Количката е празна


обратно

Студена или топла вода да пием - коя е по-полезна?

20 юли 2018

 

 

 

 

 

 

Ако имате постоянни здравословни проблеми като запек, храносмилателни проблеми, главоболие, болки в ставите и т.н., те могат да се появят поради дехидратация на организма. Въпреки голямата информираност колко е полезна водата, все още има много хора, които пият вода много рядко и такива, които въобще не пия, защото просто забравят в натовареното ежедневие. Водата е най-мощната течност, от която нашият организъм се нуждае, за да поддържа здравето и активността си.

Тялото ни съдържа повече от 60% вода, затова е редно да го хидратираме редовно. В търсене на отговора как да хидратираме организма си учените посочват, че студената вода не е единственият отговор. Според много изследвания топлата вода е много по-здравословна и предлага многобройни ползи за здравето, отколкото студената.

 

Какво става с тялото Ви, когато пиете студена вода?

Това са някои от недостатъците на пиенето на студена вода в дългосрочен план:

✔предизвиква се отделянето на допълнителна слуз, която стимулира развитието на много гъбички, бактерии и вируси – което означава, че започвате да боледувате по-често;

✔кръвоносните съдове се свиват, а движението на кръвта се затруднява – което означава, че може да си предизвикате проблеми със сърдечно-съдовата система;

✔храносмилателните способности спадат и започват проблеми като киселини, подуване, газове, лениви черва и редица други – което означава, че усвояването на полезните вещества спада, а храносмилателната система боледува;

✔мазнините, които консумирате, се втвърдяват, така че тялото Ви не може да ги смели добре и директно ги складира като мастни депа – което означава, че започвате да напълнявате и покачвате нездравословно тегло;

✔функциите на щитовидната жлеза да балансира телесната температура отслабват – което означава, че може да предизвикате болест и дисфункция на щитовидната жлеза.

 

7 причини защо да пиете топла вода

Практиката да се пие топла вода датира още древната азиатска култура, китайската и индуистката медицина. Те твърдели, че пиенето на топла вода има страхотни физиологични ефекти за здравето на организма. Днешните изследователи доказали техните твърдения в редица изследвания.

                                                                       

*В зимните периоди е много по-лесна консумацията на топли напитки, но през лятото студената вода изглежда много по-утоляваща жаждата. Опитайте се да консумирате, ако не топла, то поне вода на стайна температура и за няколко седмици ще откриете разликата.

 

Подобрява метаболизма

Когато пиете топла вода, метаболизма става по-бърз и по-здрав. Пийте топла вода веднага след като се събудите (и измиете зъбите си) с малко лимонов сок.

 

Пречиства кръвта

Според аюрведа медицината освен, че водата, която пием, трябва да е топла, но, също така, трябва да се съхранява в меден съд. Медта унищожава опасните бактерии и пречиства кръвта ни. По този начин се увеличава естествения процес на детоксикация на тялото.

 

Спомага при констипация (запек)

Дехидратацията е едно от нещата, които могат да причинят запек и подуване на корема. Консумацията на топла вода през целия ден ще Ви помогне да регулирате движенията на червата. Двоен ефект за по-бързо освобождаване при констипацията би било, ако пиете топла вода на празен стомах.

 

Увеличава и стимулира храносмилането

Пиенето на чаша топла или гореща вода преди хранене ще Ви помогне да отстраните по-бързо приетите токсини в тялото. Когато водата е поне на стайна  температура, тя ще  разгради по-лесно мазнината от храната, което ще предотврати евентуално натрупване на мастни депа.

*Пиенето на топла вода преди закуска ще подобри храносмилането и ще прочисти стомаха. Помнете, че пиенето на вода по време на хранене и след хранене не е препоръчително, защото разрежда стомашните сокове и затруднява храносмилателната система.

 

Намалява натрупването на слуз

Според изследвания, студената вода може да повлияе на натрупването на слуз в тялото Ви. Слузта се събира в стомашно-чревния тракт, гърлото или носа. От друга страна, изследванията показват, че консумацията на топла вода не само не предизвиква натрупване на слуз в организма, а дори напротив - спомага нейното изчистване.

 

Защитава от затлъстяване, сърдечни проблеми и висок холестерол

Топлата вода комбинирана с лимон може да помогне на хората с диабет, защото спомага натрупаните шлаки по артерии да се разрушат, така че кръвообращението да се подобри и увеличи. Благодарение на топлата вода, ще успеете, също така, да регулирате нивата на кръвната захар и телесното тегло.

 

✔Подобрява настроението

Гореща напитка влияе положително върху настроението Ви. Мозъкът обработва топлината много по-бързо и по-положително, така че това води до отпускане на организма, премахване на стреса и повишено добро настроение.

Може да звучи странно, но консумирането на топла вода е наистина полезно за Вас. Опитайте и сами наблюдавайте промените, които ще настъпят в организма Ви!

 

Живейте здравословно с BulVit!