Количката е празна


обратно

Тежък ПМС? Помощ от природата за овладяване на симптомите

29 септември 2017

 

 

Предменструалният синдром може да се отрази на много различни нива при жените. Освен чисто физически,  може да се наблюдават емоционални и дори поведенчески промени. Обикновено те започват 1-2 седмици преди женския период. Ако ПМС започва да Ви се отразява все по-тежко, тогава е време да направите няколко промени в живота си, за да обърнете тази ситуация.

 

Как да разпознаете симптомите?

При всяка жена проявлението на ПМС е различно. За някои жени то преминава съвсем леко, а за други е истински кошмар. Имайте предвид, че ПМС не е константа и се променя през годините. Младите момичета, които имат съвсем леки симптоми на ПМС, през годините могат да развият и да получат много по-тежки. Както и обратното – от тежък ПМС на младини симптомите отшумяват с годините и почти изчезват.

За да разпознаете симптомите, трябва да си отговорите на няколко важни въпроса преди месечния период да започне – изпитвате ли чести смени на настроението; изпадате ли в гневни изблици и не може да се овладеете; тези чести промени в емоционален план оказват ли влияние върху личния и професионалния план? Ако отговорът е „да“, то тогава имате ПМС.

Жените по света се справят по различен начин с този проблем в зависимост до каква степен се отразява той. Все пак лекари съветват преди цикъл жените да направят няколко промени в начина си на живот и да проследят как им се отразява. Съветите са свързани с подобряване на хранителния режим и включване на повече свежа храна, повече сън и повишаване на физическата активност. Тези промени в начина на живот са дали резултат на повечето участнички в изследванията, затова лекарите насърчават повече жени да пробват. Също така много източни практики (като йога и медитация) биха могли да помогнат за намаляване на емоционалния дисбаланс, който се усеща по време на ПМС.

 

                                                    healthy women

 

Какви са физическите признаци на ПМС?

✔Подут корем;

✔Спазми;

✔Тежест в гърдите;

✔Глад;

✔Главоболие;

✔Мускулни болки;

✔Болка в ставите;

✔Подути ръце и крака;

✔Акне;

✔Покачване на теглото (задържане на вода);

✔Запек или диария.

 

Какви са емоционалните признаци?

✔Напрегнатост или тревожност;

✔Потиснатост;

✔Често плачене;

✔Промени в настроението;

✔Трудно заспиване;

✔Желание да си сам;

✔Чувство на безпокойство и пренатоварване;

✔Гневни изблици.

 

Какви са поведенческите признаци?

✔Забравяне на неща;

✔Лесно губене на фокус;

✔Бързо изморяване.

 

Какво причинява ПМС?

Въпреки че ПМС е често срещано състояние, лекарите не могат да дадат окончателен отговор какво точно го причинява. Учените предполагат, че най-вероятно ПМС е свързан с промените в тялото, които ще се случат по време на месечния период. Въпреки това има няколко фактора, които засилват ефекта на ПМС. Вижте кои са те и се опитвайте да ги избягвате особено преди цикъл:

  1. Цигарен дим;
  2. Прекалено много стрес;
  3. Липса на движение;
  4. Недоспиване;
  5. Прекалено много алкохол и тежка храна (сол, захар, червено месо и други);
  6. Депресивни състояния.

 

                                                                     women problems

 

Какво може да направите, за да намалите тежките симптоми на ПМС и тяхното отражение върху ежедневието Ви?

Въпреки че няма как да изчезнат напълно, симптомите на ПМС могат да бъдат много по-леки и да не се отразяват на работния процес и на личния живот. Ето няколко прости съвета:

 

✔Увеличете физическата дейност (поне 30 минути на ден);

✔Яжте здравословни храни - пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци;

✔Избягвайте солта, кофеина и алкохола;

✔Не пушете;

✔Наспивайте се;

✔Намалете стресовите ситуации.

 

Някои жени приемат витамини и минерали, за да нетурализират симптомите на тежък ПМС - фолиева киселина, витамин B6, витамин D, витамин Е, магнезий, калций, хром. Други се доверяват на  билковите средства, които природата предоставя. Ето кои билки могат да Ви помогнат за овладяване на ПМС симптомите:

 

Гинко Билобата е всеизвестно растение, чийто функции най-често се свързват с подсилване на паметта, по-лесна концентрация и отпускане на тялото. Гинко Билобата може да Ви помогне за овладяване, ако не на всички, то поне на няколко важни симптома при ПМС – по-лесно фокусиране, намаляване на стреса и подобряване на съня. Изследвания показват, че Билобата също така успокоява подуването, тежестта в гърдите и задържането на вода.  

 

                                                                         гинко билоба

 

Дивият ям е подарък от природата за всички жени! Той върши чудеса за дамите в затруднено положение заради ПМС, тежък месечен цикъл или симптоми на менопауза. Кореноплодното растение има функцията да успокоява стомашно-чревната система, успокоява подуването и помага срещу акне. Чудесно! Но това не е всичко. Дивият ям също така нормализира бушуващите хормони в тялото, за да може то да функционира нормално. Растението се нарича още „хормона на младостта“, защото поддържа женското здраве и облекчава неприятните симптоми на болезнена менструация, главоболие, промени в настроенията и кръвното налягане, премахва засиленото чувство на студ в крайниците, като подобрява общата циркулация на кръвта.

 

                                                                        див ям

 

Растението мака е кореноплодно и се използва от векове за подобряване на женското здраве и увеличаване на плодородието. Съвременните изследвания показват, че мака помага при лечение на симптомите на ПМС – намалява стреса, безпокойствието, подобрява настроението и увеличава сексуалното желание.

 

                                                                             мака

 

Вечерната иглика е едно от най-предпочитаните природни средства за справяне със симптомите на ПМС, затова се нарича „кралската билка“. Маслото от растението има свойството да облекчава тежките симптоми като нервност, тежест в гърдите, подуване, акне, отпадналост, раздразнителност, главоболие. Също така помага и при болезнен цикъл. Широко се прилага и при лечение на кисти в яйчниците.

 

                                                                              вечерна иглика

 

Билките, които са изброени, са познати като адаптогени. Това означава, че те не натоварват тялото, принуждавайки го да работи по определен начин, а по-скоро комуникират с клетките в организма, за да може по естествен начин тялото да си възвърне баланса. Това действие е предпочитано в сравнение с действията на фармацевтичните лекарства, които много често имат странични ефекти и оказват неблаготворно влияние върху черния дроб.

 

Винаги може да разчитате на нашите продукти за по-лесно овладяване на симптомите на ПМС. Продуктите на марка Holland&Barrett са лесно разпознаваеми, защото са със 150-годишна история. Те са предпочитани от много хора, защото са висококачествени с минимална термична обработка, което запазва полезните нутриенти.

 

Може да разгледате и да поръчате продуктите ни тук -> https://bulvit.com/dobavki-za-menopauza.html