Количката е празна


обратно

Високото кръвно налягане и бъбречните заболявания

27 ноември 2017

 

 

 

Не веднъж сме посочвали, че между всички органи и системи в организма има връзка! Затова, когато имаме здравословен проблем, той влияе върху целия организъм. Важно е да не разглеждате болестите като отделни проблеми, а като състояния, които рано или късно, ако не се лекуват на време, започват да забавят метаболизма, съсипват имунната система и водят до друг по-сериозен проблем. Затова е много важно винаги да полагате грижи да поддържате метаболизма и имунитета си в добро състояние. Трябва да знаете, че здравословните проблеми са следствие на начина на живот и са пряко негово отражение. Затова трябва да наложите определени стандарти на здравословен живот и да се опитвате да ги спазвате максимално - консумирайте здравословни храни, тренирайте често, мислете положително и се обичайте!

 

Бъбреците са чифт органи, които наподобяват бобено зърно. Те са разположени от двете страни на гръбначния ви стълб, под ребрата и зад корема. Всеки бъбрек е с дължина около 10 см, приблизително с размерите на свит юмрук в зависимост от възрастта.

Работата на бъбреците е да филтрира кръвта. Те премахват отпадъците, контролират баланса на течностите в организма и поддържат правилните нива на електролити. Цялата кръв в тялото минава през тях няколко пъти на ден.

Кръвта се влива в бъбреците чрез две главни артерии. Отпадъците се премахват, а излишната сол, вода и минерали се коригират, ако е необходимо. Филтрираната кръв се връща в тялото, а отпадъците се превръщат в урина.

 

Как се диагностицира бъбречната болест?

Някои лабораторни тестове могат да покажат дали бъбреците елиминират правилно отпадъчните продукти. Тези тестове включват серумен креатинин и уреен азот в кръвта. Повишените нива на всеки от тях могат да показват увреждане на бъбреците. Протеинурията, излишък от протеини в урината, също е признак на бъбречно заболяване.

 

Какви са симптомите на бъбречно заболяване?

Симптомите на бъбречно заболяване включват:

✔Високо кръвно налягане;

✔Намаляване на количеството урина или затруднено уриниране;

✔Оток и задържане на течности (особено в краката);

✔Необходимост от уриниране по-често (особено през нощта).

 

*какво трябва да е кръвното налягане според възрастта Ви прочетете тук

 

Какво представлява бъбречната хипертония?

Бъбречната хипертония, наречена също реноваскуларна хипертония, е повишено кръвно налягане, причинено от бъбречно заболяване. Това заболяване обикновено може да бъде контролирано от лекарства за кръвно налягане, но при някои хора този проблем води до намесата на хирург и операция.

 

Кой е изложен на риск от бъбречна хипертония?

Бъбречната болест, причинена от високо кръвно налягане, засяга всички хора. Някои групи обаче са изложени на по-висок риск, включително:

✔Хората, които имат диабет;

✔Хората, които имат сърдечна недостатъчност;

✔Хората с фамилна анамнеза за високо кръвно налягане и бъбречно заболяване;

✔Хората над 55 години.

 

Причини за бъбречна хипертония

Бъбречната хипертония се причинява от стесняване на артериите, които доставят кръв до бъбреците. Едната или в по-лошия случай и двете артерии на бъбреците могат да бъдат стеснени. Това състояние е наречено стеноза на бъбречната артерия.

Когато бъбреците получават нисък кръвен поток, те действат така, сякаш ниският поток се дължи на дехидратация. Така че те реагират чрез освобождаване на хормони, които стимулират организма да задържа натрий и вода. Кръвните съдове се пълнят с допълнителен флуид и така се повишава кръвното налягане.

Стесняването в едната или и в двете бъбречни артерии е най-често причинено от атеросклероза или втвърдяване на артериите. Това е процес, който повишава риска от инфаркти и сърдечни удари с цели 80%. По-рядка причина за стеснението на бъбречните артерии е фибромускулната дисплазия. Това е състояние, при което структурата на бъбречните артерии се свива или разширява и може да доведе до трайни увреждания на бъбреците (в редки случай и на мозъка или на сърцето).

 

                                                                                      

 

Симптоми на бъбречната хипертония

За съжаление, бъбречната хипертония обикновено не проявява симптоми. Стесняването в артериите на бъбреците не може да се усети. Единствено може да разберете, ако имате симптоми на завишено кръвно налягане. Ако често вдигате високо кръвно налягане или сте предразположени към хипертония, е редно да следите състоянието на бъбреците си!

Симптомите на силно повишено кръвно налягане включват:

✔главоболие;

✔объркване;

✔Размита или двойна картина;

✔Кървава урина;

✔кръвотечение от носа.

 

По-голямата част от хората с бъбречна хипертония никога не изпитват симптоми, а увреждането на органите се случва бавно и постепенно. Затова е много важно да си правите чести профилактични прегледи, особено ако попадате в застрашените групи. Бъбречната хипертония може да причини хронично бъбречно заболяване и дори трайно увреждане!

 

Как се лекува бъбречна хипертония?

Най-важното лечение е да контролирате кръвното си налягане чрез природни средства и определени промени в начина на живот.  Съществуват много различни природни средства, които намаляват кръвното налягане и могат да предпазят бъбреците от по-нататъшни увреждания. Още по-хубавото е, че повечето натурални средства са адаптогени и се свързват индивидуално с организма на всеки човек и му помага по различен начин. Такава билка например е глогът. Други природни средства в помощ за регулиране на кръвното налягане е чесънът, коензим, омега ненаситените мазнини, както и ресвератролът.  

 

Как можете да предотвратя бъбречна хипертония?

За да се предотвратите увреждане на бъбреците:

✔Опитайте се да запазите кръвното си налягане в граници;

✔Проверявате кръвното си налягане редовно;

✔Яжте подходяща здравословна храна;

✔Тренирайте поне 3 пъти седмично или се разхождайте 30 минути дневно;

✔Потърсете натурални средства за поддържане на бъбреците.

 

 Разгледайте и поръчайте тук нашите продукти за регулиране на кръвното налягане и грижа за сърдечната система -->

 

            

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!