Вечерна иглика

МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА

 

Какво представлява маслото от вечерна иглика?

Маслото от вечерна иглика е маслото, което се извлича от семената на дивата жълта вечерна иглика, Oenothera biennis. То е богат източник на линолова киселина и гама-линолова киселина (GLA), и двете Омега-6 есенциални мастни киселини. GLA се използва за производството на хормоноподобни вещества, наречени простагландини, които могат да помогнат за успокояване на възпалението. Много жени използват масло от вечерна иглика (EPO), за да управляват симптомите на предменструален синдром (PMS) и менопауза, като горещи вълни. EPO се използва и за облекчаване на кожни заболявания, като екзема и акне Маслото от вечерна иглика най-често се приема като капсула, но понякога идва и като течност.

 

10 ползи от маслото от вечерна иглика:

 

Симптоми на менопаузата

Има много доказателства от жени в менопауза, че използването на масло от вечерна иглика може да облекчи горещите вълни. Едно проучване от 2013 г. установява, че приемането на EPO в продължение на шест седмици може да облекчи честотата, интензивността и продължителността на горещите вълни. Жените в проучването също съобщават за значително подобрение в подобряване на настроението.

Предменструален синдром (ПМС)

Масово жените приемат масло от вечерна излика при симптоми на ПМС, като задържане на вода, чувствителност на гърдите и лошо настроение. Кралският колеж по акушерство и гинекология съобщава, че може да облекчи чувствителността на гърдите.

Състояния на суха кожа

Европейската агенция по лекарствата казва, че вечерната иглика може да се използва за облекчаване на сърбеж при краткосрочни и дългосрочни състояния на суха кожа. Често се приема от хора с екзема, за да помогне за предотвратяване на суха, сърбяща кожа.

Акне

Смята се, че GLA в маслото от вечерна иглика може да подобри акнето чрез намаляване на възпалението и минимизиране на белезите, като корейско проучване, проведено през 2014 г., заключава, че GLA намалява възпалението при страдащите от акне.

Артрит

EPO често се използва от хора с ревматоиден артрит за облекчаване на болката и сковаността. Доказано е, че приемането му помага за облекчаване на сутрешната скованост при пациенти с това състояние и може да помогне за регулирането на болката и възпалението.

Остеопороза

Повишените нива на ненаситени мазнини са свързани с намален риск от остеопороза (загуба на костен минерал), особено при жени след менопауза. Поради факта, че маслото от вечерна иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини, се смята, че помага за предотвратяване на костите при жени с остеопороза, както и при по-възрастни хора.

Жлъчен поток

Първоначалните проучвания стигат до заключението, че приемането на 2 g масло от вечерна иглика два пъти дневно в продължение на 12 седмици подобрява сърбежа по кожата при някои хора с нарушения, засягащи потока на жлъчката в черния дроб. Признаци на подобрение започват да се показват в рамките на 1 до 2 седмици след началото на лечението.

Синдром на хроничната умора (CFS)

Приемането на специфична комбинация от вечерна иглика и рибено масло може потенциално да намали симптомите, подобни на CFS, които се появяват след вирусна инфекция.

Сухи очи

Изследванията показват, че приемането на специфичен продукт от вечерна иглика – 3 g на ден в продължение на 6 месеца – подобрява симптомите на сухота в очите при жени, носещи контактни лещи.

Нива на холестерола

Някои проучвания разкриват, че маслото от вечерна иглика може да намали общия холестерол и мазнините в кръвта (триглицеридите), докато повишава добрия (HDL) холестерол.

марки
Подреди по