Количката е празна


обратно

Повече усмивки с 5-HTP

7 март 2018

 

 

5-HTP (5-хидрокситриптофан) е естествено вещество, извлечено от западноафриканското лечебно растение грифония симплицифолия. 5-HTP е прекурсор на невротрансмитера серотонин. Това означава, че 5-HTP се превръща директно в серотонин в мозъка. Серотонинът e веществото, което ни прави по-щастливи, най-простичко казано. Той има много жизненоважни функции, включително роля при регулирането на съня, апетита, паметта, ученето, регулиране на температурата, настроението, сексуално поведение, сърдечно-съдовата система, мускулната контракция и ендокринната регулация.

 

                                                                                                            

 

Какво причинява недостиг на серотонин?

С възрастта синтезът на серотонин намалява, а и на всяка възраст, стресът допълнително намалява нивата на серотонин. Най-честите причини за ниски нива на серотонин са депресивно настроение, тревожност и безсъние. Те също могат да доведат до различни други проблеми и нарушения, които засягат качеството на живот.

                                                                

5-HTP е естествен помощник при:

✔лошо настроение;
✔депресия и паническо разстройство;
✔тревожност;
✔безсъние;
✔наднормено тегло и затлъстяване;
✔предменструален синдром;
✔хронично главоболие;
✔мигрени;
✔фибромиалгия;

                                                                                                                                 

ПРИ ЛОШО НАСТРОЕНИЕ И АГРЕСИВНОСТ

Дефицитът на серотонин е доказано свързан с депресията и мрачното настроение. 5-HTP намалява този дефицит и спомага за преодоляването на неприятните последствия. Серотонинът играе важна роля при контролирането на гнява, агресията и лошото настроение. Забързаният съвременен начин на живот, стресът и лошите хранителни навици понижават нивата на серотонин в организма. В моменти на раздразнителност, агресия, нетърпеливост, тревожност и безпокойство, организмът освобождава серотонин. След това е необходимо липсите да се попълнят чрез храната, която ядем, храни, които съдържат L-триптофан, като например шоколад, овес, банани, сушени фурми, мляко, кисело мляко, извара, месо, риба, пуешко, пилешко, сусам, нахут и фъстъци. При ниски нива на серотонин много хора жадуват тези храни (мазнини и въглехидрати), особено когато са в стрес, причинявайки наддаване на тегло, депресия, главоболие и мускулни болки. Приемът на 5-HTP добавка допринася да се спре тази жажда за мазнини и въглехидрати, а също и осигурява на организма начин за контрол на всички тези други функции, изброени по-горе, като гняв, апетит и сън. 5-HTP същестено намалява желанието за въглехидратни храни и така помага:

            

ЗА КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО И ПО-ЛЕСНО ПРИДЪРЖАНЕ КЪМ ДИЕТИ

Спазващите диети, които ограничават въглехидратите (което включва почти всички диети), изпитват намаляване на нивата на серотонин, което се дължи на факта, че въглехидратите стимулират производството на серотонин в организма. Освобождаването на серотонин се предизвиква от въглехидрати (захар и т.н.) и се смята, че затова ние често желаем да похапнем въглехидрати, когато сме подложени на стрес, тъй като подсъзнателно искаме да стимулираме това освобождаване на серотонин. Когато мозъкът произвежда серотонин, напрежението се отпуска. И обратно, когато мозъкът произвежда допамин или норепинефрин (норадреналин), ние сме склонни да мислим и действаме по-бързо и по принцип сме по-бдителни. Затова яденето на въглехидрати има успокояващ ефект, а протеините повишават бдителността.

 

                                                                                                          

 

ЗА ЗДРАВ СЪН


Добре известно е, че безсънието е свързано с възрастта. Нарушенията на съня могат да бъдат свързани със значителни медицински, психологически и социални проблеми. Освен до умора, лишаването от сън може да доведе до лошо настроение, увреждане на паметта и функцията на имунната система, както и до тревожност, депресия и стрес. Изследванията показват, че 5-HTP е ефективна помощ за добър сън. Повишените нива на серотонин - получени чрез допълването му с 5-HTP, възстановяват здравословните модели на съня при хора с хронични нарушения на съня. Приемът на 5-HTP изцяло може да премахне необходимостта от ползването на сънотворни лекарства.

 

Продуктът , който предлагаме може да разгледате и закупите тук

 

       5HTP-BulVit

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!