Количката е празна


обратно

Топ 10 на най-полезните хранителни вещества за мозъка

30 май 2018

  

 

Мозъкът е един от най-главните органи в човешкия организъм и като такъв е много сложно устроен. Разположен в черепната кухина, главният мозък съдържа приблизително 100 милиарда нервни клетки – толкова, колкото са и звездите в нашата галактика! Главният мозък участва в регулирането на всички процеси в организма – от обмяната на веществата в клетката до най-сложните поведенчески прояви. Дори когато спим, той направлява и съгласува функциите в организма ни, както и неговите взаимоотношения с външния свят. Нашите усещания за светлина, вкус, мирис, звук и допир започват с дразнене на специализирани рецептори и нервни окончания, но те са преди всичко резултат от функцията на главния мозък. Главният мозък ни дава възможност да мислим, да помним и да вземаме решения. Той е важен за нормалното съществуване на индивида, затова неговото опазване и подхранване е жизненоважно, ако искаме да сме адекватни на старини!

 

Какви са симптомите, когато мозъкът не работи пълноценно?

✔Психическа мъгла (онова състояние, в което сме сякаш в реален сън);

✔Липса на мотивация;

✔Липса на концентрация;

✔Лоша памет и често забравяне;

✔Некачествен сън;

✔Напрегнатост, възбуденост, раздразнителност.

 

Всички тези симптоми могат да са признак, че мозъкът е претоварен или че има някаква причина (заболяване), която му пречи да работи нормално. Добре е да знаете, че правилната диета – храна, която не е преминала през силна термична обработка и е предимно свежа и богата на полезни нутриенти, физическата активност и упражненията за силна памет могат да повлияят много добре за запазване на когнитивните функции на мозъка дори и в по-напреднала възраст.

Независимо дали вече наблюдавате някои от тези признаци или вече имате някакво заболяване, свързано с мозъка, щом четете тази статия, Вие сте на крачка да направите нужните промени към по-добро здраве!

 

Вижте тези 10 хранителни вещества, без които мозъка няма да може да работи на пълен капацитет:

 

1. Шафран - Това е най-скъпата подправка в света и определено има причина за това. Шафранът има изключително много ползи за човешкото здраве – използва се за отслабване, подобрява сърдечния ритъм, подобрява работата на мозъка и много други. Екстракт от тази вълшебна подправка е познат като антидепресант и действа много благоприятно на мозъка като предпазва или понижава симптоми на вече диагностицирано заболяване като Алцхаймер.

                                       cla-bulvit                CLA-bulvit      

 

2. Куркумин – Това е основната съставка на цветето куркума. Точно куркуминът е могъщото оръжие, заради, което всички ние познаваме куркумата като много полезна. Куркуминът е изключително силен антиоксидант и има силни противовъзпалителни свойства, които го правят абсолютно необходим за здравето на мозъка. Все повече изследвания потвърждават, че куркуминът предпазва и повлиява благоприятно на болестта Алцхаймер.

 

                                      kurkumin                      куркума

 

3. Зелен чай - Зеленият чай съдържа полезни полифеноли, за които е известно, че имат висока антиоксидантна активност. Защитата на мозъка, осигурена от зеления чай, е доказана в много проучвания. Последните изследвания показват, че полифенолите от зелен чай могат да предпазват от болести на Паркинсон, Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.

                                                                      

                                      зелен чай                 

 

4. Омега-3 - Ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) са част от омега-3 мастни киселини, за които е известно, че са от съществено значение за здравия мозък. Мозъкът е орган богат на мазнини и омега-3 съставлява значителна част от тях. Ненаситените мастни киселини имат защитна функция за мозъка, точно заради техните противовъзпалителни свойства. Омега-3 играе важна роля в много неврологични функции. Дефицитът на тази мастна киселина може да доведе до симптоми с различен характер – лесно разконцентриране, тревожност, аутизъм, депресия, диспраксия, дислексия, агресия, биполярно разстройство, шизофрения, леко когнитивно увреждане и деменция. Проучвания при пациенти с травматично мозъчно увреждане показват, че омега-3 мастни киселини могат да помогнат и даже се считат за задължителни като част от терапията.

 

                                  omega-bulvit         омега 3 BulVit           омега 3  

 

5. Магнезий – За съжаление, този основен минерал много често липсва в хранителната диета при много хора. Но той има ключови роли в човешкото тяло - подпомага на артериалния поток на кръвта през мозъка, подпомага производството на серотонин, подобрява настроението, апетита, съня и релаксацията. Скорошно проучване от 2017 година установява, че депресията и тревожността се подобряват при пациенти, приемащи магнезиеви добавки само за 6 седмици. Ефектите са наблюдавани само за 2 седмици и авторите заключават, че магнезият е безопасен и ефективен при лечение на лека до умерена депресия.

 

                                  magnesium-bulvit                 magnezii-bulvit

 

6. Алфа липоева киселина - Гликационните крайни продукти (AGE) се произвеждат като естествен страничен продукт на метаболизма, но, ако нивата им станат твърде високи, това може да доведе до увреждане на мозъка. Алфа липоевата киселина е едновременно силно антиоксидантно хранително вещество и същевременно предпазва мозъка от вредните ефекти на AGE.

 

                                  alpha lipoic acid bulvit

 

7. Витамин В6 - Проучванията показват, че витамин В6 спомага за защита на мозъка чрез предотвратяване образуването на AGE. Този витамин е част от назначено лечение на невродегенеративни заболявания.

 

                                                                                                 

                                  vitamin-b6-bulvit

8. Витамин В9 и Витамин В12 - Групата на витамин В е много важна като цяло за целия организъм и в частност за правилното функциониране на мозъка. Витамин В9 е от съществено значение за производството на серотонин, адреналин и допамин. Фолиевата киселина и витамин В12 са от решаващо значение за процеса, наречен метилиране, който помага да се защити мозъкът срещу хомоцистеин. Това е невротоксично вещество, което предизвиква депресия и деменция. Дефицитът на фолиева киселина и витамин В12 може да предизвика подобни неврологични нарушения.

 

                               B9              B12-vitamin-bulvit     

 

9. Цитиколин –Това е химично вещество в мозъка, което се среща естествено в организма. Цитиколинът има силно невропротективно действие и е доказано, че подобрява ученето и паметта. Цитиколинът може също така да помогне за поддържане на невропластичността, решаващ процес, при който мозъкът се възстановява след нараняване или увреждане.

 

10. L-карнитин - Мозъкът е орган, който се храни с енергия, произведена в тялото. L-карнитинът е невропротективен продукт, който подобрява неврологичната функция, подпомага функциите на мозъка. Също така поддържа производството на ацетилхолин, който е много важен за паметта и настроението. Пациентите с болестта на Алцхаймер често имат ниски нива на ацетилхолин.

 

                                                                       

 

Защитата на мозъка е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да насърчите здравословното остаряване! Мозъкът е сложен орган, който изисква сложна подкрепа. Най-ефикасният метод за поддържане на мозъка е съчетание от  здравословна диета, богата на пълноценни храни и ярко оцветени плодове и зеленчуци, както и приемането на част от изброените добавки. Тази комбинация ще осигури достатъчно количество полезни нутриенти за Вашия мозък и неговата непрестанна работа.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!