Количката е празна


обратно

Цьолиакия: глутеновата непоносимост

28 юни 2018

 

 

 

 

 

 

 

Какво е цьолиакия?

Цьолиакията е заболяване, характеризиращо се с непоносимост към глутена. Когато човек с цьолиакия консумира глутен (протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика), тялото активира имунен отговор и атакува тънките черва. Тези атаки водят до увреждане на стените на тънките черва и унищожавана на власинките, които абсорбират хранителните вещества. Когато власинките на тънкото черво се повредят, хранителните вещества не могат да се абсорбират правилно в тялото.

 

*Лигавицата на тънкото черво е покрита с малки власинки, които всмукват хранителните нутриенти и спомагат разграждането на белтъците, мазнините и въглехидратите. Тези власинки достигат до 1 мм и увеличават вътрешната повърхност на тънкото черво до 6 пъти, което е от голямо значение за абсорбирането на полезните хранителни вещества. Власинките могат да се свиват и отпускат, както и да извършват различни движения, като по този начин улесняват всмукването на хранителни и други вещества. Заболяването цьолиакия унищожава тези власинки и здравината на лигавицата на тънкото черво.

 

Цьолиакията е наследствена болест, което означава, че тя се предава в семейството. Хората с първостепенен родственик (родител, дете, братя и сестри) с цьолиакия имат повишен риск от развитие на това заболяване.

 

                                                                                                            

 

Причини и рискови фактори

За съжаление, точната причина, заради която възниква заболяването цьолиакия, не е точна. Със сигурност прекомерното консумиране на глутенови храни, отключва болестта, но учените твърдят, че има и други фактори.

Някои от причините, вече известни на медицината:

 - неправилно хранене и захранване на бебетата;

 - стомашно-чревни инфекции и бактерии;

 - оперативна намеса;

 - бременност, раждане;

 - повреждане на ДНК-то;

 - тежък емоционален стрес.

 

Кои са рисковите фактори:

Трябва да е ясно, че цьолиакията може да засегне всеки човек. Но най-често срещана е при хора, които имат:

 - Диабет тип 1;

 - Синдром на Даун;

 - Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза;

 - Микроскопичен колит;

 - Болестта на Адисън (хронична надбъбречна недостатъчност);

 - Ревматоиден артрит;

 - Роднина с това заболяване.

 

Какви са симптомите на цьолиакията?

Трябва да знаете, че симптомите на това заболяване са различни при децата и възрастните. Общите белези на болестта са честа диария, умора и загуба на тегло.  При възрастните се наблюдават и признаци като подуване на корема, газове, коремна болка, гадене, запек, повръщане. Съществуват и симптоми, които не са свързани с храносмилателната система. Това са:

 

 • Анемия, свързана с дефицит на желязо;
 • Загуба на костна плътност;
 • Дерматитни проблеми (обрив от мехури, съпроводен със сърбеж);
 • Увреждане на зъбния емайл;
 • Главоболие;
 • Проблеми с нервната система (скованост, изтръпване на крайници, проблеми с равновесието, когнитивни затруднения);
 • Киселини.

 

При децата симптомите са свързани с:

 • Повръщане;
 • Забавен растеж;
 • Липса на енергия и бързо изморяване;
 • Лош апетит;
 • Подут корем;
 • Хронична диария.

                                                                                                            

 

Дългосрочно развитие на болестта цьолиакия

Според изследвания около 60% от децата и 41 % от възрастните, които са болни от цьолиакия, не са диагностицирани, а в един по-напреднал етап от живота това може да доведе до сериозни болести като остеопороза, безплодие и спонтанни аборти, силно намалено тегло, лактозна непоносимост, рак, епилепсия, неврологични проблеми и други. Най-предразположени към заболяването остават страдащите от диабет 1 тип, при които недиагностицирана цьолиакия може да доведе до ниски нива на кръвна захар и резки промени в нивата на глюкоза, които са животозастрашаващи ситуации.

 

Диагностициране на заболяването

Съществуват няколко кръвни теста за диагностициране на цьолиакията:

- Тестовете от серология (област на биологията и имунологията, която се занимава с изучаването на кръвния серум и реакциите между антитела и антигени) могат да проследят дали са повишени нивата на определени протеини, които показват имунния отговор към глутена.

- Генетично тестване на човешки левкоцитни антигени (НLА-DQ2 и НLА-DQ8) може да посочи дали има такова заболяване.

*Ако резултатите от тези тестове показват неясни данни, Вашият лекар може да назначи ендоскопия, чрез която да се визуализират тънките черва и да се вземе малка проба от тях (биопсия), за да се анализира увреждането на лигавицата и власинките на тънкото черво.

 

Лечение

Ще започнем от там, че все още не е измислено лечение, което да премахне това автоимунно заболяване. Но, за щастие, учените потвърждават, че, ако се премахне/ намали глутена в хранителния режим, увреждането на тънките черва ще спре. Изследвания дори показват, че при дългосрочно спиране на глутена се наблюдава възстановяване на увредената лигавица и власинки в червата. След спиране на глутена ще усетите до дни подобряване на състояние си, а до седмици ще започне и възстановяването, както и ще спре коремната болка.

 

Храни, които съдържат глутен, и които трябва да избягвате:

 • Ечемик;
 • Булгур;
 • Нишесте;
 • Ръж;
 • Грис;
 • Пшеница.

                                                                                                             

 

Избягвайте консумирането на тестени изделия като хляб, торти, бисквити, пайове, кроасани, мъфини и всякакви други храни, за които се съмнявате, че може да съдържат глутен. Избягвайте също бира, някои видове сосове, месо с неясен произход, обработени меса.

*Преимуществата на диетата без глутен се свързват с покачване на здравословно тегло, нормална абсорбция на хранителните вещества, възстановяване на тънките черва, възстановяване на доброто физическо и психическо здраве.

 

Защо и какви добавки да приемаме при диагностицирана цьолиакия?

Тъй като е увредена лигавицата и власинките на дебелото черво, пропускливостта и абсорбцията на хранителните вещества намалява значително. Това в дългосрочен план може да доведе до тежък дефицит на витамини и минерали в организма, както и последващите усложнения. Затова е редно да допълвате хранителния си режим с добавки от витамини и минерали, сред които задължително:

 

Винаги може да потърсите и добавки с мултивитамини и минерали, тъй като те не само ще допълнят пропуските, но и ще подсилят организма.

 

Живейте здравословно с BulVit!