Количката е празна


обратно

4 важни хранителни вещества за правилното функциониране на щитовидната жлеза

7 февруари 2018

 

 

 

 

Щитовидната жлеза е много важен орган в тялото, защото контролира хормоните, отговорни за много функции като – регулиране на телесното тегло, изразходването на енергия, телесната температура и дори и начина, по който спим. Щитовидната жлеза влияе и върху функциите на жизненоважни органи, като сърцето, мозъка, черния дроб и бъбреците. Тя е отговорна за производството на хормони, които регулират метаболизма, сърдечната честота, храносмилането, мускулите и развитието на мозъка. Ето защо правилното функциониране на жлезата е много важно за организма и за общото здраве, а, когато щитовидната жлеза не работи добре, страда цялото тяло.

Типичните проблеми с щитовидната жлеза са хипотиреоидизъм (недостатъчно активна) или хипертиреоидизъм (прекалено активна). Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество хормони - особено "Т3" и "Т4" (трийодтиронин и тироксин) - метаболизмът се забавя, което води до повишаване на теглото, умора, високо кръвно налягане, покачване на холестерола, както и депресия. Обратно, произвеждането на твърде много от тези хормони (Т3 и Т4) има противоположен ефект - неконтролируема загуба на тегло, ускорена сърдечна честота, безсъние и безпокойство.

Въпреки че неправилното функциониране на щитовидната жлеза е по-често при жените, мъжете също могат да развият проблеми с щитовидната жлеза. За радост, съществуват няколко основни хранителни вещества, които спомагат дейността на пеперудената жлеза. Ето кои са те:

 

  1. Йод

Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да произвежда хормони. Ако в организма няма достатъчно йод, жлезата не може да си върши работата и започва да работи много по-усилено. Това може да доведе до увеличена щитовидна жлеза – гуша (подуване в областта на шията). Други последствия от липсата на достатъчно йод също могат да навредят сериозно на здравето. Йодният дефицит и произтичащите от това ниски нива на щитовидните хормони могат да накарат жените да спрат овулацията, което води до безплодие. Дефицитът на йод може да доведе до автоимунно заболяване на щитовидната жлеза и може да увеличи риска от получаване на рак на щитовидната жлеза.

 

   

 

  1. Селен

Изследванията показват, че съществува тясна връзка между функциите на щитовидната жлеза и дефицита на селен. Селенът действа като катализатор за производството на активни хормони Т4 и Т3. Ако нашият организъм не разполага с необходимите количества от минерала, хормоните ще останат в неактивно състояние, причинявайки хипотиреоидизъм. Освен това, селенът действа като мощен защитник на щитовидната жлеза от антителата, които могат да причинят заболяване на пеперудената жлеза. Селенът може да повиши имунитета, да намали автоимунните реакции и да намали възпалението при вече съществуващ здравен проблем на щитовидната жлеза.

 

   

 

  1. Цинк

Този минерал е от съществено значение за производството на хормоните Т4 и Т3. Цинкът подпомага дейността на хипоталамусът, който следи баланса на производството на хормоните на щитовидната жлеза. Ако имате недостатъчно цинк в организма, хипоталамусът няма да може да измери нивата на хормоните и това ще доведе до дисбаланс и здравословни проблеми.

 

    

 

  1. Желязо

На последно място, но не по важност, е желязото. Това е минералът, който е отговорен за насърчаването на производството на ензим (щитовидната пероксидаза), който освобождава минерала йод до тирозин, необходим за образуване на хормоните Т4 и Т3.  Когато количеството на желязото в организма е ниско, тогава щитовидните хормони не могат да се произвеждат.

 

     

 

Не забравяйте, че е важно да предотвратите проблемите с щитовидната жлеза, но ако наблюдавате следните симптоми, по-добре незабавно се консултирайте с лекар:

- често главоболие;

- невъзможност за контрол на теглото;

- тревожност и сънливост;

- усещането за липса на достатъчно енергия.

 

Тези симптоми могат да подсказват, че вече имате заболяване на пеперудената жлеза. Тъй като тези симптоми са твърде общи, посещението при специалист ще Ви помогне да диагностицирате заболяването в ранен етап.

 

Може да разгледате тук нашите предложения за превенция и възстановяване на щитовидната жлеза –> https://bulvit.com/hashimoto.html

                            

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!