Количката е празна


обратно

Селен - ползи, симптоми на недостиг и прием

8 февруари 2018

 

 

 

 

 

Какво представлява селенът?

Селенът е неметален елемент под номер 34 в периодичната таблица. Селенът рядко се среща сам в природата, като най-често е в комбинация с други елементи като сяра или мед.

Селенът попада в категорията на хранителните микроелементи, което означава, че е необходим на организма в по-малки количества от тези на макро съдържащите вещества, като например протеина. Селенът се намира в почвата, където се поема от корените на растенията. Количеството селен, което растението съдържа, се определя от количеството, което се намира в почвата, където се отглежда растението.

Естествените източници на храна, които са с високо съдържание на селен, са бразилските ядки, яйцата, черния дроб, рибата тон, треската и слънчогледовото семе. Обикновено храните, които не са обработени, са по-богати на полезни нутриенти, включително и на селен.

 

Как селенът помага на тялото?

Селенът може да играе силна защитна роля в организма, защото увеличава антиоксидантните способности и подобрява качеството на кръвния поток, като по този начин повишава устойчивостта на организма срещу болести и стрес. Селенът има антиоксидантна активност, която намалява увреждането и възпалението на свободните радикали. Смята се, че това се дължи на различни видове селенопротеини, открити в минерала. Това на практика означава, че селенът помага на Вашето тяло, като потенциално предотвратява общите форми на рак и други тежки заболявания. Освен това противодейства на вирусите, предпазва от сърдечни заболявания и забавя симптомите, свързани с други сериозни състояния като астма. Особено важен е за жените в менопауза, защото облекчава пристъпите на топли и студени вълни. Поддържа еластичността на тъканите и забавя стареенето им. По същия начин действа и на кожата, прави я гладка и стегната. Противодейства на образуването на пърхот и помага при лечението му. Важен е и за здравето на очите. Изключително важен за секрецията на щитовидни хормони и е първото нещо , което лекарите препоръчват при проблем с щитовидната жлеза.

 

Топ 8 чудесни ползи от селена:

✔Регулира функцията на щитовидната жлеза;

✔Действа като антиоксидант и защитава от оксидативен стрес;

✔Защитава тялото от развитие на рак;

✔Повишава имунитета;

✔Подобрява кръвния поток и намалява вероятността от сърдечни заболявания;

✔Увеличава дълголетието;

✔Помага за намаляване на симптомите на астмата;

 

                                                       

 

Как да разпознаем дефицит на селен в организма?

Обикновено до недостиг на селен се стига в специфични райони, където почвата е бедна на този минерал. Ето някои от симптомите и признаците, по които може да разберете, че организмът Ви има нужда от селен:

✔чупливи нокти, косопад, анемия;

✔чернодробни заболявания;

✔хронични заболявания;

✔сърдечно-съдови проблеми;

✔повишен риск от възпалителни инфекции;

✔забавена имунна функция.

 

Препоръчителен прием

Препоръчителната дневна стойност или дневна доза за селена е 55 микрограма за възрастни, които са в добро здраве. По време на бременността жената трябва да приема 60 мкг, а кърмещите жени трябва да консумират 70 мкг и повече дневно. Учените обаче твърдят, че хората, болни от ракови, туморни, вирусни заболявания, трябва да приемат в пъти повече от този минерал. Те посочват от 400-600 микрограма като дневна доза за възрастни, които имат сериозни здравни заболявания. Причината за това повишаване е, че селенът може да се използва като супер нутриент в помощ за укрепване на имунната система, както и като силна антиоксидантна защита на организма. Учените наблюдават сериозни подобрения при онкологично болни пациенти след прием на селен до 600 микрограма всекидневно. Трябва да знаете, че за по-добро усвояване на минерала селен може да се приема паралелно витамин Е.

 

Възможни рискове за здравето от предозиране със селен

Както казахме, здравите хора имат нужда от 55 микрограма селен на ден, а горната граница на ден е 600 микрограма за възрастни хора, които имат здравни проблеми. В дългосрочен план дози до 400 микрограма дневно се считат за безопасни. Ако приемате по-големи дози селен от указаните, без да имате основание за това, е възможно да изпитате дискомфорт свързан със следните симптоми:

✔метален вкус в устата;

✔чупливи нокти;

✔стомашно-чревни проблеми като гадене или диария;

✔умора и раздразнителност;

✔кожни алергии.

 

Разгледайте тук нашите предложения за селен, във форма L – селенометионин, която е изключително лесна за усвояване и задържане в организма, особено подходяща за хора с проблемна щитовидна жлеза. Може да закупите хранителни добавки със селен тук –>

 

              

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!