Количката е празна


обратно

Защита на мозъка: кръвно-мозъчна бариера

26 юни 2018

 

 

 

 

 

 

Mоже да се каже, че мозъкът е добре защитен срещу микробиална инвазия от клетъчни бариери, благодарение  на кръвно-мозъчната бариера ​​и цереброспиналната течност. В допълнение, клетките в централната нервна система са способни да продуцират имунен отговор срещу нахлуващи патогени. Независимо от това, редица микроби - бактерии, амеби, гъби, вируси, ежедневно се насочват към мозъка, а получената инфекция може да причини изключително тежко заболяване с фатален край.

 

Инфекциите на мозъка често са причинени от вируси, които причиняват заболявания като асептичен менингит, менингоенцефалит и други. За съжаление, съществуват много и различни невротропни вируси, като човешки цитомегаловирус, херпес симплекс, варицела-зостер, хенипавируси, японски енцефалит, чикунгуня, ебола и бяс, които могат да причинят инфекции на централната нервна система и мозъка. В тези случай бързото откриване на бактериалния агент и започването на подходяща терапия влияят изключително много за излекуването и последствията, а в някои случай може да се окаже и животоспасяващо.

 

*Мозъкът е защитен от увреждане, благодарение на цереброспиналната течност и кръвно-мозъчната бариера.

 

Кръвно-мозъчната бариера  е последният слой на защитата в мозъка.  Тя е полупропусклива, което означава, че позволява преминаването на някои вещества, но спира други. Това се случва, благодарение на ендотелната тъкан, която покрива мозъка плътно и не пропуска чрез кръвта вещества към мозъчната тъкан. Всъщност, преминават само тези вещества, които не са опасни и вредни.

Освен невроните, в централната нервна система се намират още един вид клетки, известни като глиални клетки. Те имат опорна, хранителна, секреторна и защитна функция. Глиалните клетки образуват обвивка около кръвоносните съдове и са важни за развитието на мозъчната бариера, както и за транспортирането на йони от мозъка към кръвта.

 

Функции на кръвно-мозъчната бариера:

✔Предпазва мозъка от опасни и вредни вещества, попаднали в кръвта, които може да навредят на организма.

✔Предпазва мозъка от хормони и невротрансмитери, предназначени за други части на тялото.

✔Поддържа постоянна и балансирана среда за поддържане функциите на мозъка.

✔Големите молекули не преминават през нея лесно.

✔Молекули, които са слабо мастноразтворими или изобщо не се разтварят в мазнини, не навлизат в мозъка. Мастноразтворимите вещества, като някои витамини и минерали, преминават през бариерата много бързо.

✔Молекулите, които притежават голям електрически заряд навлизат бавно.

 

 

Бариерата може да бъде нарушена от:

✔Високо кръвно налягане.

✔Микровълни.

✔Радиация.

✔Инфекция.

✔Мозъчна травма: исхемия, възпаление, нараняване.

 

*Около 500 мл кръв ежедневно циркулира през централната нервна система и преминава през кръвно-мозъчната бариера.

                                                                                                         

 

Циркумвентрикуларни органи

Има няколко области от мозъка, в които ендотелната тъкан не е много плътна и бариерата е отслабена. Това позволява на веществата да навлизат в мозъка относително свободно. Тези области са известни като „циркумвентрикуларни органи”. Чрез тях мозъкът може да следи състава на кръвта. Тези органи включват:

✔Хипофиза: секретира мелатонин и невроактивни пептиди. Свързана е с циркадните ритми (циклите на сън и активност).

✔Неврохипофиза: освобождава неврохормони, като окситоцин и вазопресин в кръвта.

✔Ареа пострема: „центърът на повръщането” – когато в кръвта попадне токсично вещество, то достига до ареа пострема и предизвиква повръщане. Така организмът се предпазва, отстранявайки токсичната субстанция от стомаха си преди да са нанесени повече щети.

✔Областта под мозъчния свод: важен за регулацията на телесните течности.

 

GABA тест  - проверка на бариерата

Едно от най-популярните средства за установяване на плътността на кръвно-мозъчната бариера е така нареченият GABA тест.

GABA е невротрансмитер, чиито молекули са твърде едри, за да преминат една нормално функционираща кръвно-мозъчна бариера. При нормални обстоятелства приемът на GABA не би трябвало да има ефект върху нервната система. Тестът включва прием на минимум 1000 мг GABA наведнъж. Ако всичко е наред, то не би трябвало да усетите никакъв ефект. Но, ако се проявят промени в настроението (силно успокоение или превъзбуда и тревога), то тогава кръвно-мозъчната бариера е изтъняла и пропуска нежелани вещества.

 

Кои хранителни добавки биха били от полза за заздравяване на кръвно-мозъчната бариера?

Алфа липоева киселина

Алфа липоевата киселина е силен антиоксидант. В човешкото тяло тя служи за произвеждането на протеина глутатион (също силен антиоксидант на клетъчно ниво), като и удължава антиоксидантната активност на витамин Е и витамин C. Aлфа липоевата киселина се използва при профилактиката на множествена склероза. Установено е, че тя блокира нахлуването на левкоцити в централната нервна система и по-специално моноцитите. Самите моноцити се изолират от циркулиращата липоева киселина, което предотвратя тяхното преминаване през кръвно-мозъчната бариера.

 

Комбинация от В витамини

Комбинацията от витамини от В-комплекса - В6 (пиридоксин), В9 (фолат) и В12 (кобаламин), е известна с това, че влияе положително върху високите нива на хомоцистеин. Трите витамина, също така, въздействат и върху високите нива на албумин, които се свързват с рискове за кръвоносните съдове. Комбинацията от тези витами уплътнява кръвно-мозъчната бариера, подобрява функцията и спомага за възстановяване на леки отклонения в когнитивните функции.

 

Ресвератрол

Ресвератролът е причината за славата на червеното вино. Той е мощен антиоксидант, като последните изследвания потвърждават, че може да преминава кръвно-мозъчната бариера. Традиционните ползи на ресвератрола са свързани с антиоксидантната му активност, регулирането на липидина пероксидация, защитата на мозъка от токсини и др. Изследванията показват, че ресвератролът засилва стабилността на кръвно-мозъчната бариера, като в същото време увеличава гъстотата на невроните от вътрешната страна на мозъчната кора.

Куркумин

Куркумата е източник на един от най-силните антиоксиданти в природата – куркуминът. Самият куркумин притежава силни противовъзпалителни свойства и може да преминава свободно през кръвно-мозъчната бариера. Противовъзпалителните свойства на куркумина потискат факторите, които са свързани с увреждането на мозъка и кръвно-мозъчната система. Данните на много изследвания показват, че куркуминът подобрява състоянието при множествена склероза.

 

 

Живейте здравословно с BulVit!