Количката е празна


обратно

Псориазисът може да причини сърдечни заболявания

3 октомври 2017

 

 

 

Псориазисът е особено неприятно заболяване, което за съжаление няма лечение на 100%. Единственото, което може да се направи, е да се неутрализират предпоставките за появата му. Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което се изразява чрез кожни раздразнения, причинени от крайно засиления обмен на кожни клетки. За съжаление, дори и симптомите на заболяването да са под контрол, съществува опасност от развиване на сърдечно-съдови проблеми. Псориазисът често се свързва с повишаване на риска от инфаркт.

 

Сърдечни проблеми и псориазис – има ли връзка между тях?

Псориазисът, подобно на други автоимунни заболявания, кара имунната система да реагира неестествено и да произвежда в прекалено големи количества нови кожни клетки. Разбира се, тази реакция на имунната система предизвиква възпаление в тялото, което може да се изрази под формата на петна по кожата, конюнктивит. За съжаление, може да се изрази и като възпаление на кръвоносните съдове.

Както казахме, кръвоносните съдове също могат да се възпалят. Това състояние, за съжаление, допринася за развитието на атеросклерозата. Атеросклерозата е натрупването на мастно вещество, наречено плака, вътре в артериалните стени. Плаката забавя или прекъсва притока на кръв към сърцето, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

Научни изследвания доказват, че хората, които страдат от автоимунното заболяване псориазис, имат два пъти по-голям риск от сърдечни болести в сравнение с хората, които нямат това заболяване. Пациентите с псориазис имат повишен риск от коронарна болест на сърцето, инсулт или инфаркт, сърдечна аритмия. Още повече, че някои лечения на псориазис с тежки химични лекарства (като антибиотици) могат да доведат до високи нива на холестерол, което втвърдява артериите и да повишава риска от сърдечен удар.

Лекарите изследователи посочват, че около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит, който е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис. Псориатичният артрит може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите. Проучване заключава, че псориатичният артрит носи по-висок риск от аритмия на сърцето.

 

                                                                     болно сърце

 

Въпреки че псориазисът може да означава повишен риск от сърдечни проблеми, има много начини да укрепите сърцето си.

Физическа активност

Американската сърдечна асоциация препоръчва упражнения от 75 до 150 минути седмично, в зависимост от нивото на интензивността на вашата тренировка. Тук важи правилото колкото повече, толкова по-здраво сърце и тяло. Но, ако не обичате тежки тренировки, може да поддържате здравето си чрез разходки, плуване, колоездене. Важно е да имате поне 30 минути физическа активност на ден.

 

Намаляване на стресовите ситуации

Намаляването на стреса и физическата активност обикновено вървят ръка за ръка и се използват за поддържане на здрава сърдечно-съдова система. Стресът засилва симптомите на много хронични състояния в организма, включително и на псориазиса. Съществуват много практики като йога, медитация, които са много подходящи за намаляване на среса и успокояване на ума.

 

Здравословен хранителен режим

Всички сме чували израза: „ти си това, което ядеш“, така че изборът на меню е много важен.  Ако се храните нездравословно, това ще се отрази на сърцето, но също така може да е причина за поява и на псориазис. Диетолози съветват да включим повече свежа храна, богата на антиоксиданти – плодове и зеленчуци, да избягваме тежките меса, а вместо тях да добавим морска храна. Мазните и пържени храни също трябва да се избягват.

 

Увеличете приема на омега мастните киселини

Омега мастните киселини са особено важни за хората, които имат псориазис и повишен риск от сърдечни заболявания. Те са есенциални киселини, защото тялото не може да си ги произведе, затова трябва да се набавят чрез храна и хранителни добавки. Омега мастните киселини са пример за "здравословна мазнина", която може да понижи нивата на холестерола и да подобри сърдечно-съдовата система. Омега мастните киселини са градивни елементи в производството на хормони, които спомагат за регулирането на серия от телесни функции. Увеличаването на омега мастни киселини във вашата диета може да понижи нивата на триглицеридите, което означава, че вашите кръвоносни съдове са по-малко склонни да натрупват плака, която може да доведе до сърдечни заболявания.

 

                                                                     омега мастни киселини

 

Похапвайте повечко чесън

Да, чесънът е изключително полезен за сърцето. Той има силни антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства. Участва във взаимодействието между клетките, като ги предпазва и стимулира. Чесънът предпазва от високо кръвно налягане, защото не позволява натрупването на атеросклеротични плаки в съдовете. А при хипертония, алицинът в чесъна действа отпускащо на кръвоносните съдове и сваля кръвното. Чесънът се бори и с тромбозите, защото той пречиства и разрежда кръвта. Той е много по-добро средство в това отношение в сравнение с аспирина, защото не може да предизвика кървене в стомаха, както ацетилсалициловата киселина (аспиринът). Точно заради това чесънът е отличен помощник в защита на кръвоносната система от запушване чрез съсиреци. Чесънът нормализира и кръвната захар в тялото и пречи на вредния холестерол да запушва кръвоносните системи.

 

                                                                                     чесън

 

Приемайте глог

Глогът изцяло подпомага сърдечната дейност, благодарение на активното вещество проантоцианидин. Той е познат като един от най-мощните  антиоксиданти и се съдържа в много малко храни и напитки. Глогът улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Подходящ е за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Употребата на билката действа също така и като превенция срещу сърдечно-съдови заболявания.

Глог се препоръчва и на хипертоници, защото успешно понижава кръвното налягане и нивото на лошия холестерола в организма. От друга страна, не вреди на хората с ниско кръвно и анемия. Той действа регулиращо както при високо,  така и при ниско кръвно налягане.

 

                                                                             глог

 

Ако смятате, че не получавате достатъчно полезни вещества само с хранителния си режим, може да разчитате на нашите продукти марка Holland&Barrett. Те са доказали във времето високото си качество и затова са едни от най-търсените продукти. Важно е да кажем, че не съдържат изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ГМО продукти и имат съвсем минимална термична обработка, за да запазят полезните нутриенти.

Разгледате продуктите ни за здраво сърце тук като може да ги комбинирате с различни антиоксиданти, защото те имат благотворно влияние върху цялостния организъм.

 

                                                                    CoEnzyme Q10               чесън