Количката е празна


обратно

Каква трябва да бъде сърдечната Ви честота?

29 ноември 2017

 

 

 

 

2,5 милиарда. Не, не е толкова стара Земята. Това е средното количество удари на сърцето през целия живот! Според изследвания сърцето бие 100 000 пъти всеки ден и изпомпва почти 8 литра кръв в организма.

Сърдечната честота определя сърдечния ритъм и зависи от точния брой удари на сърцето в минута. Честото измерване и следене на сърдечната честота са много важни за цялостното здраве на организма. Това е така, защото сърдечната честота може да разкрие много за функциите на сърцето, както и дали имате някакво заболяване. Сърдечната честота се определя, тогава когато сте в покой и не сте правили физически упражнения. Сърцето тупти най-бавно, когато спите или си почивате, а съответно, когато сте психически активни или правите физически упражнения, сърдечната честота се увеличава.

 

8 интересни факта за сърцето:

  1. Смехът заздравява сърцето;
  2. Сърдечните заболявания могат да повлияят негативно на ерекцията при мъжете;
  3. Сърцето е с големина на 1 свит юмрук;
  4. Закръглената талия може да предизвика сърдечни проблеми;
  5. Сърцето се намира в центъра на гръдния кош и е леко наклонено в ляво;
  6. Сборът на всички артерии в организма е дълъг почти 100 000 километра;
  7. Подутите крака може да са признак за сърдечни заболявания;
  8. По време на кихане сърцето не спира да работи, но може да забави ритъма си.

 

Какво представлява нормалната сърдечна честота?

Нормалният сърдечен ритъм е между 60 и 100 удара в минута. Това е златната среда на сърдечния ритъм в спокойно положение. Този нормален сърдечен ритъм защитава и предпазва сърцето от увреждания и заболявания. Също така улеснява сърцето, защото равномерно пренася кислорода в кръвта и не се стига до претоварвания или недостатък на кислород.

                                                                                 

 

Бавна или бърза сърдечна честота?

Сърдечната честота, която надвишава 100 удара в минута, е бърза и се нарича тахикардия. Можете да развиете висок сърдечен ритъм, поради състояния като треска, анемия, дехидратация, физически или емоционален стрес. Всички тези фактори могат да  задействат производството на адреналина във високи дози, а той  действа като ускорител за повишаване на сърдечния ритъм. Това състояние на бърза сърдечна честота може да предизвика по-големи проблеми като образуването на кръвни съсиреци, които водят до удар или евентуална сърдечна недостатъчност. Проучване от 2010 година установява, че хората със сърдечен ритъм по време на почивка над 94 удара на минута в продължение на пет години имат 55% по-голяма вероятност да получат сърдечни заболявания, отколкото тези с по-ниски стойности на сърдечна честота.

От друга страна, сърдечната честота под 60 удара в минута се нарича брадикардия и може да доведе до недостатъчен кръвен поток към мозъка. Необичайно ниската сърдечна честота може да доведе до симптоми като усещане за умора, замайване и дори до загуба на съзнание. Причините за брадикардията може да са медикаменти като бета-блокери за високо кръвно налягане или медикаменти за хипотиреоидизъм. Причина за понижена сърдечна честота могат да са също така прекалено улегналия начин на живот, липсата на достатъчно движения и физическа активност, както и дегенерацията на сърдечната тъкан (причинена от възрастта).

 

Опасностите от тахикардията и от брадикардията?

Както вече казахме златната среда на сърдечния ритъм е от 60 до 100 удара в минута. При някои хора има изключения и за тях нормалните нива са или под 60, или над 100. Но за всички други хора, тахикардията и брадикардията крият опасности.

От една страна, тахикардията може да предизвика състояние, при което сърцето се уголемява прекалено много и стените стават прекалено дебели и губят еластичността си. Това състояние – хипертрофична кардиомиопатия – причинява внезапна смърт при 50% от атлетите под 35 години, които са подложени на изтощаване и липса на почивка. Това състояние, за радост, може да се открие на време чрез ехокардиограма.

От друга страна, брадикардията също крие здравословни рискове. Ниският сърдечен ритъм под 60 удара затруднява цялата сърдечно-съдова система, както и целият метаболизъм, защото органите и системите не получават достатъчно кислород. Това състояние може да доведе до инсулт, инфаркт, загуба на памет, съзнание и други здравословни проблеми.

                                                                                   

 

 Как можете да разберете каква е сърдечната Ви честота?

Разбира се, може да отидете на лекар за измерване и консултиране на показателите на сърдечния Ви ритъм, но, когато сте сами вкъщи и трябва да премерите ударите на сърцето си, ето какво трябва да направите:

Поставете трите пръста на сънната си артерия отстрани на шията и намерете  пулса си. Ако искате, може да пробвате и с китката като поставите два пръста между костта и сухожилието, търсейки радиалната артерия. След като откриете своя пулс, бройте ударите на сърцето за 15 секунди, след което умножете броя на ударите по 4, за да изчислите ударите си за минута. Важно е да правите това, когато сте спокойни в седнало положение. Също така трябва да знаете, че след хранене пулсът обикновено се покачва, а преди хранене е по-спокоен. Психичното състояние на човек също оказва силно влияние върху сърдечния ритъм – когато изпитвате силна емоция (гняв, яд, тревога, сексуална възбуда), пулсът се покачва. Затова трябва да мерите пулса си, когато сте спокойни.

Въпреки че сърдечната честота може да варира в малки разлики, важно е да поддържате здравословен баланс между 60 и 100 удара в минута. Лекари съветват да записвате своите показатели и моментното си състояние, за да проследите по-добре състоянието на сърдечната си система. Ако започнете да забелязвате промени в сърдечната честота, трябва да се консултирате с лекаря своевременно.

За да постигнете златната среда в сърдечната честота, лекарите съветват да установите сами за себе си полезна седмична програма, която да съчетава физическа активност – разходки, кардио и лека гимнастика, здравословна диета, богата на много свежи и цветни плодове и зеленчуци, както и натурални билкови хранителни добавки, които да Ви помогнат да поддържате сърдечно-съдовата си система здрава.

 

Може да разчитате на нашите натурални продукти за грижа за сърцето и сърдечния ритъм. Разгледайте и поръчайте тук -->>

 

              

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!