Количката е празна


обратно

Щитовиден Т3 или защо не мога да отслабна на еутирокс / елтироксин

15 април 2018

Забелязвате, че ви е все по-трудно да отслабнете, имате студени крайници, сърцебиене, уморявате се лесно, дори от обикновена разходка, не можете да се концентрирате за дълго време. Знаете, че всичко това са симптоми на проблем с щитовидната жлеза, но вашето ДжиПи твърди, че всичко е наред. Или все пак ви препращат на ендокринолог, който ви изписва елтироксин/еутирокс, но симптомите не само, че не се подобряват, а дори стават по-зле... А какво точно изследва вашето ДжиПи? И знаете ли какво има в елтироксина/еутирокса, който трябва уж да ви помогне? Попитахте ли наблюдаващия лекар как точно се очаква да се случи това?

 

T3 Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ЩИТОВИДЕН ХОРМОН !
T3 е активният щитовиден хормон. Може да се измери като се тества общия Т3 в серум и свободния Т3. Общият Т3 представя всичкото количество Т3 в серум (кръв), а свободният Т3 представлява количеството T3 достъпно да се използва за свързване. Можете да си представите общия Т3 като резервоар за свободен T3, но и двете числа са важни. Но защо?

Оказва се, че всички ползи от щитовидните хормони идват от T3 (НЕ T4!). T3 действа директно върху ядрото на клетките чрез ядрен рецептор, като буквално включа вашите гени и ги кара да променят генетичната транскрипция. Това е много важно, защото може да ви помогне да разберете как точно работят щитовидните хормони. Фактът, че щитовидният хормон работи в ядрото на клетката помага да се обясни защо отнема седмици, за да настъпят промени в нивата на щитовидните хормони. Промяната на генетичната транскрипция, промяната на производството на ензими, промяната на клетъчната транскрипция отнема време. Тези промени в генетичната транскрипция помагат за увеличаване на енергията, повишаване на метаболизма, стабилизиране на растежа на косата и на всички функции, свързани с правилното функциониране на щитовидната жлеза.

В крайна сметка: T3 хормонът на щитовидната жлеза прави всички добри неща, които искате хормоните на щитовидната жлеза да направят. Поради тази причина, това е най-важният тиреоиден хормон за изследване.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ Т3 И Т4?
Най-големият проблем с T3 е, че повечето лекари и ендокринолози всъщност не го изследват. И затова е важно да се разбере разликата между Т4 и Т3. Вероятно сте запознати с Т4 независимо дали го осъзнавате или не: някои лекари тестват за T4, но не и за Т3. Дори и ако вашият лекар не тества за Т4, а използва само TSH, за да наблюдава функцията на щитовидната жлеза, ако живеете в България, вие почти сигурно се лекувате с Т4 медикамент като елтироксин или еутирокс. И там е големият проблем:

T4 не е активен хормон, той трябва да се превърне в организма в T3, преди да може да ви свърши някаква работа. Това, което лекарите не ви казват е, че 90% от пациентите имат проблем с превръщането на Т4 в Т3. При някои пациенти този проблем е по-малък, при други по-голям, обикновено с възрастта и с увеличаване на времето на прием, този проблем се задълбочава. В огромен процент от случаите, вместо в свободен Т3, организмът превръща Т4 в анти-щитовиден метаболит, наречен реверсивен Т3. Реверсивният Т3 директно се конкурира за клетъчно свързване с T3, блокира достъпа на Т3 до клетките и е причината да продължавате да имате хипотиреоидни симптоми, въпреки че сте на огромни дози еутирокс/елтироксин. Така имате чувството, че лекарствата ви карат да се чувствате по-зле.

Изключително важно е вашият ендокринолог да изследва нивата на Т3, а не на Т4.

 

ЗАЩО НИСКИТЕ НИВА НА Т3 ВОДЯТ ДО НАПЪЛНЯВАНЕ?
Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват пациентите с хипотиреоидизъм е напълняването. Част от този проблем идва от това, че много от пациентите в действителност не превръщат T4 в T3 ефективно, а друга част от това че много лекари разчитат само на TSH като мярка за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Истината е, че повечето пациенти всъщност не конвертират тиреоиден хормон ефективно и TSH далеч не е най-добрият маркер за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Тези проблеми, заедно с ниски нива на Т3, допринасят за увеличаване на теглото или за рязко намаляване на способността ни да отслабваме, с които много хипотироидни пациенти се опитват да се борят.

Причината T3 да е толкова важен за способността ни да отслабваме е проста - Т3 е един от най-силните, ако не и най-мощният медиатор на производството на енергия от нашите митохондрии. Това производство на енергия от митохондриите служи за 2 много важни функции:
помага да се определи базовата скорост на метаболизма;
дава субективно усещане за "енергия".

Това означава, че ниските нива на Т3 неизменно водят до по-бавен метаболизъм и може да доведат до симптоми на умора и / или ниски нива на енергия. Очевидно и двата фактора са много важни за поддържането на нормално и здравословно тегло, както и за способността ни лесно да намаляваме теглото. Метаболизмът е отговорен за по-голямата част от изгорените калории през деня, така че бавният метаболизъм води до наддаването на тегло. В същото време, ниските нива на енергия ни пречат да сме физически активни, което прави загубата на тегло още по-трудна.

 

КОИ СА СИМПТОМИТЕ НА НИСКИ НИВА НА Т3?
ниска телесна температура и студени крайници;
забавен пулс, въпреки че сте с наднормено тегло (пулс в покой по-малко от 50-60);
повишаване на теглото и / или изгубване на способността за бърза загуба на тегло;
понижени нива на енергия и неспособност за поддържане на нивата на активност за дълги периоди от време (дори и упражнения с ниска интензивност, като ходене, причиняват умора);
други хормонални проблеми, включително: естрогенна доминантност, ниски нива на прогестерон, инсулинова резистентност и / или лептинова резистентност;
хроничната болка и / или хронични мускулно напрежение / спазми;
косопад, чуплива коса, суха кожа и / или чупливи / повредени нокти.

Много от тези симптоми са резултат от по-ниска от нормалната обмяна на веществата и може пряко или косвено да доведе до увеличаване на теглото. В допълнение към тези симптоми могат да се появят и традиционните симптоми на хипотиреоидизъм. Важно е да се отбележи, че симптомите на ниско T3 могат да варира, но тези в списъка по-горе представляват най-честите симптоми, които пациентите получат. Използвайте списъка по-горе, в комбинация с вашите лабораторни изследвания, за да се определите дали е необходимо да се премине към следващата стъпка ...


ИЗСЛЕДВАЙТЕ НИВАТА НА Т3

Ако сте изчели всичко до тук, трябва да ви е ясно защо е важно да си направите изследване на нивата на Т3. Отваряме една малка, но важна скоба - ако ви се налага да молите вашия лекар за това изследване, има голяма вероятност той или тя да не знае как да разчете резултатите правилно. Още по-стршното е, че дори и да се справят с изследванията, всъщност в България лекарите могат да направят много малко, просто защото тук не се продават нужните лекарства. На пръстите на едната ръка се броят лекарите, които са намерили алтернатива чрез добавяне на синтетичен Т3 от съседна Гърция или още по-малко на брой лекари, които ще ви посъветват как да се снабдите с натурален хормон. Затова, ако можете да си го позволите, най-добре е да се консултирате в чужбина.

Да се върнем към тестовете:
Това са най-важните тестове на щитовидната жлеза, за да получите пълна картина как функционира щитовидната жлеза: 
общ/ свободен T3;
реверсивен T3 - изследване на реверсивен хормон се прави в България от съвсем скоро и до този момент само в две лаборатории в България - Бодимед и Кандиларов. Бодимед има лаборатории в няколко града в България, докато Кандиларов е само в София;
SHBG - глобулин, свързващ половите хормони;

Вероятно ще забележите, че TSH и свободен Т4 не са в този списък и това определено е умишлено. TSH ви дава представа само за хипофизните нива на щитовидни хормони, а Т4 е само малко по-полезен за преценяване на способността на организма да конвертира Т4 в Т3.

Обърнете особено внимание на тълкуването на резултатите и запомнете - нивата  трябва да са ОПТИМАЛНИ, а не просто НОРМАЛНИ. Когато става дума за хормони има огромна разлика между това да бъдеш в "нормален" диапазон и това щитовидната жлеза да функционира оптимално.

Оптималните граници са:
свободен T3 - трябва да бъде в горната четвърт на референтните граници;
реверсивен T3 - трябва да бъде възможно най-нисък, съотношението свободен Т3 към реверсивен Т3 трябва да е повече от 20;
глобулин, свързващ половите хормони - при мъжете това трябва да е 20-30, а при жените трябва да бъде 70-80 (стига да не пиете естроген или противозачатъчни).

SHBG дава представа за нивата щитовидни хормони в черния дроб. Като странична бележка, може да приемете TSH като маркер на нивата на щитовидни хормони в хипофизната. Черният дроб е по-добър показател от други органи в тялото, тъй като съдържа и двете дейодинази. Хипофизата не съдържа дейодиназата, която превръща T4 в реверсивен T3, което означава, че всички щитовидни хормони стигнали до хипофизата се конвертират правилно. Но същото не е вярно и за други органи, например черния дроб, и ето защо SHBG е полезно изследване.


КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?
Да кажем, че сте направили изследвания и Т3/fT3 e много под горната четвърт на референтните стойности. Това състояние си има име - синдром на нисък Т3 или болестен тироиден синдром. Причината е проста - ниските нива на Т3 са компенсаторен отговор срещу вредни влияния върху организма. Всичко, което причинява високи нива на стрес, високи нива на възпаление, физическа / емоционална травма или друг стрес върху тялото може да доведе до това състояние. Друга изненадваща причина за ниски нива на T3 е наднорменото тегло. Пациентите, с наднормено тегло имат по-ниски нива на свободен Т3 и по-високи нива на реверсен T3. Много лекарства също могат да намалят конверсията на T4 в T3 включително: лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти и нервни модулатори.

Като погледнете всички потенциални причини за ниски нива на T3, лесно става ясно защо това състояние се среща все по-често. Забележете, че една от най-честите причини за ниски нива на T3 е пазенето на чести и строги диети, както и йо-йо ефекта, който следва от тях. Ако някога сте правили подобни диети в миналото, има голям шанс, не само да сте повредили метаболизма си, но и че това е причината за ниски нива на Т3.

 

КОИ СА НАТУРАЛНИТЕ СПОСОБИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА НИВАТА НА Т3?
Тази част е важна, защото, както вече споменахме, в България по някаква причина не се продават лекарствата, които биха могли да са от полза, а лекарите, които имат знанията и желанието да помогнат, се броят на пръстите на едната ръка.

 

Какво можете да направите, за да повишите нивата на Т3 без лекарства? 

  1. ПОДОБРЕТЕ КОНВЕРСИЯТА НА Т4 В Т3 С ЦИНК И СЕЛЕН

Цинкът доказано увеличава T4 в T3 конверсията, действа като мощно противовъзпалително и намалява оксидативния стрес. Цинкът също е много често срещан хранителен дефицит в развитите държави. Изследвайте си нивата на цинк, заедно с тези на мед - и двете трябва да са във втората половина на референтните стойности. Ако решите да добавяте цинк, добре е да балнсирате с мед в съотношение около 15:1.

                                                                                                      Zinc BulVit    

Селенът също може да подобри конверсията на T4 в Т3 и да помогне да се балансира имунната система. Селенът е много полезен за пациенти с Тиреоидит на Хашимото. 200mcg на ден (придружени с цинк) могат да помогнат да се стимулира функцията на щитовидната жлеза и да подобрят конверсията на Т4.

                                                                                                          Селен БулВит

2. НАМАЛЕТЕ НИВАТА НА РЕВЕРСИВЕН Т3

Както вече отбелязахме, реверсивният Т3 блокира достъпа на свободен Т3 до клетките. Ако успеете да намалите реверсивния Т3, симптомите ще се подобрят дори и без да увеличавате нивата на свободен Т3.


Как да го постигнете?
Намалете възпалението. Възпалението в организма, от каквато и да е причина, повишава нивата на реверсивен Т3 и води до намалена функция на щитовидната жлеза. Можете да тествате за възпаление като проверите СУЕ (скорост на утаяване на еретроцитите) и CRP (це-реактивен протеин). Добавки, които ефективно се борят с възпалението са куркума и омега 3. Кверцетинът е особено добър антиоксидант.

          куркума   омега 3   кверцетин

Тествайте и почистете стомашно-чревния тракт.  Заздравяването на стомаха и червата е от особена важност при хипотиреоидизъм, защото 20% от конверсията на Т4 в Т3 се случва именно там. Заболявания като синдром на раздразнените черва, бактериално или гъбично обрастване на червата, рефлукс, повишават възпалението и намаляват ефективността на конверсията в червата и стомаха. И преди да сте казали "а, аз нямам такива работи", изследванията показват, че всеки втори пациент с проблеми с щитовидната жлеза има едновременно и бактериален и гъбичен проблем. Редовен и продължителен прием на пробиоитик може да свърши чудеса, но е добре да си направите изследвания, за да сте сигурни, че не е нещо по-сериозно.

          пробиотик

Намалете нивата на инсулина. Високите нива на инсулин (а също и високи нива на кръвната захар) инхибират процеса на преобразуване на Т4 в T3 и допринасят за напълняването. Ако инсулинът на гладно е по-висок от 5.0 трябва незабавно да намалите нивата с добавки + промени в диетата. Алфа липоева киселина, канела и хром са три от най-подходящите добавки за това, а ниско въглехидратна високо мазнинна диета е идеалният вариант за нормализиране на кръвната захар и инсулина.

          алфа липоева киселина   канела   хром пиколинат

Намалете нивата на лептина. Лептинът е друг хормон, който допринася агресивно за намаляване на способността да отслабване и се пропуска от повечето лекари, които или не знаят как да лекуват това състояние или не разбират неговото значение в управлението на функцията на щитовидната жлеза и успешния контрол на теглото.

 

3. УВЕЛИЧЕТЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХОРМОНИ ОТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Друг начин да увеличите нивата на Т3 косвено е чрез увеличаване на общата продукция хормони на щитовидната жлеза. Това не винаги работи само по себе си, но ако се използва заедно с техники, предназначени да дадат тласък на конверсията от T4 в Т3 и намаляване на нивата на реверсивния Т3, може да бъде особено ефективно. Необходими над 10 различни нутриенти за правилното производство на хормони на щитовидната жлеза. Абсолютно задължителни изследвания за всички с хипотиреоидизъм са: ФЕРИТИН, ВИТАМИН Б12, ВИТАМИН Д, ЦИНК И МЕД!!!! Няма смисъл да се изследва магнезий, тъй като в България единственият възможен тест е серум, където се намира едва 1% от наличния магнезий. Добре е да се изследват селен и йод, макар отново за йод в България да няма много точен тест. Ако имате недостиг на някои от тези хранителни вещества, може да страдате от намалено производство на хормони на щитовидната жлеза и с течение на времето това ще доведе до влошаване на симптомите на хипотиреоидизъм.

Тези хранителни вещества са – тирозин, желязо, йод, цинк, селен, витамин Е, витамин Б2, витамин Б3, витамин Б6, витамин Це и витамин Д и още:

 

Витамин Б12 – допринася за повишаване на енергията, стимулира растежа на косата и намалява мозъчната “мъгла”.

б12

Цинк – подобрява конверсията на Т4 в Т3, намалява възпалението, подобрява имунната функция.

цинк

Желязо – подобрява нивата на енергия, стимулира растежа на косата, подобрява функцията на щитовидната жлеза. Желязото или по-скоро транспортният протеин ФЕРИТИН е от особено значение, когато говорим за Т3. Много голям процент от хората с намалена функция на щитовидната жлеза имат нисък феритин и това има директна връзка с недостигането на Т3 до клетките. Феритин е абсолютно задължително изследване за всички с хипотиреоидизъм.

желязо

Магнезий – подобрява метаболизма на глюкоза, допринася за редовен стомах и изхождане, подпомага когнитивната функция на мозъка.

магнезий

Селен – подобрява конверсията на Т4 в Т3, намалява възпалението, регулира автоимунния отговор.

селен

Пробиотици – подобряват стомашно-чревната флора, намаляват възпалението, регулират автоимунния отговор.

пробиотик

Храносмилателни ензими – подобряват храносмилането, намаляват възпалението

храносмилателни ензими

Йод – може да подобри производството на щитовидни хормони.

келп

 

ЛЕСНАТА ОПЦИЯ - Т3 СЪДЪРЖАЩИ ЛЕКАРСТВА
Няма да отделяме много време на тази опция просто, защото тези медикаменти не се предлагат на българския пазар. Само ще отбележим, че такива лекарства съществуват. Чист синтетичен Т3 се използва за лечение на хипотиреоидизъм в съседна Гърция и може много лесно да се набави от там. Съществува и натурален хормон - екстракт от изсушена щитовидна жлеза на прасе, който имитира 1:1 хормоните, които синтезира здравата щитовидна жлеза - Т4, Т3, Т2, Т1 и калцитонин. Продава се под различни марки, които варират в количеството на неактивните съставки. Най-дълго е на пазара и е най-популярна американската марка Armor. Най-чистият вариант, в който няма никакви неорганични неактивни съставки е WP Thyroid - също от Америка. Друга популярна марка е NatureThroid. Най-лесно може да се набави тайландския Thyroid S, който може да се закупи от Амазон. В България има много малък брой лекари, които имат знанията и се заемат с комбинирано лечение. Ако държите да Ви наблюдава лекар, най-добре е да потърсите помощ в чужбина.

NB!!! За тези, които използват Т3 съдържащи лекарства, много важно е да се знае, че е задължително изследването на феритин преди да започнете Т3 терапия (или терапия с натурален хормон). Ако феритинът не е поне в средата на референтните стойности или по-нагоре е безсмислено да добавяте Т3, тъй като при нисък феритин се получава т.нар. pooling ефект - Т3 се събира на повърхността на кръвта и не може да достигне до клетките. Съсредоточете се да вкарате феритина си в оптимални граници преди да минете на Т3 терапия или натурален хормон.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!