понастоящем има над 10 000 публикации от експерти, които доказват ползите от куркумата и най-вече нейната активна съставка - куркумин. Вижте в тази статия за какви проблеми може да прилагате куркумата в ежедневието си вместо лекарствени продукти ---->

прочети още

19 юни 2020 Най - препоръчваните хранителни добавки за сърце

Хранителните добавките могат да помогнат на костите, мускулите, мозъка, храносмилателната система и много други части на тялото. Те, разбира се, могат да повлияят благоприятно и на сърдечната система. Изследванията показват, че някои от тях могат да помогнат за понижаване на холестерола, подобряване на кръвното налягане и други проблеми, които Ви излагат на риск от сърдечни заболявания. Приемани редовно, хранителните добавки могат да предотвратят сърдечен удар, инфаркти, атеросклероза.

прочети още

18 юни 2020 Зеленоуста мида - натуралното решение при ставни болки и затруднена подвижност

Подути, деформирани стави, непрестанни болки и затруднена подвижност - това са само някои от симптомите на АРТРИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ, които влошават качеството на живот на стотици хора. Близо една трета от българите над 50 години страдат от някаква форма на ставно дегенеративно заболяване След 60 години това вече е съдбата на всеки втори.

прочети още

17 юни 2020 Всичко, което трябва да знаете за дефицита на есенциалните витамини

Витамините са изключително важни компоненти за доброто здраве. Без нужните количества от тях всекидневно организмът отслабва и метаболизмът се забавя. Всяка година излиза тревожната статистика, че недостигът на есенциалните витамини засяга над два милиарда души. В тази статия може да разберете за какви са ползите от са есенциалните витамини и кои са основните симптоми на дефицит, които се проявяват в тялото.

прочети още

16 юни 2020 11 важни въпроса за менопаузата

Вижте 11 въпроса и отговорите им за менопаузата, които всяка жена трябва да знае! Жените след определена възраст навлизат в периода на менопаузата. Менопаузата се дефинира като период в продължение приблизително на една година без менструален цикъл.

прочети още

15 юни 2020 Топ 10 пробиотични храни

Събрали сме списък с топ 10 пробиотични храни, които да добавите към Вашия хранителен режим, за да получите максимално полезни бактерии. Ето кои са тези храни - вижте ги в тази статия-->

прочети още

14 юни 2020 Какво се случва с тялото, когато няма чест полов контакт?

Сексът е здраве! Въпреки че за много хора е трудно и срамно да се говори открито по тази тема, ние няма как да изкривим истината - сексът е здраве. Стотици изследвания и експерименти доказват, че редовният полов контакт е много полезен и направо необходим за някои жизненоважни процеси в организма. Но какво се случва с тялото, когато спрем половата връзка за повече от 7 – 10 дена? Вижте любопитна информация по темата в тази статия.

прочети още

13 юни 2020 Див ям - коренът на младостта и здравето

Коренът от растението див ям е богат на „хормона на младостта“ – диосгенин, който е и лек за различни проблеми на женската и мъжката полова система. Вижте повече за полезните му свойства в тази статия.

прочети още

12 юни 2020 Черно масло от семена на кимион и болестта на Хашимото

Маслото от семена на черен кимион може да играе полезна роля при стопиране на възпалителния процес при автоимунното заболяване болестта на Хашимото. То намалява възпалението, помага за намаляване на TSH и антителата, както и повишава хормона ТЗ. Също така, помага да се балансира теглото, свързано с хипотиреоидизъм. Черният кимион може да се използва като част от холистичен подход за връщане на ендокринната и имунната система обратно към състояние на оптимално здраве.

прочети още

11 юни 2020 Напълняването и менопаузата

Много жени забелязват, че покачват тегло по време на менопаузата, дори и да не консумират повече калории и въглехидрати, отколкото преди.  Други забелязват, че техните форми се отпускат, особено около кръста, корема и бедрата. Защо се получава така, че по време на менопауза жените наддават тегло и как да стопираме пълнеенето вижте ТУК --->

прочети още

10 юни 2020 Как да подобрим циркулацията на кръвта си?

Вижте 19 трика, чрез които да подобрите и стимулирате циркулацията на кръвта в организма си, както и какви са здравните ползи от това --- >

прочети още

9 юни 2020 Тиреоидит на Хашимото - Как да си помогнем?

ТИРЕОИДИТ НА ХАШИМОТО или просто Хаши – автоимунно заболяване, което, за съжаление, засяга все повече и повече хора (предимно жени), без да подбира възраст. Най-простичко обяснено, имунната система е провокирана от неприятел в организма и изпраща своята армия да унищожи този неприятел. Към цялата статия --->

прочети още

8 юни 2020 Салвия - обикновената билка с чудните ползи

Тази популярна билка отдавна се използва не само заради нейният отличителен вкус. Векове наред салвията е един от най-популярните съставки за билкови лекарства по света. Всъщност, ползите от градинския чай варират от подобряване на паметта до борба със затлъстяването и балансиране на холестерола - и това не е всичко. Вижте как да си помогнете чрез прием на салвия --->

прочети още

7 юни 2020 Бял трън – ползи и предимства

Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и обикновено се използва за детоксикация на организма, особено на черния дроб, както и за подпомагане на организма при чернодробни заболявания и проблеми с жлъчния мехур. Вижте повече в тази статия --->

прочети още

6 юни 2020 Защо оралната хигиена е важна за цялостното здраве на човешкия организъм?

Да се грижиш добре за устата, зъбите и венците си е изключително важна задача, която си струва отделеното време и средства. В тази статия може да разберете значението на оралното здраве и връзката му с цялостното здраве.

прочети още

5 юни 2020 Хранителни добавки за омазнен черен дроб

Засенчен от по-известните си братовчеди - хепатит и цироза - чернодробна стеатоза достига епидемични размери, засягайки един на всеки трима в западните държави, дори и децата. Въпреки че симптомите могат да бъдат леки или дори несъществуващи в продължение на години, един много очевиден знак е затрудненото отслабване. Ето защо, когато има подобни оплаквания, добре е да се изследва кръвта за признаци на затлъстяване на черния дроб.

прочети още

4 юни 2020 9 силни натурални антибиотици, които не се нуждаят от рецепта!

Конвенционалната медицина много често прибягва до употребата на антибиотици, затова те са се превърнали в едни от най-разпространените лекарства, предписвани в наши дни. Но, за съжаление, колкото помагат, два пъти повече вредят на здравето на човек и затова трябва да се употребяват много внимателно и само в специални случаи. В тази статия може да научите повече за билковите, натурални антибиотици, чрез които да поддържате организма си в добро здраве.

прочети още

3 юни 2020 9 начина, по които тялото Ви показва, че черният дроб не работи добре

Черният дроб е орган, разположен в горната част на корема, чиято роля е да елиминира вредните токсини от организма. Има много фактори, които могат да повлияят негативно на черния дроб и да предизвикат хепатит, цироза, алкохолно чернодробно заболяване, мастно чернодробно заболяване и т.н. Прочетете повече ...

прочети още

2 юни 2020 Голямата сила на бабините зъби

Tribulus Terrestris (трибулус) или бабини зъби е билка, която повишава нивата на тестостерон при мъжете, подобрява ерекцията, повишава силата и издръжливостта. Прочетете повече за ползите на тази билка в статията.

прочети още

1 юни 2020 Къде се складират токсините в организма? В мазнините!

Защо мазнините в организма са опасни? Изследвания показват, че точно в мастните депа се складират токсините. Когато отслабването става прекалено бързо, е възможно да се освободят много различни токсини в организма наведнъж. В тази статия може да научите повече как да изчистите токсините, без да натоварвате организма.

прочети още

30 май 2020 Как незабавно да облекчите запек

Ако изпитвате хроничен запек и диария, дискомфорт и болка в коремната област, това може да са знаци, че страдате от синдрома на раздразнените черва. Този синдром оказва неблагоприятно влияние на цялостното качество на живота на човек като предизвиква смущения в емоционален, социален и професионален план. Вижте повече по темата тук.

прочети още

29 май 2020 Дефицит на магнезий - причини и симптоми

Симптомите на дефицит на магнезий включват мускулни крампи, лицеви тикове, лош сън, и хронични мускуклни болки. Според изледванията, по-малко от 30% от пълнолетните европейци консумират препоръчителната дневна доза магнезий. И почти 20% приемат само половината от магнезия, който им е необходим за да останат здрави.

прочети още

28 май 2020 Полово предавани гъбични инфекции при мъжете - Помощ от природата

Заболяванията на мъжките полови органи могат да бъдат възпалителни и невъзпалителни. Те засягат различна част от мъжката полова система, например – простата, семенните мехурчета, тестисите, пениса, скротума. Симптомите, съпроводени с тези заболявания, също са различни и зависят от това коя част от мъжката система е заболяла. Чрез тази статия може да разберете кои са най-честите заболявания и как може да си помогнете с помощта на природните средства.

прочети още

27 май 2020 Селен - ползи, симптоми на недостиг и прием

Селенът е минерал, изключително важен за човешкото тяло, тъй като засилва имунитета, участва в антиоксидантната защита, която предпазва от увреждания и възпаления организма. Той играе ключова роля за поддържането на здравословен метаболизъм.

прочети още

26 май 2020 Инфаркт – симптоми, причини и лечение

Всяка година повече от един милион хора по света получават инфаркт. Инфаркт на сърцето или миокарден инфаркт е трайно увреждане на сърдечния мускул. "Мио" означава мускул, "сърдечен" се отнася до сърцето и "инфаркт" означава атрофия на тъканта поради липса на кръвоснабдяване.

прочети още

25 май 2020 5 признака, че се нуждаете от повече желязо в организма

Какво общо имат мозъчната мъгла, липсата на концентрация, крехките и чупливи нокти, постоянната умора? Тези състояния може да изглеждат съвсем несвързани, но понякога могат да са признаци на ниски нива на желязо. Прочетете повече какви са функциите на желязото, защо е толкова важен за организма, какво се случва, ако има дефицит и какви са признаците, по които можете да разберете, че имате недостиг на желязо.

прочети още

24 май 2020 5 невероятни ползи от билката вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика е извлечено от семената на билката. Това невероятно масло се използва за кожни заболявания като екзема, псориазис и акне. Използва се и при ревматоиден артрит, слаби кости (остеопороза), синдром на Рейно, множествена склероза, рак, висок холестерол, сърдечни заболявания, нарушение на движението при деца, наречена диспраксия, болка в краката поради блокирани кръвоносни съдове, алкохолизъм, болест на Алцхаймер и шизофрения.

прочети още

23 май 2020 Как да забременеем по естествен път с близнаци ?

Даряването на нов живот е несравнимо удоволствие, за което всяка жена жадува и мечтае. Зачеването с близнаци е като сбъдната мечта, въпреки че е и много по-трудна и отговорна задача. Зачеването с близнаци при естествени обстоятелства е непредсказуем дар, но науката и изследванията показват, че може да спомогнете и да наклоните везните в своя полза.

прочети още

22 май 2020 Връзката между Хашимото и бактериите в тънките черва

Когато симптомите не отслабват в отговор на това, което се счита за стандартен подход към Хашимото, има голяма вероятност да имате инфекция, за която дори не подозирате. Прочетете повече --->

прочети още

21 май 2020 Най-балансираното масло в природата е конопеното масло!

Kонопеното масло е безценен дар от природата. То се извлича чрез студено пресоване на семената на растението коноп, но от сортове, които не съдържат THC - основното психоактивно съединение в марихуаната.

прочети още

20 май 2020 Хелатираният магнезий хармонизира здравето

Магнезият е невероятно вещество, защото е един от най-разпространените елементи на земята и във вселената. Магнезият е много важен за всички видове организми - за хората, за животните, също така и за растенията. В тази статия може да се запознаете с полезните и лечебни функции на магнезия, както и да разберете защо хелатираната му форма е най-подходяща.

прочети още

19 май 2020 Невероятната сила на маслото от семе на черен кимион

Маслото от семена на черен кимион е невероятна добавка, която се използва от хиляди години, заради способността й да поддържа естествено здравето. Това силно натурално масло се счита за безопасен, но мощен природен лечител. Вижте в тази статия кои са топ 7 от ползите му за здравето --->

прочети още

18 май 2020 Витамини за правилен растеж и развитие на детето

Витамините играят съществена роля за здравословното развитие на децата. Те участват във всички фактори на растежа - от растеж и възстановяване на тъканите и костите до мускулната и зъбната формация. Учените твърдят, че в последните 50 години стойността на полезните вещества в храните е намаляла с 5 пъти. Точно заради това лекарите препоръчват важните витамини да се набавят чрез хранителни добавки всекидневно.

прочети още

17 май 2020 Витамин Е – грижа и защита за кожата

Витамин Е се използва в грижата за кожата толкова дълго, че понякога се пренебрегва, когато в продуктите се рекламират по-нови, по-екзотични съставки. Но истината е, че това е много полезна съставка за кожата, особено когато се комбинира с други антиоксиданти. Те помагат на кожата да защитава организма от свободните радикали и други външни вредни атаки.

прочети още

16 май 2020 Как да подобрим усвояването на хранителните вещества?

От ранна възраст се научаваме винаги да ядем плодовете и зеленчуците си, защото са много важни за човешкото здраве и за правилното функциониране на тялото. Изследванията са ясни и категорични, че наблягането на здравословни и пресни храни може сериозно да подпомогне здравето. Но, за съжаление, дори и да ядете само здравословни храни, без да се поддавате на хилядите изкушения, е възможно полезните нутриенти да не се усвояват от организма. Прочетете повече по тази тема в тази статия.

прочети още

15 май 2020 19 признака, че щитовидната жлеза не работи добре

Щитовидната жлеза е оформена като пеперуда и се намира в предната част на хранопровода. Чрез нея се регулират изключително много функции на тялото, затова, ако тя не функционира правилно, е възможно цялостното здраве да страда. За съжаление, шансовете жлезата да не работи нормално е с 30% повече при жени над 35 години. В тази статия може да прочетете 19 симптома на не работеща щитовидна жлеза!

прочети още

14 май 2020 Естроген - хормонът на красотата, който крие много опасности

ЕСТРОГЕН всъщност, не е един хормон, а е обобщително име за група естрогенни хормони, включително естрадиол, естриол и естрон. Естрогенът често се нарича „женски“ хормон, но, всъщност играе важна роля и при мъжете и дори неговото производство е свързано с мъжки хормони, наречени андрогени.

прочети още

13 май 2020 14 невероятни ползи от сока алое вера

Алое вера расте изобилно в тропически климат и се използва от векове като лечебно растение. Сокът от алое вера е гъста течност, произведена от гела в листата на растението. Известно е, че сокът спомага при различни здравословни проблеми като слънчеви изгаряния, сърдечни проблеми, запек, псориазис и много други. Вижте повече интересна информация по темата в тази статия.

прочети още

12 май 2020 10 научно доказани ползи от билката астрагал

Чували ли сте за билката астрагал?  За съжаление, не много хора познават това растение и неговите чудни ползи за организма. Според учени астрагалът е сред най-мощните растения на планетата, които поддържат и стимулират имунната система. Прочетете повече какви са другите действия на астрагала в тази статия ---->

прочети още

11 май 2020 10 храни за всеки ден, чрез които да поддържате артерии си чисти

Храната е силно свързана със здравето на артериите ни. Някои храни са виновни за запушването на артериите, а други храни са най-добрите за предпазване от блокиране на артериите. В тази статия може да научите как да поддържате артериите си чисти и здрави, за да се предпазите от много заболявания. Вижте кои храни могат да помогнат при диагностицирана атеросклероза.

прочети още

10 май 2020 10 Дефицита и как да се справим с тях

Модерният начин на хранене, с преобладаваща преработена и лишена от полезна хранителна стойност храна, води до липсата на важни хранителни вещества в голяма част от хората. Дори и да се храните балансирано, как и къде е отгледана храната е много важно за нейната хранителната стойност. Прочетете повече ...

прочети още

9 май 2020 Аминокиселини – „строителните блокчета“ на мускулите

Аминокиселините са силно търсени от фитнес любителите и активно спортуващите хора, защото по естествен начин те спомагат за развитие на мускулите, повишават издръжливостта по време на тренировка и стимулират изгарянето на мазнини. Те са чудесно средство за изграждане и поддържане на здраво тяло и силна мускулатура. В тази статия може да се запознайте се с най-търсените и предпочитани продукти от боди билдърите.

прочети още

8 май 2020 Какво ни подсказва кожата на лицето?

Лицето издава не само емоционалното ви състояние, но може да даде и много повече информация за физическото ви здраве, отколкото предполагате. Разчитането на кожта на лицето има своите корене в аюрведа и китайската медицина и може да и помогне да разчетете сигналите, които ви дава вашето тяло.

прочети още

7 май 2020 Избавете се от СПКЯ - синдром на поликистозните яйчници!

Много жени търсят алтернативи на типичния набор от лекарства, отпускани по лекарско предписание, които само маскират първопричината, вместо да насочват вниманието си към главата. Най-честото лечение, предлагано на жени с СПКЯ, е противозачатъчно хапче, което може да има интензивни странични ефекти, които често свършват с влошаване на симптомите на СПКЯ.

прочети още

6 май 2020 Какви са ползите от котешкия нокът(саменто) ?

Котешкият нокът е много добре позната билка още от древността. Първата цивилизация, която я е използвала, е била тази на инките. Тогава те са я използвали като традиционно средство за лечение на възпаления, ревматизъм, стомашни язви, дизентерия и дори тумори. Котешкият нокът също бил използван като част от традиционната медицина на южноамериканските народи за лечение на артрит, чревни оплаквания и рани. Едно от най-впечатляващите свойства на котешкия нокът е неговата научно доказана способност да възстановява увреденото ДНК.

прочети още

5 май 2020 Колаген за младост и жизненост

Колагенът е продукт, който е силно желан и търсен, благодарение на чудесните си, направо вълшебни, ползи за кожата, костите и мускулите. Той набира все повече популярност сред жени и мъже, които искат да изглеждат и да се чувстват по-добре.

прочети още

4 май 2020 Връзката между черния дроб и кожните проблеми

Много хора не обръщат голямо внимание на състоянието на кожата си, на появата на акне, на обриви или пъпки. Също така много хора не полагат достатъчно грижи за черния си дроб и неговото пречистване и поддържане в добро здравословно състояние. Оказва се обаче, че има пряка връзка между кожата и черния дроб. Напоследък все повече се говори, че здравето и красотата зависят от състоянието на черния дроб, т.е. той е един от преките отговорници за външния ни вид. Прочетете в тази статия как черния дроб се грижи за външния ни вид.

прочети още

3 май 2020 Как да предотвратите задържането на вода?

Задържането на вода се получава, когато излишните течности не се изхвърлят, а се натрупват в тялото. Резултатът е неприятен оток и подуване на лицето, корема и крайниците.

прочети още

2 май 2020 Екстракт от гроздово семе - предпазва организма и удължава живота

Специалисти потвърждават, че екстрактът от гроздово семе успешно може да се прилага при сърдечни заболявания, диабет, ракови заболявания и други. Запознайте се по подробно с лечебните свойства на гроздовото семе в тази статия.

прочети още

1 май 2020 Невероятните ползи на пречистения хидролизиран колаген

Хидролизираният колаген е пречистена форма на колаген и съдържа около 90% протеин. Освен високото съдържание на протеин, хидролизираният колаген има невероятни ползи за здравето. Ето пет от най-впечатляващите:

прочети още

30 април 2020 Изхождането е здравен показател за състоянието на организма

За здравето на човек можем да съдим по много фактори – състоянието на кожата и косата, теглото, бистротата на очите, дишането. Но има един фактор, по който всеки човек сам за себе си може да разбере за състоянието на организма си, а именно - изпражненията. Да, това е тема, която не е често обсъждана, защото предизвиква неприятни асоциации. Но въпреки това, тази тема е достатъчно важна, за да отделим малко време и да се запознаем с изключително полезна информация.

прочети още

29 април 2020 10 ползи за здравето от креатина

Креатинът е естествена добавка, използвана за стимулиране на атлетичното представяне. Това е една от най-добрите добавки в света за изграждане на мускули и сила. Вижте повече интересна информация за креатина в тази статия --->

прочети още

28 април 2020 Соев лецитин - пет неочаквани ползи

Соевият лецитин е смес от фосфолипиди, мастни естествено срещащи се молекули, които се получават при преработката на соя. Основната полза от лецитина е ролята, която играе при разграждането на мазнините. Прочетете повече ...

прочети още

27 април 2020 Живот с аромати – път към вашето здраве и емоционален баланс

Заради, аромата биологичните си свойства, и терапевтичните си възможности, етеричните масла имат широк диапазон на приложение -->

прочети още

26 април 2020 Студена или топла вода да пием - коя е по-полезна?

В топлите летни дни много често ни се приисква студена, разхлаждаща напитка. Дали, обаче, тя може да утоли жаждата ни и дали не предизвиква нежелани реакции в организма, вижте тук ---->

прочети още

6 октомври 2019 Как да победим лошия дъх?

Лошият дъх е честа причина за социална изолация и ниско самочувствие. Хората, страдащи от лош дъх, редовно търсят решение в дъвките и ментовите бонбони за смучене, но по този начин само временно решават проблема. Вижте повече по темата за лошия дъх – как се образува и как да се справим успешно с проблема.

прочети още

3 август 2019 Вегетарианска диета: ползи, рискове и съвети

Вегетарианците са хора, които не ядат месо и риба. Общоприета заблуда е, че, който не яде месо, не е здрав. Всъщност, може да се каже точно обратното. Избирайки вегетарианска диета ще получавате всички необходими хранителни вещества, че и повече - ще се радвате на много по-добро здраве. Вижте повече информация в тази статия --->

прочети още

24 юли 2019 Как да увеличете нивата на тестостерона си чрез храна, упражнения и билки

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за това как бързо да увеличите нивата на тестостерона си. Вижте тук любопитна информация --->

прочети още

23 юли 2019 Важни минерали – ползи и симптоми на дефицит

Минералите са изключително важни елементи за поддържане на доброто здраве и добрия тонус. Организмът се нуждае от определени количества от минералите всекидневно и съответно, ако не ги получи, той отслабва и метаболизма се забавя. Това състояние на дефицит може да предизвика здравословни последици, ако недостигът не се лекува. В тази статия може да разберете какви са ползите от есенциалните минерали и кои са основните симптоми на дефицит, които се проявяват в тялото.

прочети още

21 юли 2019 11 начина да повишите здравето си чрез ментовото масло

Ползите за здравето на ментовото масло включват способността му да третира лошо храносмилане, респираторни проблеми, главоболие, гадене, треска, стомашни и чревни проблеми. Благодарение на съставките ментол, ментон и метилови естери, ментовото масло е чудесен начин за облекчаване на болката по естествен път.

прочети още

13 юли 2019 Как да прочистим организма след като сме спрели да пушим?

Кой не знае, че цигарите причиняват сериозни вреди на организма, които понякога са дори смъртоносни? Но въпреки това хората, които пушат, стават все повече сочи статистиката. Много от тях, осъзнавайки каква вреда си причиняват, се опитват да се борят с тази вредна зависимост. За съжаление, не всеки може да се победи този ужасен навик. Но отказването от пушенето е само половината от битката. За да се чувствате здрави, трябва да се отървете напълно от никотиновото отравяне на тялото, т.е. от вредни вещества, които се натрупват в продължение на много години пушене. Вижте как да се прочистите в тази статия --->

прочети още

7 юли 2019 Паразити в тялото - какви са симптомите и как да се пречистим?

Едни от най-честите инфекции в днешно време са паразитните инфекции. За щастие има многобройни естествени начини, които могат да ни помогнат срещу тях. В тази статия може да се запознаете се с природните средства, чрез които може да победите паразитите!

прочети още

5 юли 2019 Бромелаин - екстрактът от ананас

Бромелаинът има терапевтични предимства при лечение на ангина пекторис, бронхит, синузит, хирургична травма и тромбофлебит, дебридиране на рани и засилена абсорбция на лекарства, особено антибиотици. Облекчава остеоартрит, диария и различни сърдечно-съдови заболявания. Притежава някои противоракови свойства. В миналото бромелаинът се е използвал локално, за да премахне мъртвата кожа от изгаряния.

прочети още

2 юли 2019 Черна лимонада – най-силно пречистващата напитка

Тъй като живеем в свят, пълен с токсини, които представляват сериозна заплаха за здравето, търсенето на перфектната напитка за детоксикиране е един от приоритетите на учените. Когато организмът е добре пречистен, всички органи и системи работят безпроблемно, за да поддържат здравето и да го защитават. Перфектната детоксикираща напитка съдържа само природни продукти, които спомагат за изкарване на всички токсини, химикали, бактерии от тялото. Прочетете рецептата в тази статия.

прочети още

1 юли 2019 Как да познаете признаците на дeфицит на тези 10 важни витамини и минерали?

КАК ДА ПОЗНАЕТЕ ПРИЗНАЦИТЕ НА ДЕФИЦИТ НА ТЕЗИ 10 ВАЖНИ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ Липсата на важни хранителни вещества може да окаже голямо влияние върху здравословното състоянието на човек - високо кръвно налягане, остеопороза, забавен метаболизъм, анемия, косопад, хронична умора, диабет, намалена имунна функция и много повече. Една от основните причини за появата на дефицит на витамини и минерали е храненето с високо преработени храни, които не съдържат витамини и минерали.

прочети още

27 юни 2019 Натурални Стероиди

Какво е първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете думата "стероиди"? Обзалагам се, че си представяте синтетичен допинг, инжекции и културисти, нали? В действителност, всеки човек е ходеща стероидна фабрика. Организмът синтезира стероиди естествено ежедневно, и тялото използва тези стероиди също ежедневно. Така че всички живи организми използват стероиди, дори и животните и растенията. Тялото синтезира тестостерон и това е стероид, тялото синтезира естроген и това също е стероид, кортизолът е стероид, и познайте какво ... ... холестеролът също е стероид.

прочети още

26 юни 2019 Какви са ползите от дивия ям?

Векове наред индианците и ранните американци са използвали див ям за различни здравни състояния, вариращи от естрогенна терапия до лечение на дивертикулоза, болка в жлъчния мехур, ревматоиден артрит, както и за увеличаване на енергията в тялото. Той дори е била използван от жените за намаляване на горещи вълни по време на менопауза и лечение на колики при кърмачета. Вижте в тази статия кои здравни състояния може да коригирате чрез прием на див ям ---->

прочети още

25 юни 2019 Повече усмивки с 5-HTP

5-HTP (5-хидрокситриптофан) е естествено вещество, извлечено от западноафриканското лечебно растение грифония симплицифолия. 5-HTP е прекурсор на невротрансмитера серотонин. Това означава, че 5-HTP се превръща директно в серотонин в мозъка. Серотонинът e веществото, което ни прави по-щастливи, най-простичко казано. Той има много жизненоважни функции, включително роля при регулирането на съня, апетита, паметта, ученето, регулиране на температурата, настроението, сексуално поведение, сърдечно-съдовата система, мускулната контракция, и ендокринната регулация.

прочети още

21 юни 2019 10 супер храни, които всеки мъж трябва да яде всекидневно

Супер храните за мъже са тези, които спомагат изграждането на мускули и поддържат либидото. Вижте кои са топ 10 на най-полезните храни за мъже --->

прочети още

16 юни 2019 Мазнини - ползи срещу вреди

Какво се случва с тялото, когато спрем да консумираме мазнини? Противно на това как звучи, мазнините, всъщност, не са толкова вредни. Те имат съществена роля в човешкия организъм и без тях метаболизмът ни страда. От друга страна, мазнините са вредни, НО само когато се приемат в по-голямо количество. Опасно ли е да приемаме много мазнини – ДА! Опасно ли е да не приемаме никакви мазнини (или прекалено малко) – ДА! Прочетете повече любопитна информация по тази тема тук.

прочети още

13 юни 2019 Диабет

Все по-често пациентите излизат от кабинета на ендокринолога с диагноза метаболитен синдром, инсулинова резистентност (ИР) или диабет тип 2. Ако и вие сте между тях, вижте как може да си помогнете сами, само с няколко основни стъпки.

прочети още