Количката е празна


обратно

Връзката между магнезиевия дефицит и стареенето

9 ноември 2017

 

 

Магнезий против преждевременно стареене?

Магнезият играе основна роля в почти всички биохимични процеси, които поддържат живота, но, за съжаление, с възрастта способността на организма да усвоява и запазва минерала намалява и това поставя организма в неизгодна позиция. Редица проучвания доказват, че дълготрайният магнезиев дефицит ускорява стареенето на човешките клетки и води до хронични заболявания като остеопороза, сърдечно-съдови проблеми, хипертония и някои видове рак. Магнезиевият дефицит води до прекалено калциране и втвърдяване на костите, както и до проблеми с производството на енергия в тялото. При ниски нива на минерала органите започват да стареят, което увеличава риска от различни заболявания. Това означава, че всяка функция в тялото намалява, забавя се, което на практика води до по-бързо остаряване.

 

Клетъчно стареене и дефицит на магнезий

Застаряването се характеризира с прогресивно влошаване на физиологичните функции. Този сложен процес е следствие на влиянието на околната среда, храненето и начина на живот, но, разбира се, и на генетичното ниво. Изследователите посочват, че процентното съотношение е 30:70 в превес на начина на живот, на храната, на външното влияние, отколкото на генетично ниво. Това дава насока на мислене и разбиране, че начинът по който искаме да изглеждаме, зависи в повечето пъти от самите нас.

Съществуват много доказателства, които свързват ниските нива на магнезий в тялото с остаряването и свързаните с възрастта заболявания. От друга страна, трябва да се отбележи, че самото стареене представлява рисков фактор за получаване на дефицит на магнезий, като по този начин се създава порочен кръг, от който трудно може да се излезе. Интересно е, че диета с дефицит на важния минерал утежнява сърдечно-съдовата система, свързва се със стареенето, чрез значително повишаване на кръвното налягане и възпалителните процеси в организма. В допълнение, ниските нива на магнезий са свързани с отслабване на паметта, невродегенеративни заболявания, намалена скелетно-мускулна стабилност, затруднено производство на инсулин, остеопороза и развитие на някои ракови заболявания. Всички тези данни подчертават ефекта от дефицита на магнезия за стареенето.

 

                                                                                                  

 

Връзката на дефицит на магнезия с остаряването

Магнезият е минерал, който е широко разпространен в телата ни и играе съществена роля при фундаменталните клетъчни реакции. Всъщност, много изследвания са предоставили доказателства за взаимодействията на магнезия с фосфолипиди, протеини и нуклеинови киселини. В частност, минералът оказва влияние върху активността на различни ензими, стабилизира ДНК-то, стимулира рибозомното сглобяване и регулира отварянето и затварянето на йонните канали. Дефицитът на магнезий предизвиква оксидативен стрес във всички клетки. Повишеният оксидативен стрес ускорява клетъчното стареене като дестабилизира  ДНК-то, протеиновия синтез и енергийния метаболизъм на клетките.

През последните години са направени редица изследвания в тази връзка – дефицит на магнезий и преждевременното стареене. Ниските нива на магнезий оказват отрицателно въздействие върху производството на енергия в тялото, също така намаляват антиоксидантния капацитет и защитата на организма от неблагоприятното въздействие на свободните радикали. Магнезият действа като антиоксидант и предпазва тялото от редица здравословни проблеми, причинени от възпалителни процеси и свободните радикали.

С други думи казано – дефицитът на магнезий е свързан с преждевременно стареене и различни заболявания. Ниските нива на важния минерал затрудняват производството на естествен колаген, който е много важен за запазване на здрави и сияйни кожа, коса и нокти. Също така кожата губи своята еластичност и посивява, появяват се бръчки и е възможно да получите силен косопад или побеляване на косите. Дефицитът на магнезий действа на клетките пагубно – те се свиват, стават по-малки, по-твърди и губят способността си да се делят. Всичко това довежда до преждевременно стареене и редица здравословни проблеми.

 

Последици от дефицита на магнезий и клетъчното стареене - заболявания, свързани с възрастта

За да отговорим на този въпрос, трябва да знаем, че магнезият участва в редица реакции и системи в нашия организъм - дихателната система; мускулно-скелетна система; нервна система; имунна система; системи за храносмилане / отделяне; сърдечно-съдова система; ендокринни / репродуктивни системи. Магнезият също така участва в – поддържането на здрави кости, производството на колаген, обмяната на информацията между клетките, производството на протеини, усвояването на храната, контролира възпалителните процеси, поддържа нервната система и много други.

 

 

                                                                                              

 

Кардиологични заболявания:

– стенокардия;

– коронарна болест;

– миокарден инфаркт;

– аритмия.

 

Гинекологични заболявания:

– профилактика при бременност;

– бременни с анамнеза за спонтанен аборт;

– прееклампсия;

– предменструален синдром;

– дисменорея;

– вътрематочна асфиксия;

– хипотрофичен плод.

 

Други заболявания:

– нервно-мускулни смущения;

– световъртеж;

– крампи;

– мигрена.

 

Как да си набавим необходимия магнезий?

Средно възрастните мъже се нуждаят от 400мг магнезий дневно , а жените от 300мг. Храната, разбира се, е много добър начин да се набави необходимото количество магнезий. Учените посочват, че зеленолистните растения и ядките са много богати на магнезий, но трябва да се консумират в суров вид. Възможно е, въпреки здравословната храна, да не успеем да си набавим необходимата дневна доза от този важен минерал, затова в този случай е по-добре да се обърнем към хранителните добавки. Особено, ако имаме заболяване, поради което усвояването на магнезия е затруднено или се занимаваме активно със спорт. Когато избирате хранителни добавки следете срока на годност, четете етикетите и търсете продукти, които са минимално топлинно обработени и не съдържат изкуствени подобрители, оцветители, консерванти, подсладители.

 

Разгледайте и поръчайте нашите висококачествени продукти тук.

 

                                                 

 

 

                                               

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!