Количката е празна


обратно

Решения за 5-те най-чести болки в ставите

17 октомври 2017

 

 

 

Неотдавнашно проучване на Американската подкожна медицинска асоциация установи, че 87% от жените страдат от болки в краката поради неподходящи обувки. Друго проучване от Back Pain Research Group от университета в Сидни през 2009 година показва, че при работещите жени възниква три пъти повече болка във врата, отколкото при мъжете. Нещо повече, остеоартрозата на коляното е два пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете, а девет от десет жени страдат от израснали кокалчета на стъпалото, поради неподходящи обувки.

За щастие има варианти за лечение и поддържане на ставите, които не са свързани с шепа фармацевтични продукти. Много хора, страдащи от ставни болести, прибягват до t'ai chi (китайско бойно изкуство с лек стил), акупунктура, масажи и подходящи физически натоварвания. Разбира се, съществуват и хранителни добавки, с чиято помощ може да предпазите ставите си преди да са заболели, както и да ги използвате като част от лечение към вече настъпил проблем.

 

Колена

Проблемът

При жените има много фактори, от които зависи състоянието на ставите. Част от тях са бременността, майчинството, обувките, работата, неподходяща стойка. Изследовател д-р Сабрина Стрикланд обяснява защо по време на бременност трябва да извършваме дори и минимални физически упражнения: "Бременните жени често нарастват бързо на тегло. Жените, които не правят дори и минимални, леки упражнения, са застрашени теглото да окаже пагубен натиск върху ставите и най-вече колената. Тогава теглото се превръща в тежест". Д-р Стрикланд, асистент в Нюйоркската болница за специална хирургия, споделя, че болката в коленете е два пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. „Не зависимо дали сте бременна или не, неподходящите обувки (с прекалено висок ток, тесни или прекалено широки), оказват над 30% влияние за състоянието на колената“. Обикновено точно тези фактори оказват натиск върху коляното и водят до проблеми в напреднала възраст.

 

                                                                                 

 

Решението

Много изследвания показват, че глюкозаминът и хондроитинът могат да помогнат за възстановяване на съединителната тъкан. Важно е да се каже, че двете добавки са безопасни и не предизвикват странични ефекти. Затова д-р Стрикланд подчертава важността от ежедневен прием на тази добавки, за да поддържаме или възстановим ставите и костите. Има обещаващи данни, че t'ai chi тренировките два-три пъти седмично намаляват болките в колената, както и укрепват бедрата. Отслабването също е важно (особено за дамите, които предпочитат токчетата). Изследователите препоръчват обувките на ток да се избягват максимално, а когато са задължителни, да се носят ниски токове, защото всеки 2 см от тока натоварват 10% повече колената. Сами може да изчислите 6-8 см ток какво причинява на колената.

 

Крака

Проблемът

Както казахме враг на краката са високите токчета. Разхождайки се на върха на пръстите на краката си, се получава усукване в коляното, което може да доведе до метатарзалгия –заболяване на меките тъкани на ходилото, което се характеризира с възпаление и болезненост на възглавничките на стъпалото в областта на метатарзалните кости. Това заболяване се получава независимо от възрастта и както сами се досещате е 10 пъти повече срещано при жените в сравнение от мъжете. Плантарният фасциит също се среща два пъти повече при жените, особено при тези които вървят пеша или обичат да бягат. Благодарение на тесните обувки, повече от половината от жените в глобален аспект имат израснали кокалчета на краката (т.нар. мъртва кост) - необичайни костни образувания в основата на големия пръст.

 

                                                               

 

Решението

Част от решението на този проблем е намаляване на тока и честотата на носене на обувки с висок ток. Изследване от 2009 година, публикувано в Foot & Ankle International, открива, че най-подходящи са обувки с 2 сантиметра ток. Много важно е също в зоната на петите и пръстите да слагате хубави стелки, защото те поемат част от натоварването и предпазват стъпалото от проблеми. Физическите терапии – като акупунктура и масаж, са много подходящи за лечение на ставни проблеми, свързани с краката. Не забравяйте, че, когато говорим за здрави стави на краката, говорим за добре балансирано тегло, подходящо за височинаа на тялото.

 

Бедра

Проблемът

Изследване от 2007 година на почти 3000 възрастни установява, че 23,5% от жените изпитват силна, трохантерна болка - болка близо до горната част на бедрото. В сравнение с тези данни едва 8,5% от мъжете изпитват подобни симптоми на трохантерни фрактури. Според водещия автор Нийл Сегал, директор на изследователската програма за клиничен остеоартрит в Университета в Айова, причината може да бъде анатомична. Много често мускулите в района на бедрата не са добре развити при жените – това също може да е причина. По–последни данни се оказва, че свръх натоварването също оказва неблагоприятен ефект върху ставите на бедрата. Изследователите посочват раждането и периода след раждането като основна разлика по отношение на ставните проблеми на бедрата при жените и мъжете.

 

                                                                                    

 

Решението

Какво предпазва областта на бедрата и таза? Глутеалните мускули! Слаби задни част може да означава нестабилни бедра, а нестабилните бедра могат да причинят наранявания на крака и болки в колената. Затова много важно е да правите упражнения за поддържане на добра двигателна структура. „Традиционните клекове са чудесен начин за поддържане на скелетно-мускулната система“ , казва доктор Кристофър Пауърс, изследовател в Лабораторията за изследване на мускулно-скелетната биомеханика в Университета на Южна Калифорния.

 

Гръб

Проблемът

Болката в гърба е водеща причина за увреждане на хора под 45 години и засяга до 85% от населението в глобален аспект, според някои проучвания. Всъщност, една трета от посещенията при специалистите са за лечение на болки в гърба или шията, което е много по-висок процент, отколкото при всяко друго заболяване. Проучване, публикувано в Clinical Journal of Pain, потвърждава, че жените са по-засегнати от болки в гърба, отколкото мъжете, а прогнозата става все по-лоша. Изследователите не могат да обяснят това на 100% и посочват бременността като главен виновник.

 

                                                                                                

 

Решението

Проучвания показват, че 50 мг екстракт от дяволски нокът и 240 мг екстракт от вишни могат да доведат до подобряване на болката в гърба. Също много обещаващи са доказателствата, подкрепящи акупунктурата. От 638 пациенти с хронична болка в гръбначния стълб 60%, които са получили акупунктура два пъти седмично, са отбелязали значително подобрение. Данните показват, че най-ефективно е комбинирането на акупунктура и хранителни добавки.

 

Врата и раменете

Проблемът

Джулия Хъш, научен сътрудник по мускулно-скелетна физиотерапия в Университета в Сидни, доказва, че жените, които работят в офис страдат три пъти повече от болка в областта на врата в сравнение с мъжете. Едно продължаващо проучване в Дания установява, че повече от 50 % от жените, работещи в офис, имат честа болка в раменете и врата. От тях две трети страдат от миалгия в областта на раменете и трапеца - напрежение и болки в големия мускул, който обхваща врата, рамото и горната част на гърба. Възможните причини за болка в областта на врата и раменете включват седене на компютър за дълги периоди от време, стрес и дори пренасяне на тежки чанти. "Когато чантата е наистина тежка, имаме склонност да свиваме рамена. Това води до скованост ", казва д-р Стрикланд. За съжаление, напрегнатите врат и рамене имат намалена способност да се отпуснат, затова е нужно постоянство чрез масажи.

 

                                                                                       

 

Решението

Добрата новина е, че има много начини за отстраняване на досадната болка във врата и раменете. Д-р Хъш установява, че хората, които правят упражнения най-малко три пъти седмично, са по-малко склонни да изпитват болка в областта на врата и раменете. За по-бързо облекчение, може да комбинирате приема на глюкозамин и хондроитин с внимателно подбрани упражнения за врат и рамене. Масажите също са чудесен начин за отпускане на скованите врат и рамене, но, както казахме, се изисква постоянство. Д-р Хъш съветва, когато се налага да носим тежка торба, да разпределим тежестта в две торби, за да натоварим и двете рамена по равно, а не само едното.

 

Болката на ставите в цялото тяло по време на 30-те и 40-те години може да доведе до артрит през 50-те, 60-те и 70-те години. Екипът на BulVit смята, че превенцията и постоянните грижи за ставите са много по-добър подход, отколкото прием на шепа тежки фармацевтични хапчета. Нещо повече, търсете само качествени хранителни добавки, които съдържат полезни нутриенти от природен вид, защото те са естествени за организма и се приемат много по-лесно.

Разгледайте нашите предложения за ставни проблеми тук -->>