Количката е празна


обратно

Връзката между черния дроб и кожните проблеми

16 ноември 2017

 

 

Много хора не обръщат голямо внимание на състоянието на кожата си при поява на акне, на обриви или пъпки. Също така много хора не полагат достатъчно грижи за черния си дроб и неговото пречистване, поддържане в добро здравословно състояние. Оказва се обаче, че има пряка връзка между кожата и черния дроб. Напоследък все повече се говори, че здравето и красотата зависят от състоянието на черния дроб, т.е. той е един от преките отговорници за външния ни вид.

Опитайте се да си представите Вашия черен дроб като метаболитната фабрика за енергия, която да поддържа хилядите функции, изпълнявани всяка минута от всички клетки на тялото. Ако черният дроб не работи ефективно, тогава всички токсини ще трябва да намерят друг изход от организма. Защото, ако останат в него, това ще доведе до тежки заболявания и дори фатален край.

 

Причините, които могат да повлияят на здравето на черния дроб, включват:

✔използване на изключително силни химически домакински продукти;

✔синтетични продукти за грижа за кожата и козметика;

✔замърсяването на въздуха и пренасищането на токсини в околната среда;

✔консумиране на продукти, които са били химически пръскани;

✔консумиране на много пакетирани и консервирани храни, които съдържат рафинирани масла и високи количества захар;

✔твърде много алкохол и кофеин;

✔лекарства;

✔нискокачествени животински продукти;

✔високи нива на стрес и хормонални дисбаланси.

 

Сами виждате, че списъкът с неща, които увреждат черния дроб, е много дълъг като имате предвид, че той не е пълен. За съжаление, много хора често забравят колко е важен този орган и че поддържането му в добро здраве е жизнено важно за целия организъм. Важно е да знаем, че черният дроб не боли дори и да е затрупан от токсини и вещества, които да преработва. Това е причината много хора да не разбират, че всъщност имат проблеми с черния дроб. По принцип, този важен орган има функцията да се самовъзстановява, но, за да се стигне до този процес, трябва черният дроб да спре да чисти организма. Дори и увреден черният дроб, той може да възстанови доброто си здраве, но това, което трябва да направим е да спрем да го товарим с различни нездравословни вещества.

Вече казахме, че, когато черният дроб е задръстен и претоварен, токсините трябва да намерят начин да излязат от организма. Някаква част (около 10-20%) от тях преминават през червата и напускат тялото чрез отделителната система. Всъщност, токсините са причината фекалиите да имат специфична неприятна миризма – това означава, че се прочиствате (прочетете повече по тази тема тук). Важно да поддържате максимално чисти и незатлачени червата си, за да улесните процеса на изхвърляне на токсини (повече по темата може да прочетете тук). Друга част (под 10%) от токсините биват „капсулирани“ в мастните депа, за да не тровят организма (повече по темата прочетете тук). Но по време на отслабване, трябва да знаете, че те се освобождават и оказват вредно въздействие върху организма. Остава важният въпрос – как тялото изхвърля другата част от токсините (80-90%)?

 

Отговорът е чрез кожата!

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя има много важни предпазни, защитни функции за организма, защото тя е връзката на външния с вътрешния свят. Освен това тя има сетивна роля, абсорбираща, съхранителна, както и важната - отделителна функция. Чрез потта кожата изкарва крайните продукти от обмяната на веществата, а при увреждане на бъбреците, черния дроб или жлъчката чрез потта се отделят токсините и нездравословните вещества.

 

                                                                                       

 

Когато прекомерните токсини се натрупват в по-дълбоките слоеве на кожата, това предизвиква възпаление и това може да се прояви като:

✔дерматит;

✔екзема;

✔преждевременно стареене и бръчки на кожата;

✔кафяви петна;

✔червени сърбящи обриви;

✔болезнени обриви;

✔копривна треска;

✔псориазис;

✔акне.

 

Изследвания доказват, че влошаването на състоянието на кожата е признак на чернодробна дисфункция или недостатъчност. На практика, това означава чернодробни здравословни проблеми.

 

Кожни проблеми причинени от проблеми в черния дроб – как да ги лекуваме?

Има хиляди различни видове кожни проблеми и точната диагноза често изисква сериозни изследвани и консултации със специалист по кожата или дерматолози. Понякога е много трудно да се определи защо пациентът има кожни проблеми и поради тази причина проблемите могат да бъдат трудно или дори погрешно лекувани.

Повечето конвенционални лечения за кожни проблеми включват кремове и лекарства за потискане на обрив или акне. Това може би не е най-правилният начин за лечение на кожните проблеми, защото така не лекуваме причината, а потискаме симптома. Това не само обърква и дори отслабва имунната система, а в дългосрочен план – тези силни медикаменти предизвикват странични ефекти. Така например, дългосрочното използване на стероидните кремове води до загуба на колаген, което изтънява кожата и я прави суха, напукана и сива. Употребата на антибиотичните лекарства за дълго време натоварва още повече черния дроб, имунната система и вкарва допълнително нездравословни вещества, които трябва да излязат от вече затлачената система.

Ако дерматитните проблеми се лекуват със силни стероидни кремове или антихистамини лекарства, за да се спре обривът, токсините се потискат и не могат да напуснат организма през кожата! Това може да доведе до появата на здравословни проблеми на по-сериозно ниво в бъдеще.

По-голямата част от кожните проблеми могат да бъдат подпомогнати с естествен подход, който е насочен към изчистване на токсините от организма, а не тяхното потискане. От една страна, е хубаво да започнете да приемате пробиотици, ензими и Алое вера сок, защото те ще Ви помогнат да изчистите чревната система, да улесните усвояването на полезни нутриенти и вещества, което ще засили имунния отговор и целия организъм. Сокът от Алое вера ще попречи на гнилостните процеси в червата и ще спомага за извеждането на токсините от организма. От друга страна, трябва да помислите за естествени средства, с които да успокоявате кожните проблеми. Чудесни средства са розовата вода, кокосовото масло, маски с оцет и чист натурален мед. Добре е да започнете да приемате активен въглен, защото той има свойството да привлича към себе си всички токсини и да ги изкарва през отделителната система. Той е мощен абсорбатор на тежки метали и химикали, които са попаднали в организма ни.

 

                                                                                      

 

Натурални добавки за прочистване на черния дроб

Важно е да пречистите черния дроб, за да може той да възвърне изгубения контрол върху тялото. Когато черният дроб заработи нормално, състоянието на кожата и кожните дерматити ще се успокоят по естествен път и ще изчезнат!

Вашият черен дроб има голяма нужда от антиоксиданти, за да работи нормално. Антиоксидантите Ви помагат да предпазите чернодробните клетки от увреждане, докато детоксикират кръвта. Антиоксидантите също помагат клетките на кожата да се предпазят от неблагоприятното действие на свободните радикали и преждевременното стареене.

Омега-3 добавките и рибеното масло имат силно положителен ефект върху кожни дерматити, предизвикани от увреден черен дроб. От една страна, те подпомагат черния дроб и го предпазват, а, от друга страна, спомагат за изхвърляне на токсините. Хронични кожни проблеми като суха кожа, дерматит или псориазис, изискват големи дози от полезните мазнини - дозите варират от две до четири капсули три пъти дневно точно преди хранене.

Селенът е важен минерал за човешкия организъм. Той е особено препоръчителен, когато имате проблеми с токсините и натоварен черен дроб, защото селенът има силен противовъзпалителен ефект, както и подпомага за намаляване на възпалението на кожата. Освен това селенът предпазва останалите органи, за да не се увредят от вредното влияние на токсините в организма.  

Артишокът е много известен антиоксидант и добре познато средство за прочистване на черния дроб. Той има почти магически свойства да „попива“ токсините и вредните вещества като спомага тяхното бързо изхвърляне през организма. Артишокът има по-необикновен вкус, затова повечето хора го предпочитат като екстракт под формата на хранителни добавки.

Друг много силен природен продукт е растението бял трън. Тази билка е доказала лечебните си свойства върху чернодробни заболявания, защото успешно противодейства на ефектите на отровните токсините за черния дроб и за целия организъм. Белият трън е силно препоръчван при дългосрочна употреба на лекарства, алкохол, наркотици и други вредни химични вещества. Тази билка също така подпомага кожата, предпазва я от дерматити и спомага за тяхното успокояване, благодарение на съставките си от витамини и минерали - A, D, E, F, както и съдържа микро и макро елементите йод, селен, бор, мед, цинк и много други.  В семената на това растение се съдържа силимарин, който увеличава способността на чернодробните клетки да се регенерират.

 

Разгледайте и поръчайте нашите предложения за детокс на черния дроб тук--->>

                  

 

 

                                            

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!