Количката е празна


обратно

Всичко, което трябва да знаете за рака на дебелото черво

15 ноември 2017

 

 

Ракът на дебелото черво е третият най-разпространен рак в глобален аспект. Над 1 милион хора по света са диагностицирани с тежката болест, а още половин милион са недиагностицирани. Ракът на дебелото черво се характеризира с развиване на туморни израстъци, които стопират естествените функции на храносмилателната система. Има 4 различни стадия на развитие на болестта и колкото по-рано се диагностицира, толкова по-големи шансове има за лечение. Затова е по-добре да вземем превантивни мерки и да предпазваме дебелото черво чрез редовно прочистване, консумация на здравословна храна комбинирана с хранителни добавки, както и честа физическа активност.

 

Ракът на дебелото черво е третата най-разпространена причина за смърт, свързана със злокачествените заболявания. През 2018 година се очаква над 1 095 520 нови диагнози да се появят в глобален аспект. Статистиката показва, че всяка година процентът на заболяванията се покачва с големи и бързи темпове. Въпреки че медицината и диагностицирането на рака на дебело черво са напреднали, едно от най-добрите решения е превенцията! Предпазването на дебелото черво е изключително добро решение, което ще повлияе здравословното Ви състояние за цял живот.

 

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Дебелото черво е мястото, от където тялото извлича водата и полезните нутриенти, заради това е изключително важно за целия организъм. В дебелото черво също така се отделят и отпадъците, които продължават към ректума, за да бъдат изхвърлени от организма през ануса. Ракът на дебелото черво се проявява, когато се наблюдава изчерпване на клетъчния растеж в дебелото черво, а вместо това има полипи и туморни израствания.

 

Симптоми

Често се случва да няма симптоми в най-ранните етапи на развитие на рака, тъй като по-често признаците на болестта се развиват с напредването на рака.

 

Симптомите са:

✔диария или запек;

✔промени в консистенцията на изпражненията;

✔ректално кървене или кръв в изпражненията;

✔коремна болка, спазми, подуване на корема;

✔болка по време на движенията на червата;

✔слабост и умора;

✔необяснима загуба на тегло;

✔синдром на раздразнените черва;

✔желязодефицитна анемия.

 

В тази статия може да прочетете интересна информация за изхождането и какви знания за здравословното ни състояние може да ни предоставят екскрементите.

Ако ракът се разпространи до ново място в тялото, в новата област могат да се появят допълнителни симптоми. Черният дроб е най-често засегнатият орган в следствие на рак на дебелото черво.

 

                                                                                         

 

Причини и рискови фактори

Обикновено клетките в тялото следват организиран процес на растеж, деление и смърт. Болестта рак се случва, когато клетките растат и се разделят неконтролируемо, без да умират.

За съжаление, точните причини за появяване на дебелочревен рак са неизвестни, но има няколко потенциални рискови фактора. Вижте ги сега, за да можете да ги се предпазите от тях в бъдеще:

 

  1. Полипите

Ракът на дебелото черво обикновено произлиза от преканцерозни полипи, които се образуват в дебелото черво. Полипите са едни от най-често срещаните новообразувания сред 15-20% от възрастното население.

Най-често срещаните видове полипи са:

Аденоми: Те могат да приличат на нормалната обвивка на дебелото черво, но изглеждат различно под микроскоп. Те могат да станат ракови полипи.

Хиперпластични полипи: Ракът на дебелото черво рядко се развива от хиперпластични полипи, тъй като те обикновено са доброкачествени.

Някои от тези полипи могат да се превърнат в злокачествен рак на дебелото черво с течение на времето, ако те не се отстраняват по време на ранните стадии на заболяването.

За да се предпазим от полипи на дебелото черво трябва да наблегнем на по-здравословен режим на хранене, който избягва пържените храни, алкохол, цигари и рафинирана захар. Вместо това трябва да се наблегне на храни и хранителни добавки, богати на селен, калций и витамин D, както и на храни, богати на фибри, свежи плодове и зеленчуци. Спортът е много важен за премахване и предпазване от полипи по червата.

 

  1. Гените

Неконтролиран клетъчен растеж, т.е. рак, може да се случи, ако има генетично увреждане или промяна в ДНК, които да повлияят на клетъчното делене. Генетичното предразположение може да бъде наследено от членове на семейството, въпреки че е рядко срещано явление. Някои хора се раждат с определени генетични мутации, които ги правят статистически по-склонни да развият рак по-късно в живота си. Затова е важно тези хора през целият си живот да полагат усилия за повишаване на имунната система, за приемане на всички полезни и необходими за човешкото тяло минерали и витамини.

 

  1. Характеристики, навици и диета

 

Възрастта е важен рисков фактор за развитие на рак на дебелото черво. Около 91% от тези, които получат диагнозата, са на възраст над 50 години. Ракът на дебелото черво е по-вероятен при хора със заседнал начин на живот, със затлъстяване и тези, които пушат тютюневи изделия. Тъй като дебелото черво е част от храносмилателната система, диетата е изключително важен фактор. Хранителните режими, които са с ниско съдържание на фибри и са с високо съдържание на мазнини, калории, червено месо, алкохол и преработени меса, са свързани с по-висок риск от рак на дебелото черво. За да се предпазите от дебелочревен рак, трябва максимално да премахнете вредните навици и да започнете да полагате грижи всекидневно за тялото си.

 

  1. Заболявания

Някои състояния и лечения могат да повишат риска от образуване на рак на дебелото черво. Те включват:

✔диабет;

✔акромегалия, разстройство на растежния хормон;

✔радиационна терапия за други видове рак;

✔възпалително заболяване на червата като колит или болестта на Крон.

 

                                                                                        

 

Диагностициране

Задължително посещение при личен лекар, който ще извърши пълен физически преглед и ще Ви изпрати при специалисти за нужните изследвания. Диагнозата обикновено се поставя след колоноскопия или бариева клизма.

 

Лечение

Лечението зависи от вида и етапа на рака, от възрастта, здравния статус и други характеристики на пациента. Съвременната медицина прилага няколко метода за лечение на рака и това са често срещаните варианти – хирургическа намеса, химиотерапия и лъчева терапия. Разбира се, лечението цели премахване на рака и облекчаване на болезнени симптоми. Обикновено ракът е много трудно личим особено в напреднало състояние, ето защо превенцията е най-важното нещо, което трябва да направите, за да се предпазите от развитието на този рак!

 

Превенция

Ако е диагностициран колоректален рак в етап I има 92 % шанс за успешно лечение, то на етап IV - процентът е 11. Точно заради тази тежка прогноза, лекарите и специалистите препоръчват годишен скрининг тест за лица над 50 години, както и за тези с колит или други стомашно-чревни заболявания. Скринингови тестове включват различни видове изследвания като колоноскопията и фекалните тестове са най-разпространени. Тези тестове е хубаво да се правят веднъж годишно, може и до две години, ако човек е здрав и показателите му са в норма.

Разбира се, има и стандартни превантивни мерки срещу рак на дебелото черво и те  включват:

✔поддържане на здравословно тегло;

✔физическа активност;

✔консумирайки много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;

✔намаляване на наситените мазнини и приема на червено месо;

✔ограничаване на консумацията на алкохол и пушенето.

 

Ние, екипът на BulVit, вярваме, че най-доброто лечение е превенцията, затова Ви препоръчваме да полагате ежедневни грижи за стомашно-чревната система. Може да разчитате на нашите продукти за помощ в прочистването на дебелото черво. Гарантирано английско качество от Holland and Barrett ! 

 

                                                      

 

                                                       

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!