Количката е празна


обратно

Витамините за правилен растеж и развитие на детето

18 януари 2018

 

 

 

Витамините са органични вещества, необходими на организма за нормален растеж и развитие, както и за поддържане на добро здраве. Проведените изследвания показват, че храните, които са най-богати на витамини, са плодовете и зеленчуците (в сравнение с животинските продукти като месо, сирене, кашкавал, яйца). Учените съветват родителите да поощряват децата да консумират колкото могат повече и то свежи, пресни растителни продукти. Обикновено балансираната диета осигурява достатъчно количество витамини, но, за съжаление, в 21 век стойността на полезните съставки в храните е под голямо съмнение, защото в рамките на 50 години стойностите на полезните вещества са спаднали драстично с цели 5 пъти.

Първите месеци бебетата получават всичко необходимо от кърмата на майките, като много педиатри посочват, че може да се допълва само витамин D, тъй като той не се произвежда в организма и не може да се предава чрез кърмата. Чрез въвеждането на смесеното хранене, децата получават значително повече витамини, свързани с правилния им растеж и развитие. Въпреки всичко педиатрите съветват да се дават редовно допълнително витамини, за да може капацитетът на полезните и жизненоважни нутриенти да не се изчерпва.

 

Всекидневни дози от витамини за децата

 

Препоръчителна дневна доза витамини за деца:

Витамин А – 350мкг;

Витамин В комплекс:

В1 – 0.6мг;

В2 – 0.6мг;

В3 – 7мг;

В5 – 2.5мг;

В6 – 0.6мг;

В7 – 10мкг;

В9 – 200мкг;

В12 – 1.2мкг.

Витамин С – 35мг;

Витамин D – 5мкг;

Витамин Е – 7мг;

Витамин К – 30мкг.

 

Ако не осигурявате нужните дози от витамините всеки ден, тогава ще започне недоимък в организма, който, ако не се лекува на време, може да доведе до сериозни дефицити и здравословни проблеми.

 

Кои деца имат нужда от витаминни добавки?

Има групи деца, които са застрашени от получаване на витаминен дефицит. Ето кои са тези групи:

✔Деца, които не ядат редовно и често пропускат хранения;

✔Деца, които не се хранят с добре балансирана диета;

✔Деца с хронични заболявания като астма или проблеми с храносмилането, особено ако приемат лекарства;

✔Деца, които прекаляват с консумацията на fast food, както и на обработени храни;

✔Деца на вегетарианска или веганска диета;

✔Деца, които пият много газирани напитки.

 

                                                          

 

Топ 6 витамини, важни за развитието на децата

Витамин А е важен мастноразтворим витамин, които насърчава нормалния растеж и развитие при децата. Той участва в редица функции в организма – спомага за възпроизвеждане на нови тъкани, за поддържане на здрави кости, здрава кожа, жизнени очи и бърз имунен отговор. Витамин А увеличава производството на белите кръвни клетки, които се борят със свободните радикали и бактериите в организма. Освен това, витаминът е от решаващо значение за подпомагане на образуването на повърхностни облицовки на очите, както и подпомага и прочиства уринарните, чревните и дихателните пътища.

Дефицит на витамин А при децата:

Първично проявление на дефицита е под формата на ксерофталмия (сухота в очите), състоящо се от нощна слепота („кокоша слепота“), петна на Битот и кератомалация. Недостигът на витамин А може също да доведе до повишен риск от стомашно-чревни, гърлени и гръдни инфекции. Забавянето на растежа и развитието на костите при деца също са признаци на дефицит на витамин А.

   

Витамин B комплекс е група от водоразтворими витамини, обединени в едно семейство - В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Тези витамини подпомагат обмяната на веществата, производството на енергия, здравословното кръвообращение и нервната система. Те подпомагат защитата на сърдечно-съдовата и нервната система, както и поддържат мускулите. „В“ комплекс витамини също така спомагат за по-лесно храносмилане и усвояване на полезните нутриенти от храната. Тези витамини са много важни за децата, защото спомагат за правилния растеж и развитие.

Дефицит на витамин В комплекс при децата:

Дефицитът на витамини от групата на В при децата са свързани най-вече със забавено развитие, липса на апетит, загуба на тегло, затруднено говорене, неврологични проблеми, раздразнителност, слабост. Често срещан симптом на дефицит при децата е апатията и засилената тревожност. При по-големите деца може да се развие и анорексия, поведенчески и психически промени.

 

Витамин С е може би един от най-разпространените витамини, затова е доста трудно да се стигне до дефицит или недостиг. Този витамин е водоразтворим и като такъв той не се натрупва в организма, а трябва да се приема редовно. Трябва да знаете, че топлинната обработка, алкохола, цигарите, слънчевата светлина намаляват неговите стойности. Витамин С участва в съхранението на съединителната тъкан и зарастването на раните. Той спомага за усвояването на желязото и насърчава здравината на мускулите и кожата.

Дефицит на витамин С при децата:

Дефицитът на витамин С може да доведе до скорбут, заболяване което се проявява в началото с леки подути и кървящи венци, бавно заздравяване на рани и суха коса. Трябва да знаете, че дори бебета, които не са кърмени от здрава майка, могат да покажат симптоми на скорбут.

 

Витамин D е мастноразтворим витамин, които регулира нивото на калция и фосфора в организма. Той осигурява правилен растеж и формиране на костите при децата. Подпомага зъбната формация и предпазването от травми по скелетно-мускулната система. Витамин D спомага за правилната имунна реакция на организма, както и за регулиране на теглото. Витаминът също така влияе благотворно върху поведенческите модели на децата, като помага за развиване на когнитивните процеси и доброто настроение.

Дефицит на витамин D при децата:

Децата се нуждаят от достатъчно витамин D, за да развият здрави кости и мускули през първите им годините на раждане. Симптомите на дефицита на витамин D не винаги са очевидни. Недостатъчният витамин D може да увеличи чувствителността на детето към спазми, обща мускулна слабост и костни фрактури. Стоматологичните проблеми са още един признак за дефицит на витамин D при деца.

 

                                                     

 

Витамин Е е един от мастноразтворимите витамини, които участват активно в редица функции на тялото. Едно от най-големите предимства е, че витаминът е силен антиоксидант и като такъв той спомага работата на черния дроб за пречистване на организма от токсините и вредните вещества. Важният витамин също така стопира вредното влияние на свободните радикали и оксидативния стрес, които в 80% от случаите са причина за повечето познати болести. Витамин Е се съдържа в клетъчните мембрани и ги предпазва от увреждания, като по този начин спомага за растежа, правилното развитие и съхранението на тъканите и органите.

Дефицит на витамин Е при децата:

Дефицитът на витамин Е не се среща много често. Обикновено е резултат от недохранване и може да причини неврологични проблеми. Ниското тегло и ранното раждане могат да доведат до този вид недостатъчност при деца. Симптомите на дефицит включват мускулна слабост, проблеми със зрението, скованост, трудности при ходене.

 

Витамин К е последният от групата на мастноразтворими витамини. Той е широко известен със свойствата си да съсирва кръвта. Освен че го приемаме с храната, този витамин се произвежда и от бактериите в червата ни. Непосредствено след раждане в червата има малко полезни бактерии, затова след раждане е хубаво да се приеме една-две дози витамин К, за да предпази от кръвозагуба (най-често от пъпната връв). Витамин К е важен за развитието на децата, защото той спомага за изграждането на здрава скелетно-мускулна система, както и предпазва сърдечно-съдовата система от нарушения или проблеми. Този витамин също така спомага за развитието на мозъка при децата и подобряване на когнитивните функции.

Дефицит на витамин К при децата:

Когато тялото няма достатъчно от този витамин, то започва да поддържа само най-важните, животозасягащи функции, необходими за оцеляването. Но други части на тялото остават отслабени и уязвими. Това на практика означава, че вероятността от получаване на костна фрактура е много по-голяма при недостиг на витамин К. Също така дефицитът може да доведе до проблеми със сърдечната система.

 

Може да разгледате и поръчате от нашите витамини за деца, които представляват комплексна формула с всички важни витамини, необходими за растежа и правилното развитие на децата.

 

               

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!