Количката е празна


обратно

Превенция на Алцхаймер

5 януари 2018

 

 

 

 

 

 

 

Какво е Алцхаймер?

Специалистите определят болестта като прогресивно невродегенеративно заболяване на мозъка: функцията на мозъчните клетки постепенно отпада, което води до понижаване на интелекта и умствените способности, нарушения в паметта и поведението.

 

Какви са симптомите на развитие на Алцхаймер?

Важно е да знаете, че болестта се развива в няколко етапа. Затова, когато се проявяват симптомите, могат в началото да бъдат незабележими. Често човек си мисли, че забравя срещи, думи, събития, защото е прекалено натоварен в ежедневието си. Това, разбира се, е вярно, но, ако имате съмнения, по-добре следете внимателно състоянието си и се консултирайте с лекар. Ето кои са най-честите симптоми на хората, развиващи Алцхаймер:

✔Несъзнателно изхвърляне на лични вещи;

✔Забравяне на важни срещи, мероприятия;

✔Повтаряне на едни и същи въпроси;

✔Загуба на ориентация (при познат маршрут);

✔Неспособност за взимане на решения;

✔Обърканост и дезориентация;

✔Нарушено виждане и затруднен говор;

✔Невъзможност за планиране на последователни дейности.

 

Заболявания, които предразполагат към Алцхаймер

Връзката сърдечни заболявания и Алцхаймер

Няколко състояния, за които е известно, че повишават риска от сърдечно-съдови заболявания - като високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол - също повишават риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Някои проучвания показват, че 80% от хората с болестта на Алцхаймер също имат сърдечносъдови заболявания.

 

Травма на главата може да доведе до Алцхаймер

Изглежда има силна връзка между бъдещия риск от болестта на Алцхаймер и сериозната травма на главата, особено когато нараняването включва загуба на съзнание. Можете да намалите риска от Алцхаймер като защитите главата си от евентуални травми.

 

Кои са рисковите фактори за болестта на Алцхаймер?

Експертите са съгласни, че болестта Алцхаймер вероятно се развива в резултат на сложни взаимодействия между различни фактори, включително възраст, генетика, околна среда, начин на живот и съпътстващи заболявания. Въпреки че някои рискови фактори - като възраст или гени - не могат да бъдат променени, други рискови фактори - като високо кръвно налягане и липса на упражнения - обикновено могат да бъдат променени, за да се намали риска от Алцхаймер или деменция. Изследванията в тази област непрекъснато намират нови фактори за развитие на Алцхаймер.

 

Неизбежни рискови фактори

✔Възраст – болестта е по-вероятно да се прояви при по-възрастни хора (над 75 години);

✔Семейна история - наследяването на гените, особено от роднина, които е имал деменция, е вторият по-големина рисков фактор за развиване на болестта на Алцхаймер;

✔Ако имате определен ген (aпoлипoпpoтeин E или АРОЕ ген), това Ви поставя в ситуация с три до осем пъти по-голям риск от деменция.

 

Модифицируеми фактори

✔Диабет;

✔Висок холестерол;

✔Високо кръвно налагане;

✔Липса на образователни дейности (четене на книги, решаване на кръстословици, занимателни игри, курсове и други);

✔Травма на главата;

✔Респираторни проблеми;

✔Липса на достатъчно физическо движение.

 

                                                

 

Какво показват проучванията за превенция на болестта на Алцхаймер

Изследвания показват, че малък процент от хората с болестта на Алцхаймер (по-малко от 1%) имат генетични мутации, точно заради които са развили болестта. Проучвания в тази връзка показват, че намаляването на антителата бета-амилоид могат да спрат натрупването на бета-амилоидна плака в мозъка на хора с такива генетични мутации и по този начин да намалят, забавят или предотвратят развитието на болестта. Тъй като резултатите били положителни, учените провели подобно изследване с хора над 85 години, страдащи от деменция. Резултатите също били обещаващи.

 

Превантивни мерки

Докато изследванията все още не са окончателни, някои промени в начини на живот, като физическа активност и диета, могат да помогнат за здравето на мозъка и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Много от тези промени в начина на живот са показали, че намаляват риска от други заболявания, като сърдечни заболявания и диабет, които са свързани с развитието на болестта на Алцхаймер.

 

Физически упражнения и диета

Редовното физическо натоварване може да бъде полезна стратегия за намаляване на риска от Алцхаймер и съдова деменция. Упражненията директно подпомагат мозъчните клетки чрез увеличаване на кръвта и кислородния поток в мозъка.

Настоящите данни показват, че здравословното хранене също може да помогне за защитата на мозъка. Хранителният режим трябва да включва ограничаване на приема на захар и наситени мазнини; консумиране на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Опитайте се да намалите термично обработените храни, млечните продукти и червените меса, а вместо това консумирайте риба и много ядки.

 

Социални връзки и интелектуална дейност

Редица проучвания сочат, че поддържането на силни социални връзки и запазването на психическа активност с възрастта може да намали риска от когнитивен спад и болестта на Алцхаймер. Това се дължи на директни механизми, чрез които социалната и умствената стимулация укрепват връзките между нервните клетки в мозъка. Изследванията доказват, че физическото и психическото стимулиране намаляват патологичните белези на Алцхаймер и поддържат нов растеж на нервните клетки и по-добра комуникация между клетките.

 

Пийте редовно билкови екстракти Гинко Билоба

Безспорен е фактът, че Гинко Билобата подобрява кръвообращението в цялото тяло. Гинко-флавоноидите действат директно върху най-малките кръвоносни съдове, разширяват ги и по този начин подобряват обходния кръвен поток и засилват нивото на кислород. Лечебните листа стимулират мозъчните функции, подобряват паметта, действат благоприятно при мигрена, влияят положително върху кръвното налягане, както и предпазват сърдено-съдовата система. Билката особено много помага на хора, които са претърпели инсулт или друга мозъчна травма. Билката Гинко Билоба има успокояващ ефект за възбудената нервна система. Тези нервопротективни свойства дървото дължи на флавоноидите, терпеноидите и билобалидите. Тези активни съставки предпазват от хипоксия и окисляване, катаракта, макуларна дегенерация, мигрена, замаяност, безпокойство. Гинко Билоба е познат метод за поддържане на когнитивните функции още от хилядолетия.

Може да разгледате и закупите нашите предложения за превенция от деменция и болестта на Алцхаймер в сайта ни!

 

 

               

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!