Количката е празна


обратно

Салвия - обикновената билка с чудните ползи

7 август 2018

 

 

 

 

 

 

Какво е салвия?

Салвията е многогодишен, вечнозелен храст със сивкаво-зелени листа и дървесен ствол. В края на пролетта или началото на лятото билката се насища с цветя, които варират в цветовата гама - от тъмно лилаво до розово бяло. Салвията (Salvia  officinalis) е член на семейството на ментата и се смята, че е произхожда от топлите райони на Средиземно море. Сега тази популярна билка може да се намери в много региони и е любимо допълнение към подправките в различни култури пот цял ​​свят.

В продължение на хиляди години градински чай е основна съставка в практиката на традиционната медицина, независимо дали става дума за традиционна китайска медицина или аюрведа. Традиционно билката се използва за лечение на голямо разнообразие от заболявания, включително оток, инфекция, облекчаване на болката и подобряване на паметта. Салвията се препоръчва заради способността й да успокоява храносмилателни проблеми, да стопира диарията и да облекчи силната и болезнена менструация. Билката също е ефективна срещу раните и инфекциите в устата, кървене на венците, болка в гърлото и други.

 

Хранителна информация за салвията

 

Една супена лъжица (около 2 грама) градински чай съдържа:
✔6.3 калории;
✔1,2 грама въглехидрати;
✔0,2 грама протеин;
✔0.3 грама мазнини;
✔0.8 грама фибри;
✔34,3 микрограма витамин К;
✔0,1 милиграма витамин В6;
✔33 милиграма калций;
✔0.6 милиграм желязо;
✔0,1 милиграма манган;
✔118 международни единици витамин А;
✔8.6 милиграма магнезий.

В допълнение градинският чай съдържа още витамин С, витамин Е, ниацин (В3), фолиева киселина (В9), калий, цинк и мед.

 

                                                                                                            

 

Какви са ползите за здравето от билката? Топ 6 ползи от салвията

 

  1. Помага при симптомите на Алцхаймер и деменция

Традиционната медицина отдавна е препоръчала обикновената билка салвия за лекуване на намаляващи психични функции и загуба на памет, свързани с болести на Алцхаймер. Изследователи от Катедрата по фармакология и токсикология в Университета на Отаго в Нова Зеландия проведоха изследвания за ефектите на билката при хора с Алцхаймер. Участниците в проучването са имали намаление на невропсихиатричните функции и общо повишаване на понижено психическо внимание.

Резултатите от това изследване дават основание да се твърди, че ползите от градинския чай включват способността му да спомага за подобряване на умствения капацитет, свързан с деменция и болестта на Алцхаймер. Участниците в изследването показали подобрение на скоростта на решаване на тестове, свързани с паметта. Те, също така, съобщават за цялостно подобряване на бдителността, концентрацията, спокойствието и удовлетвореността от успешното решаване на различни тестове. Тези качества за повишаване на настроението са от особен интерес за изследователите, лекуващи болестта на Алцхаймер и деменцията. Тъй като тези заболявания често водят до симптоми на интензивна раздразнителност (дори агресия), лечението с градински чай може да осигури известно облекчение за тези симптоми.

 

  1. Лекува симптомите на диабета

Способността на салвията да намали нивата на глюкозата е доказана в различни проучвания. Например, изследователи от Университета на Минхо в Португалия дали на пациенти екстракт от салвия, за да проверят антидиабетните ефекти на билката. Те заключиха, че ефектите й върху нивата на глюкозата на гладно определено оказват благоприятно влияние за контролиране на нивата на захар в организма. Учените предполагат, че градинският чай може да бъде полезен като хранителна добавка за предотвратяване на захарен диабет тип 2 чрез понижаване на глюкоза и подобряване на инсулиновата чувствителност.

*В допълнение, хората, които са приемали салвия и са били със силно завишено тегло, само за 5 седмици успели да свалят 15-25% от общото си теглото.

 

  1. Балансира холестерола

Едно проучване, публикувано в Международния вестник за молекулярни науки, оценява ползите от градинския чая свързани с холестерола, регулиране на кръвната захар и липидния профил. Учените давали на доброволци от 40 до 55-годишна възраст 200 мг от билката. Те открили, че след четири седмици глюкозата спаднала, нивата на добрия HDL холестерол се покачили за сметка на LDL „лошия“ холестерол.

 

  1. Борба със затлъстяването

Повишеното телесно тегло и затлъстяването са известни като причинители на множество здравни усложнения, включително диабет тип 2 и хипертония. Изследователите, разработващи естествени алтернативи на методите за контрол на загубата на тегло, изследват ефектите на екстракта от салвия. Тестовете показват, че екстрактът инхибира абсорбцията на мазнини в панкреаса, което води до намаляване на общото телесно тегло. Тези открития могат да доведат до по-нататъшно естествено алтернативно лечение на затлъстяването.

 

                                                                                                             

 

  1. Лекува ПМС и контролира симптомите на менопауза

Симптомите на менопаузата включват горещи вълни, безсъние, замайване, главоболие, нощно изпотяване и понякога палпитации (ускорено сърцебиене). Тези симптоми възникват въз основа на хормонални дисбаланси, а именно понижаване на нивата на естроген.

През 2011 година швейцарски изследователи потвърдиха дългогодишното убеждение, че градинският чай може да осигури облекчение за симптомите на менопаузата. В това проучване 71 пациенти са лекувани с екстракт от салвия под формата на таблетки (веднъж дневно) в продължение на два месеца. Пациентите съобщават за очевидно намаляване с 79%  на горещите вълни през това време. Резултатите предлагат ясна индикация, че билката предлага контролиране на симптомите на менопаузата.

 

  1. Антидиарична активност

Изследване, проведено от изследователи в Индия, се стреми да разбере връзката между салвията и възможните ефекти от приема й. Данните от изследванията предполагат, че екстрактът от градински чай стимулира подвижността на червата и намалява спазмодната им активност. Това проучване осигурява подкрепа за медицинското използване на градински чай за лечение не само на диария, но и на колики.

 

                                                                                    

Живейте здравословно с BulVit!