Количката е празна


обратно

Топ 10 на най-смъртоносните болести и тяхната превенция!

2 юли 2018

 

 

 

 

Когато хората мислят за най-смъртоносните болести в света, вероятно първо се сещат за тропически, бързоразвиващите се, нелечими болести, за които от време на време се появяват черни статистики в новините. Но, всъщност, тези видове болести не се нареждат в първите топ 10 болести, причиняващи смъртни случаи в световен мащаб. Статистиката показва, че най-често болестите, които се развиват бавно, са причинители на смъртни случаи. Може би още по-изненадващо е, че някои от най-смъртоносните болести са частично предотвратими.

 

Топ 10 на най-опасни и смъртоносни болести!

 

  1. Исхемична болест на сърцето или коронарна артериална болест

Най-смъртоносната болест в света е коронарната артериална болест. Също наречена исхемично сърдечно заболяване, тя се получава, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв на сърцето, се стесняват. Нелекувано това заболяване може да доведе до силна болка в гърдите, сърдечна недостатъчност, аритмии, както и фатален край.

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за коронарна артериална болест включват:

✔високо кръвно налягане;

✔висок холестерол;

✔пушене;

✔семейна история на роднини с тази болест;

✔диабет;

✔наднормено тегло.

 

Можете да предотвратите това заболяване като поддържате добро здраве на сърцето. Ето някои бързи и лесни стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска:

✔честа физическа активност;

✔поддържане на здравословно тегло;

✔хранене с балансирана диета, която е с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на плодове и зеленчуци;

✔избягвайте пушенето;

✔консумирайте само качествен алкохол в малки количества.

 

  1. Мозъчен инсулт

Мозъчният инсулт или удар се получава, когато артериите в мозъка са блокирани, а кръвта не може да преминава през тях. Това води до лишаване от кислород мозъчните клетки, които само в рамките на няколко минути започват да умират. По време на инсулт медиците обясняват, че човек се чувства внезапно много объркан, дезориентиран с проблемна координация и походка, както и затруднен говор. Ако не се вземат мерки навреме, инсултът може да причини дълготрайно увреждане.

Всъщност, мозъчните инсулти са водеща причина за дълготрайни увреждания в световен мащаб. Хората, които получат медицинска помощ и лечение в рамките на 3 часа след инсулт, имат по-малка вероятност да получат увреждания след това. Статистиката посочва, че 93% от хората разпознават внезапната скованост от лявата страна, затрудненото говорене като симптоми на мозъчен удар. Но само 38% могат да посочат повече от 1-2 признаци на болестта.

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за инсулт включват:

✔високо кръвно налягане;

✔семейна история с инсулт;

✔пушене.

 

*Статистиката посочва, че жените имат по-голям шанс за развитие на мозъчен удар в сравнение с мъжете.                                                                                           

Някои рискови фактори за инсулт могат да бъдат намалени с превантивни грижи, хранителни добавки с грижа функциите на мозъка и промени в начина на живот. По принцип добрите здравословни навици могат да понижат риска от мозъчен удар.

Методите за предотвратяване на инсулти могат да включват контролиране на високото кръвно налягане. Трябва, също така, да поддържате здравословен начин на живот, пълен с чести физически упражнения и здравословна диета, която е с ниско съдържание на натрий, но богата на омега полезните мазнини. Избягвайте пушенето и пийте умерено, тъй като тези дейности увеличават риска от инсулт.

 

  1. Инфекции на долните дихателни пътища

Инфекцията на долните дихателни пътища е болест на дихателните пътища и белите дробове. Тя може да се развие заради:

✔грип или настинка;

✔пневмония;

✔бронхит;

✔туберкулоза.

Вирусите обикновено причиняват инфекции на долните дихателни пътища, но, също така, могат да бъдат причинени и от бактерии. Упоритата кашлица е основният симптом на инфекция на долните дихателни пътища. Може също да усетите задух, хрипове и стягане в гърдите си. Нелекуваните инфекции на долните дихателни пътища могат да доведат до недостиг на кислород и смърт.

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за инфекции на долните дихателни пътища включват:

✔грип;

✔лошо качество на въздуха или често излагане на белодробни дразнители;

✔пушене;

✔слаба имунна система;

✔пренаселени детски заведения (засегнатите са предимно бебета);

✔астма;

✔ХИВ.

Една от най-добрите превантивни мерки, която можете да предприемете срещу инфекциите на респираторни кръвоносни съдове, е да потърсите натурални, билкови продукти за повишаване на имунната система и унищожаване на бактериите, вирусите, инфекциите в организма. Мийте редовно ръцете си със сапун и вода, за да избегнете предаваните бактерии (особено преди да докоснете лицето си и преди да ядете). Друга превантивна мярка е по време на грип да останете в къщи и да почивате, докато се почувствате по-добре, особено ако имате респираторна инфекция, тъй като почивката подобрява лечението.

 

                                                                                                            

 

  1. Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е група от дългосрочни, прогресивни белодробни заболявания, които протичат със затруднено дишане. Хроничният бронхит и емфиземът са видове ХОББ. Болестите обикновено се свързват с разрушаване на белодробната тъкан и невъзможност за газообмен (затруднено дишане).

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за ХОББ включват:

✔пушене или вдишване на дим от цигара;

✔дразнители на белите дробове като химически изпарения, токсични отпадъци;

✔фамилна история, свързан с ХОББ;

✔анамнеза за респираторни инфекции като дете.

Няма лечение за ХОББ, но прогресията му може да бъде забавена с лекарства. Най-добрите начини за предотвратяване на ХОББ са прекратяване на тютюнопушенето и избягване на вторичен дим и други дразнители на белите дробове. Ако имате някакви симптоми или съмнения за ХОББ, започването на лечение възможно най-скоро увеличава перспективата Ви за живот.

 

 

  1. Респираторни ракови заболявания

Респираторните ракови заболявания включват рак на трахеята, ларинкса, бронхите и белите дробове. Основните причини са пушенето, вторичният дим, токсините и химикалите в околната среда. Освен това, респираторни ракови заболявания може да се развият и при замърсяването на домакинствата от плесени, мухъл, азбест, въглища.

 

*Доклад от 2015 година показва, че ракът на дихателните пътища годишно взима около 4 милиона жертви от населението на земята.

 

Рискови фактори и превенция

Раковите заболявания на белите дробове могат да засегнат всеки, но е по-вероятно да засегнат тези, които са пушили или пушат. Други рискови фактори за тези ракови заболявания включват фамилна анамнеза.

 

  1. Диабет

Диабетът е заболяване, което влияе върху производството и употребата на инсулин. При диабет тип 1 панкреасът не може да произвежда инсулин. При диабет тип 2 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или той не може да се използва ефективно. Диабетът може да бъде причинен от редица фактори, включително лоша диета, липса на физически упражнения и наднормено тегло.

 

*Хората в страни с нисък до среден доход имат по-голяма вероятност да умрат от усложнения от диабет.

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за диабета включват:

✔наднорменото телесно тегло;

✔високо кръвно налягане;

✔по-напреднала възраст;

✔липса на физическа активност;

✔нездравословна диета.

Докато диабетът не винаги може да се предотврати, можете да контролирате тежестта на симптомите, съпровождащи го. Приемайте добавки за регулиране на инсулиновата резистентност, правете чести физически упражнения и поддържате добра хранителна култура. Добавянето на повече фибри към Вашата диета може да помогне да контролирате кръвната си захар.

 

    7. Болест на Алцхаймер и други деменции

Обикновено хората свързват болестта на Алцхаймер или деменцията със загуба на памет, но малко хора знаят, че тези болести могат да доведат до загуба на живот. Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване, което разрушава паметта и прекъсва нормалните психически функции. Те включват мислене, разсъждение и типично поведение.

 

                                                                                                            

 

Болестта на Алцхаймер е най-честият тип деменция - 60 до 80% от случаите на деменция са всъщност болестта на Алцхаймер. Заболяването започва, причинявайки леки проблеми с паметта, затруднено припомняне на информация и подхлъзване в спомените. С течение на времето обаче заболяването прогресира и може да забравяте по-важни неща и да губите паметта си за големи периоди от време.

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за болестта на Алцхаймер включват:

✔напреднала възраст (над 65 години);

✔фамилна анамнеза за заболяването;

✔наследяване на гените за болестта от родителите;

✔леко когнитивно увреждане;

✔Синдром на Даун;

✔нездравословен начин на живот;

✔травма на главата;

✔да бъдете изключени от обществото (аутсайдерска позиция).

Понастоящем няма начин да се предотврати болестта на Алцхаймер на 100%. Изследванията не показват ясни и точни причини защо някои хора я развиват, а други не. Един от факторите, за които все пак е установено, че помага за намаляване на риска от заболяването, е здравословната диета. Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци, ниско съдържание на наситени мазнини от месо и млечни продукти и високо съдържание на добри мазнини като ядки, зехтин и риба. Тази диета в дългосрочен план може да Ви помогне да намалите риска от сърдечни заболявания, както и да защитят Вашия мозък от болестта на Алцхаймер.

 

  1. Дехидратация, дължаща се на диария

Диарията е, когато се изхождате повече от три пъти за един ден. Ако диарията Ви продължава повече от няколко дни, тялото губи твърде много вода и минерали. Това причинява обезводняване, което може да доведе до смърт. Диарията обикновено се причинява от чревен вирус или бактерии, предавани чрез замърсена вода или храна. Това е особено разпространено в страните с лоши санитарни условия.

 

*Диареалната болест е втората водеща причина за смърт при деца на възраст под 5 години. Около 760 000 деца умират всяка година от диария.

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за диареални заболявания включват:

✔район с лоши санитарни условия;

✔липса на достъп до чиста вода;

✔недохранване;

✔отслабена имунна система.

Според УНИЦЕФ най-добрият начин на превенция е практикуването на добра хигиена, която може да намали честотата на диареалните заболявания с 40%. Подобреното качество на водата, както и достъпът до ранна медицинска интервенция също могат да помогнат за предотвратяване на дехидратация, дължаща се на диария.

 

  1. Туберкулоза

Туберкулозата (ТБ) е белодробно заболяване, причинено от бактерии, наречени Mycobacterium tuberculosis. Това е лечим въздушен вирус, въпреки че някои щамове са устойчиви на конвенционалните лечения. ТБ е една от водещите причини за смърт при хора, които имат ХИВ (около 35%).

*Случаите на туберкулоза са намаляват с 1,5% всяка година от 2000г. насам. Целта е да се сложи край на туберкулозата до 2030 г.

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за туберкулозата включват:

✔диабет;

✔ХИВ инфекция;

✔ниско телесно тегло;

✔близост до хора, страдащи от ТБ;

✔редовната употреба на някои лекарства като кортикостероиди или лекарства, които потискат имунната система.

Няма точно установени превантивни мерки срещу туберкулозата, но полезни действия са поддържане на силна имунна система, поддържане на здравословно тегло, контролиране на диабета (ако имате такъв). В някои държави практикуват поставяне на ваксина против туберкулоза. Ако смятате, че сте били изложени на туберкулозни бактерии, се свържете незабавно с лекар.

 

                                                                                                             

 

  1. Цироза

Цирозата е резултат от хронично или продължително увреждане на черния дроб. Увреждането може да бъде резултат от бъбречно заболяване или може да бъде причинено от състояния като хепатит и алкохолизъм. Здравият черен дроб филтрира вредните вещества от кръвта и изпраща здрава кръв обратно в тялото Ви. Тъй като веществата увреждат черния дроб се образуват белези и наранявания, заради които черния дроб не може да работи добре и да функционира правилно. В крайна сметка, черният дроб може да спре да работи окончателно.

 

Рискови фактори и превенция

Рисковите фактори за цироза включват:

✔прекомерна употреба на алкохол;

✔натрупване на мазнини около черния дроб (неалкохолно мастно чернодробно заболяване);

✔хроничен вирусен хепатит.

Превантивните мерки включват здравословен режим, които да Ви държи далеч от мазнини, алкохол, силни опиати. Дългосрочната злоупотреба с алкохол е една от водещите причини за цироза, така че избягването на алкохол може да Ви помогне да предотвратите това заболяване. Също така, можете да избегнете неалкохолна мастна чернодробна болест, като преминете към диета, която е здравословна, богата на плодове и зеленчуци и ниско съдържание на захар и мазнини. На последно място, можете да намалите вероятността от заразяване с вирусен хепатит, като използвате защита по време на секс и като избягвате споделянето на предмети, по които може да има следи от кръв. Това включва игли, бръсначи, четки за зъби и др.

 

Много от болестите в този списък са предотвратими и лечими. Тъй като медицината продължава да напредва и информираността за превенцията нараства, в близките години може да видим намаляване на смъртността от тези заболявания.

Добър подход за намаляване на риска от някое от тези заболявания е да се поддържа здравословен начин на живот с добра диета и упражнения. Избягването на тютюнопушенето и умереното консумиране на качествен алкохол също може да помогне. Не забравяйте и добрата хигиена, и поддържането на силна имунна система при бактериални или вирусни инфекции.

 

Живейте здравословно с BulVit!