Количката е празна


обратно

Псилум хуск фибри – кажете сбогом на запека и високия холестерол

10 август 2018

 

 

 

 

 

 

 

Фибрите са жизненоважни вещества за организма. Обикновено те се набавят чрез диета, богата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Но, въпреки че звучи прекалено лесно, много хора изпитват симптомите на недостиг на влакна в организма си. Симптоми свързани с подуване на корема, усещане на тежест, затруднено изхождане, хронична констипация, газове. Всички тези симптоми освен, че карат човек да се чувства зле, но и в дългосрочен план могат да се развият в по-сериозно заболяване (както знаем – здравето се крие в червата).

*Псилиум хуск е перфектният естествен начин да увеличите количеството на фибри в организма си!

Псилиум хуск са водоразтворими фибри. Веднъж погълнати, те се разширяват, образувайки гелообразна маса, която изтегля водата, остатъците храна и токсините от дебелото черво. Освен това, влакната насърчават по-бързото и ефективно прочистване чрез изхвърляне на отпадъците от дебелото черво.

Фибрите псилиум хуск идват от храстовидна трева, наречена Индийски живовляк (Plantago ovata), която расте в различни места по света, но е най-разпространена в Индия, откъдето идва и името й. Всяко растение може да произведе до 15 000 малки, покрити с гел семена, от които се получават фибрите псилиум. Те са най-известни с действието си като естествен лаксатив. Но с това не се изчерпват неговите лековити възможности за човешкия организъм.

 

                                                                                                           

 

Диетичните влакна, които се намират в псилиума, могат да Ви помогнат при следните здравословни проблеми:

✔рак;
✔колит;
✔запек;
✔диабет;
✔диария;
✔дивертикулоза;
✔хемороиди;
✔сърдечно заболявания;
✔хипертония;
✔синдром на раздразнените черва;
✔камъни в бъбреците;
✔напълняване;
✔пептична язва;
✔ПМС.

                                                                       

5 супер сили на псилиум хуск фибрите

  1. Облекчава симптомите на констипация и диария

Запекът е много често срещан проблем особено при възрастни над 60 години. Допълнителният прием на фибри псилиум се препоръчва от научни изследвания за подобряване на симптомите и за облекчаване на запека. Псилиум се препоръчва, защото, когато се комбинира с вода или друга течност, влакната от растението набъбват и стимулират движенията на червата, което спомага за ускоряване на преминаването на фекалиите през храносмилателния тракт.

Тъй като псилиум фибрите помагат лесно да се облекчи констипацията, както и да се предотврати такава отново, те помагат и при лечение на хемороиди, които често са резултат от запек. Псилиум хуск може да се използва и за облекчаване на лека до умерена диария, защото фибрите на растението поглъщат значително количество вода в храносмилателния тракт, което помага на изпражненията да станат обемни, за да преминат по-бавно през системата.

 

  1. Намалява холестерола

Изследванията ясно показват, че псилиум е терапевтично допълнение към здравословното хранене и начин на живот за хората, борещи се с високи нива на холестерол.

Едно контролирано проучване на пациенти с висок холестерол показва ефекта на псилиум фибрите като допълнение към обичайната диета, която осигурявала по-малко от 300 мг холестерол на ден и приблизително 20% енергия от белтъчини, 40% от въглехидрати и 40% от мазнини. Проучването установява, че осем седмици лечение с псилиум намалява серумните нива на общия холестерол с 14,8%, холестерола с ниска плътност на липопротеините (LDL) с 20,2% и съотношението на LDL към липопротеиновия холестерол с висока плътност с 14,8% спрямо изходните стойности. Намаляването на данните се случвало постепенно и бавно, но продължило да намалява и след осмата седмица.

Друго изследване, публикувано в The Journal of The American Medical Association, посочва ефективността на псилиума като допълнителна терапия за хора с леки до умерено високи нива на холестерол. Това изследване установява, че индийският живовляк е постигнал 4,8% понижение на нивото на общия холестерол и 8,2% намаление на нивото на холестерола с ниска плътност на липопротеините, което ясно показва способността на псилиум фибрите да намаляват холестерола по естествен път.

 

  1. Помага за управлението на кръвната захар

Псилиум хуск може да помогне на диабетиците, както и на хората, които се опитват да предотвратят диабета, тъй като консумацията на фибрите може да спомогне за поддържането на здравословен гликемичен баланс в организма. Едно проучване оценява ефекта на псилиум фибрите върху нивата на липидите и глюкозата при пациенти с диабет тип II. Изследването установява, че всекидневното приемане на тези влакна спомага на пациентите с диабет тип II да контролират кръвната си захар без отрицателни странични ефекти. Друго проучване постига сходни резултати, което показва ползата и терапевтичния ефект на псилиума при метаболитния контрол на диабетици.

 

                                                                                                           

 

  1. Подобрява здравето на сърцето и кръвното налягане

Добавянето на храни с високо съдържание на фибри, като псилиум хуск,  може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. По-конкретно, тези водоразтворими фибри са свързана с по-ниски нива на триглицеридите и по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване. Изследване на Европейския вестник за клинично хранене оценява ефекта на псилиума при пациенти с диабет тип II и установява, че тези влакна не само подобряват кръвната захар, но също така намаляват риска от коронарна болест на сърцето.

Установено е, че псилиум хуск подобрява хипертонията или високото кръвно налягане, което има пряк отрицателен ефект върху здравето на сърцето. Хипертонията засяга 30% от населението и е предотвратимо състояние. Един от основните начини за предотвратяване на хипертония е чрез здравословна диета. В едно рандомизирано клинично проучване на хора с наднормено тегло и хипертония приемът на тези фибри успява да намали както систолното, така и диастолното кръвно налягане.

 

  1. Постигане и поддържане на здравословно тегло

Един от най-разпространените здравословни проблеми в 21 век е затлъстяването, което засяга всички възрастови групи и води до много сериозни здравословни рискове, включително диабет и хронични сърдечни заболявания. Псилиум хуск попада в списъка с лечебни растения, за които е доказано, че значително намаляват телесното тегло. Тези влакна могат да бъдат много полезни за постигане и поддържане на здравословно тегло, защото насърчава чувството на ситост. Тъй като по естествен път ядем по-малко, когато се чувстваме сити, добавянето на псилиум влакна към нашата диета може да помогне срещу преяждане и затлъстяване.

Освен това приемът на псилиум хуск подобрява перисталтиката и естествения процес на прочистване на червата, което само по себе си оказва положително влияние върху теглото, тъй като честото изхождане помага за сваляне на килограми. Проучване, публикувано в Института за клинична и експериментална хипертония, през август 2007 година, установило, че приемът на псилиум за период от шест месеца води до намаляване на индекса на телесна маса с 20-35%. Ако се опитвате да отслабнете бързо и искате да контролирате преяждането по време на хранене, приемайте псилиум хуск фибри.

 

                                                                     

 

Живейте здравословно с BulVit!