Количката е празна


обратно

Връзката оксидативен стрес и антиоксидантите

14 декември 2017

 

 

 

 

Без да е известно на повечето хора, кислородът е едновременно благословия и проклятие. Хората се нуждаят от кислород, за да живеят, но простото действие на дишане на кислорода води до образуването на силно реактивни молекули, наречени свободни радикали. Тъй като свободните радикали взаимодействат с други молекули в организма, те причиняват оксидативно увреждане, което може да доведе до развитието на широк спектър от здравословни проблеми и заболявания.

 

Какво е оксидативен стрес?

Оксидативен стрес се получава, когато количеството на реактивен кислород е по-голямо от способността на организма да го детоксикира и обезвреди. Този дисбаланс води до оксидативно увреждане на протеини, молекули, клетки и гени в организма. Тъй като тялото не е в състояние да се справи с детоксикацията на свободните радикали, щетите продължават да се разпространяват, което води до заболявания. На практика, учените са доказали, че 80% от заболяванията са следствие на повишени количества свободни радикали в организма.

 

Външни фактори, повишаващи оксидативния стрес

Свободните радикали се срещат естествено в организма и в по-голямата част естествените антиоксиданти на тялото могат да управляват детоксикацията им. Но съществуват известни външни фактори, които могат да задействат свръх производството на тези вредни свободни радикали. Тези фактори включват:

✔ прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи;

✔ замърсяване на въздуха, водата, храната;

✔ пушене;

✔ нездравословна диета;

✔ прекомерна физическа активност;

✔ някои силни лекарства и лечения.

 

Причините за натрупване на свободни радикали

Оксидативният стрес води до натрупване на свободни радикали в организма, което води до истински хаос в тъканите, тъй като свободните радикали се свързват със здравите клетки и развалят структурата им. Добрата новина е, че тялото ни разпознава свободните радикали като вредители и търси начини да стопира тяхното неблагоприятно действие. В същото време, обаче, някои вредни навици или неблагоприятни условия на живот пречат на естествената защита на организма. Затова, ако искаме да намалим оксидативния стрес и да спрем свръхпроизводството на свободните радикали, е важно да обърнем внимание на вредните навици, съпътстващи ежедневието ни:

✔ неправилно хранене – липса в менюто ни на определени храни, богати на витамини и минерали.

✔ прекомерна употреба на медикаменти –  употреба на множество фармацевтични продукти въздействат неблагоприятно върху имунната система и ограничават способността й да се пребори със свободните радикали.

✔ заседналият начин на живот увеличава натрупването на свободни радикали.

✔ някои болести (здравословни проблеми) пречат на естествените защитни реакции на организма, излагайки го по този начин оксидативен стрес.

✔ стресът и хормоналните нарушения – хората, подложени на постоянен стрес, както и жените по време на бременност и менопауза са изложени в по-голяма степен на оксидативния стрес.

✔ напреднала възраст – с напредването на възрастта, въздействието на оксидативния стрес се засилва, поради факта, че организмът забавя своите естествени функции, между които и тези на имунната система.

 

                                                                  

 

Симптоми на оксидативния стрес

Първоначално натрупването на свободни радикали се изразява със серия симптоми, които създават усещането за временно неразположение и така почти не им обръщаме внимание:

✔главоболие;

✔проблемите с храносмилането;

✔гадене;

✔честа умората;

✔намаляване на имунитета;

✔чести разболявания.

 

Болести, предизвикани от оксидативния стрес и свободните радикали

За съжаление, натрупването на свободни радикали води до сериозни болести:

✔ диабет;

✔ рак и тумори;

✔ болест на Алцхаймер;

✔ артрити;

✔ болести на черния дроб и стомашно-чревния тракт.

 

Как антиоксидантите противодействат на оксидативния стрес и свободните радикали?

Тялото естествено произвежда антиоксиданти ензими - супероксид дисмутаза, каталаза, като средство за защита срещу свободни радикали. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, правейки ги безвредни за други клетки. За съжаление, антиоксидантите, произвеждани естествено от организма, не са достатъчни, за да неутрализират всички свободни радикали в тялото. Поради това, за да се намали оксидативния стрес и свързаните с него увреждания, постоянното снабдяване с антиоксиданти трябва да бъде приоритет.

Антиоксидантите имат забележителна способност да възстановят увредените клетки чрез даряване на молекули на водородни атоми. Някои антиоксиданти имат хелатиращ ефект върху производството на свободни радикали, произведени от тежки метали. В тази ситуация антиоксидантът привлича и абсорбира молекулите на тежките метали толкова силно, че химическата реакция, необходима за създаване на свободен радикал, никога не се случва. Когато хелатиращият антиоксидант е водоразтворим, той също така спомага за отстраняването на тежки метали от организма през отделителната система.

Съществуват и флавоноидни антиоксиданти, които се прикрепят към ДНК-то на човек като създават защитна бариера срещу свободните радикали. В скорошни изследвания  учените  откриват, че тези антиоксиданти дори имат способността да причинят смърт на някои видове ракови клетки и активно участват в тяхното самоунищожаване.

 

Как да се справим с оксидативния стрес?

Много важен фактор за намаляване на оксидативния стрес и свободните радикали е заседналият начин на живот. Липсата на физически упражнения изключително много засилва производството на свободни радикали. Въпреки че много хора са изключително претоварени и не намират време за релакс и упражнения, трябва да знаете, че дори и 10-15 минути на ден са достатъчни да намалим вредното влияние на свободните радикали. Учените съветват да наблегнем на лека гимнастика и разтягане всека сутрин, след като се събудим, а вечер – разходка на спокойно място, където да намалим стреса от работния ден и да се заредим с положителна енергия.

В съвременния живот сме непрекъснато „бомбардирани” от реклами, подканящи ни към храни и напитки, които не само, че не покриват реалните нужди на организма, но са и изключително вредни за него. Пържените храни, fast food, газираните напитки, пакетираните и полуготови храни и напитки, пълни с консерванти попадат в „черния списък” на основните причинители за оксидативен стрес и свободни радикали. Единственият начин да се противопоставим на тази тенденция е като консумираме храни, богати на полезни вещества, в случая става дума за минерали, витамини и антиоксиданти. Ежедневно трябва да се приемат свежи плодове и зеленчуци, които по възможност да не са пръскани с химични препарати. Тъй като много хора нямат достъп до такива свежи и био храни, учените съветват да се обърнем към висококачествени хранителни добавки с антиоксиданти. По този начин ще можем да поддържаме жизненоважния баланс между свободни радикали - антиоксиданти и ще предпазим организма от много здравословни проблеми.

 

Може да разгледате и закупите нашите предложения за антиоксидантни продукти тук -->>

 

              

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!