Количката е празна


обратно

Топ 10 пробиотични храни

24 април 2018

 

 

 

 

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са полезни чревни бактерии, които спомагат за стимулиране на естествените ензими и процесите, които поддържат храносмилателната система. За да сте здрави и в добра кондиция, трябва да поддържате добра чревна флора и особено тези живи бактерии в голямо количество. Има два начина да постигнете това - като приемате пробиотични добавки или като консумирате пробиотични храни. Комбинацията от тези два варианта е най-доброто решение според гастроентеролозите.

Ако не приемате достатъчно пробиотици, нежеланите реакции могат да включват: храносмилателни нарушения, кожни проблеми, кандида, автоимунни заболявания, чести настинки и други. И обратно, чрез добавяне на повече пробиотични храни, ще забележите следните ползи за здравето:

✔по-силна имунна система;

✔подобрено храносмилане;

✔повишена енергия от производството на витамин В12;

✔по-добър дъх, защото пробиотиците унищожават кандида;

✔по-здрава кожа, тъй като пробиотиците подобряват екземата и псориазиса;

✔намалена възможност за грип и настинки;

✔намаляване на възпалението на червата;

✔отслабване.

Звучи добре? Ако искате всички тези ползи, тогава е време да започнете да консумирате тези пробиотични храни, както и пробиотични добавки за по-добро здраве. Всъщност, трябва да ядете различни видове пробиотици, тъй като всеки от тях предлага различен вид полезни бактерии, които помагат на тялото по различни начини.

 

7 вида приятелски бактерии за нашия организъм:

 • Lactobacillus acidophilus;
 • Lactobacillus bulgarius;
 • Lactobacillus reuteri;
 • Streptococcus thermophilus;
 • Saccharomyces boulardii;
 • Bifidobacterium bifidum;
 • Bacillus subtilis.

 

                                                                                                       

 

Събрали сме списък с топ 10 пробиотични храни, които да добавите към Вашия хранителен режим, за да получите максимално полезни бактерии. Ето кои са тези храни:

 

 1. Кефир - подобно на киселото мляко, този ферментирал млечен продукт е уникална комбинация от мляко и ферментирали зърна от кефир. Кефирът е бил консумиран от преди над 3000 години. Той има леко кисел вкус и специфично ухаещ аромат, като съдържа между 10 и 34 вида пробиотици. Кефирът е подобен на киселото мляко, но тъй като той е ферментирал с дрожди и повече бактерии, крайният продукт е с по-висок процент пробиотици от киселото мляко.

 

 1. Ферментирали зеленчуци - тези зеленчуци, които са преминали през процеса на ферментация, са богати на пробиотици. Самата ферментация придава сладко кисел вкус на зеленчуците и поддържа растежа на добри бактерии. Този вид зеленчуци са особено популярни и търсени най-вече през зимния период, когато няма много свежи храни, богати на полезни нутриенти. Освен това, ферментиралите храни са богати и на ензимни формули, които подпомагат храносмилането и усвояването на веществата.

  

 1. Комбуча - комбуча е вид гъба, която представлява по състав симбиотична колония от бактерии и дрожди. Културата се развива в процеса на ферментация на черен чай, където захарта се превръща по естествен път в органични киселини и въглероден диоксид. Получената напитка има изразени антибиотични и пречистващи свойства и помагат при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите. Основните му ползи за здравето включват храносмилателна поддръжка, повишена енергия и детоксикация на черния дроб.

 

 1. Мисо - това е традиционна японска подправка, която се произвежда чрез ферментация на соя, ечемик или кафяв ориз. Самият процес на ферментация отнема от няколко дни до няколко години, а, когато завърши, мисото придобива вид на каша, паста. Основните ползи от консумацията му са свързани с успокояване на храносмилателни проблеми като подувания, газове, киселини, защото е богато на полезни бактерии. Мисото е подходящо за хора с колит, гастрит, синдрома на Крон и други подобни заболявания.

 

 1. Натто – изключително популярно ястие в Япония, състоящо се от ферментирала соя. Натто съдържа изключително мощния пробиотик bacillus subtilis, за който е доказано, че укрепва имунната система, подпомага сърдечно-съдовото здраве и подобрява усвояването на витамин К2. Също така, натто съдържа мощен противовъзпалителен ензим, наречен нактокиназа, за който е доказано, че предотвратява кръвосъсирването.

 

                                                                                                       

 

 1. Кисело мляко - вероятно най-популярната пробиотична храна е киселото мляко, направено от мляко на крави, кози или овце. Киселото мляко в повечето случаи може да се счита за върха на пробиотичните храни, но само ако произлиза от животни, хранени с трева и млякото не е било пастьоризирано. Ако е качествено, киселото мляко може да бъде чудесен начин да получите пробиотик чрез храната.

 

 1. Квас – това е една ферментирала напитка, разпространена в Източна Европа от древни времена. Традиционно е било направена чрез ферментиране на ръж или ечемик, но през последните години се използват и плодове, цвекло и други кореноплодни като моркови. Квасът е богат на пробиотици от вида лактобацилус, които са известни със своите прочистващи свойства.

 

 1. Ябълков оцет – той е страхотен за контролиране на кръвното налягане, холестерола, диабета и дори спомага за загуба на тегло. Оцетът от ябълки е великолепно ежедневно допълнение, което ще донесе много предимства - включително и осигуряване на пробиотици. Пийте по малко всеки ден или го използвайте като салатен дресинг и сами ще се убедите в многобройните му ползи.

 

 1. Кисели краставички/зеле - тези ферментирали вкусни храни са също много добре познати източници на пробиотици. Те са много полезни, защото консумацията им осигурява много полезни бактерии. Те поддържат храносмилателната система, отделителната система, зареждат тялото с допълнително енергия и повишават метаболизма.

 

 1. Маслини - маслините, които са солени, са отличен източник на пробиотици. Подобно на солените кисели краставички, те осигуряват голям брой полезни бактерии. Освен, че ще спомогнат на храносмилателната система, маслините ще спомогнат за пречистване на черния дроб, за неговата регенерация, както и за поддържането на здрава сърдечна система.

 

За да разгледате нашите продукти – пробиотици и ензими – които ще поддържат храносмилателната Ви система в отлично състояние, кликнете тук ---> https://bulvit.com/probiotitzi-i-hranosmilatelni-enzimi.html

 

      

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!