Количката е празна


обратно

Ползите от женшена: по-малко стрес и по-добра мозъчна функция

31 юли 2018

 

 

 

 

 

 

Женшенът се използва в Азия и Северна Америка в продължение на векове. Много хора го използват, за да подобрят мисленето, концентрацията, паметта и физическата си издръжливост. Той също така се използва като естествено лечение при депресия, тревожност и хронична умора. Известно е, че стимулира имунната система, бори се с инфекциите и помага на мъжете при еректилна дисфункция.

*Индианците са използвали корена на билката като стимулант и лекарство за главоболие, както и лечение за безплодие, треска и нарушено храносмилане.

 

Какво е женшен?

Има 11 вида женшен, всички принадлежащи към рода Panax от семейство Araliaceae. Обикновено под името „женшен“ се назовават американския женшен (Panax quinquefolius) и азиатския, корейския женшен (Panax ginseng). Тези два вида женшен имат много сходни и подобни функции в организма, като се различават от всички други видове, защото са най-полезни и богати на активни съставки.

Уникалните и полезни съединения на женшена се наричат гинсенозиди и дори и към момента те продължават да бъдат изследвани, за да се открие пълният им потенциал за човешкия организъм. Разликата между азиатския и американския женшен е, че съдържат различни количества гинсенозиди.

 

Хранителна информация и факти за женшена

Малко известен факт е, че женшенът не е готов за употреба преди шестата си година, тъй като в корена все още не са се натрупали достатъчно полезни вещества. Към днешна дата е много трудно да се намери диворастящ женшен, поради много голямата незаконна сеч, заради която женшенът беше в застрашените видове до скоро. Ето защо в момента растението се гледа в големи стопанства, където сечта е контролирана и редовно се сеят млади дръвчета.

*Тъй като възрастта на корените на женшен е важна, през далечната 1976 година 30 грама от 400-годишния корен на манджурски женшен (специален сорт) от планините на Китай се продава за 10 000$!

Женшенът съдържа различни фармакологични компоненти, включително поредица от тетрациклични тритерпеноидни сапонини (гинсенозиди), полиацетилени, полифенолни съединения и киселинни полизахариди.

 

 

Видове женшен

Както казахме има много видове женшен, но само азиатският, сибирският и американският са единствените, които имат високи нива на активната съставка гинсенозиди.

Азиатският женшен (Panax ginseng) е, известен също като червен женшен и корейски женшен. Той е класическият и оригинален женшен, който е бил консумиран пръв още преди хиляди години. Често се използва за стимулиране в традиционната китайска медицина за тези, които се борят с ниски нива на енергия, настинки и умора. Тази форма също може да помогне при слабост, изтощение, диабет тип 2, еректилна дисфункция и слаба памет.

 

   

 

Американският женшен (Panax quinquefolius) расте в северните части на Северна Америка, включително Ню Йорк, Пенсилвания, Уисконсин, Онтарио, както и в Канада. Американският женшен е показал, че се бори с депресията, балансира кръвната захар, подпомага храносмилателния процес, спомага при тревожност, подобрява фокуса и засилва имунната система. За сравнение, американският женшен е по-мек от азиатския.

 

Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) расте свободно в териториите на Русия и части на Азия. Известен е също като Eleuthro, защото съдържа високи нива на елеутерозиди, които имат много сходни предимства с гинсенозидите. Проучванията показват, че сибирският женшен може да увеличи максималната скорост на консумация на кислород, измерена по време на физически упражнения, за да оптимизира сърдечно-съдовата издръжливост, да стопира умората и да поддържа имунитета в добра форма.

 

  

 

Индийският женшен  (Sania somnifera), познат също като ашваганда, е известна билка в аюрведа медицина за подобряване на дълголетието. Той има някои подобни предимства на класическия женшен и може да се приема без прекъсвания в дългосрочен план. Доказано е, че подобрява нивата на хормоните на щитовидната жлеза (TSH, T3 & T4), облекчава безпокойството, балансира кортизола, подобрява холестерола, регулира кръвната захар и подобрява фитнес представянето.

 

Бразилският женшен (Pfaffia paniculata), известен също като сума корен, расте в дъждовните гори на Южна Америка и от португалски означава "лек за всичко" поради разнообразните му предимства. Сума коренът съдържа екдистерон, който поддържа здрави нива на тестостерона, здравето на мускулите, намалява възпалението, бори се с рака, подобрява сексуалното представяне и повишава издръжливостта.

 

 

9 доказани ползи от женшена

  1. Подобрява настроението и намалява стреса

Контролирано проучване, проведено в Изследователския център за мозъчна дейност и хранене в Обединеното кралство, включва 30 доброволци, на които са направени три кръга лечение с женшен. Проучването е направено, за да се съберат данни за способността на женшена да подобрява настроението и умствената функция. Резултатите установяват, че 200-400 милиграма женшен за осем дни подобряват настроението, запазват спокойствието и подобряват реакцията на участниците към мисловните процеси.

Друго проучване, проведено в отдела по фармакология в Централния изследователски институт на САЩ, изследва ефекта на женшена при хора с хроничен стрес и установи, че билката има значителни антистресови свойства и може да се използва за лечение на различни стресови болести. Дозата от 100 милиграма женшен намалява симптомите на язвата, теглото на надбъбречната жлеза и глюкозните нива, което го прави мощен лекарствен вариант за хроничен стрес.

 

  1. Подобрява функцията на мозъка

Женшенът стимулира мозъчните клетки и подобрява концентрацията и когнитивните дейности. Проучванията показват, че приемането на корен женшен за 12 седмици може да подобри умственото представяне при хора с болестта на Алцхаймер. Едно изследване, направено в катедрата по неврология в Института за клинични изследвания в Южна Корея, изследва ефективността на женшена върху когнитивните резултати на пациентите с болестта на Алцхаймер. След третирането с женшен, участниците показаха подобрения в продължение на три месеца. След преустановяване на лечението с женшен, подобренията намаляват. Това показва, че женшенът действа като естествено лечение на Алцхаймер.

 

  1. Има противовъзпалителни свойства

Едно интересно проучване, направено в Корея, измерва благоприятните ефекти на корейския женшен върху децата след химиотерапия или трансплантация на стволови клетки при напреднал рак. В проучването са включени 19 пациенти, които получават 60 милиграма женшен всеки ден в продължение на една година. Кръвните проби се събирали на всеки шест месеца, за да се анализират. В резултат на лечението учените отбелязват, че възпалителните маркери намалели драстично, благодарение на приема на женшен.

 

  1. Помага при отслабване

Друга изненадваща полза от женшена е способността му да работи като естествен агент, потискащ апетита. Той също така повишава метаболизма и помага на тялото да изгаря мазнините по-бързо. Проучване, направено в Центъра за изследване на растителната медицина в Чикаго, измерва ефектите на женшена на 40 пациенти в преддиабетно състояние и със значително повишено тегло. Пациентите приемали 150 милиграма екстракт от женшен за 12 дни. До петия ден пациентите имали значително по-ниски нива на глюкоза на гладно, а след 12-ия ден глюкозният толеранс се увеличили  и общите нива на кръвна захар намалели с 53%. Пациентите също показват загуба на тегло.

 

  1. Лекува сексуална дисфункция

Приемането на корейски женшен изглежда подобрява сексуалната възбуда и лекува еректилната дисфункция при мъжете. Систематичен преглед от 2008 година включва 28 рандомизирани клинични проучвания, които оценяват ефективността на женшена за лечение на еректилна дисфункция. Прегледът предостави доказателства за употребата на червен женшен, посочвайки, че от 28 проучвани пациента 20 са показали подобрение  на еректилната функция след прием на женшен.

Изследванията, извършени през 2002 г. в Катедрата по физиология в Университета по медицина в Юнион Илинойс, показват, че гинсенозидите улесняват ерекцията чрез директно индуциране на вазодилатацията (разширяване на съдовете) и отпускането на еректилната тъкан. Гинсенозидите освобождават азотен оксид от ендотелните клетки и периваскуларните нерви, които пряко засягат еректилната тъкан.

*Изследванията на университета показват също, че женшенът засяга централната нервна система и значително променя активността в мозъка, която улеснява хормоналното поведение и секрецията по време на полов акт.

 

                                                                                                             

 

  1. Подобрява функцията на белите дробове

Приемането на женшен значително намалява белодробните бактерии, а проучванията показват, че билката може да спре растежа както на обикновена белодробна инфекция, така и на кистозна фиброза. В едно проучване от 1997 г. се показва, че само 2 седмици прием на женшен стимулира изчистването на белите дробове (това е особено полезно за всички активни пушачи, както и за тези, които искат да прочистят организма си след като са спрели да пушат).

Проучването показва още, че женшенът има способността да третира белодробно заболяване, наречено хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ), което се характеризира като хронично слаб въздушен поток, който обикновено се влошава във времето. Според изследването, приемането на женшен подобрява белодробната функция и спомага изчезването на някои симптоми на ХОББ.

 

 

  1. Намалява нивата на кръвната захар

Няколко изследвания показват, че женшенът намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Според медицинския център на Университета в Мериленд хората с диабет, които приемат женшен преди или заедно с напитка, богата на захар, показват по-малко увеличение на нивата на кръвната захар.

Друго изследване, направено в Отдела за човешко когнитивно неврологично мислене в Обединеното кралство, открива, че билката спомага за намаляване на нивата на кръвната глюкоза един час след консумацията на глюкоза, което потвърждава, че женшенът притежава регулаторни свойства.

*Едно проучване установи, че женшенът подобрява инсулиновата чувствителност.

 

  1. Предотвратява рака

Изследванията показват, че женшенът притежава мощни противоракови свойства, поради способността му да инхибира туморния растеж. Въпреки че са необходими повече изследвания по този въпрос, докладите към момента категорично заключават, че женшен има силни противоракови свойства. Той работи комплексно като намалява оксидативния стрес, повишава имунния отговор, унищожава раковите/туморните клетки и стимулира производството на нови, здрави клетки.

 

  1. Укрепва имунната система

Друга добре проучена полза от женшена е неговата способност да стимулира имунната система - помага на организма да се бори с инфекцията и болестите. Корените, стъблата и листата на женшен са използвани от дълги години за поддържане на имунната хомеостаза и подобряване на резистентността към заболявания или инфекции.

Няколко клинични проучвания показват, че женшенът подобрява функционирането на клетките, които играят роля в имунитета. Женшенът регулира всеки тип имунни клетки, включително макрофаги, дендритни клетки, Т клетки и В-клетки.

Екстрактите от женшен произвеждат антимикробни съединения, които действат като защитен механизъм срещу бактериални и вирусни инфекции. Проучванията показват, че полиацетиленните съединения в женшена са ефективни срещу бактериални инфекции.

 

БОНУС: Стопирайте симптомите на менопаузата

Неприятните симптоми като горещи вълни, нощни изпотявания, промени в настроението, раздразнителност, безпокойство, депресивни симптоми, вагинална сухота, понижено сексуално желание, повишаване на теглото, безсъние и изтъняване на косата са склонни да съпътстват менопаузата. Някои изследвания показват, че женшенът може да помогне за намаляване на тежестта и появата на тези симптоми. Системният преглед на четири рандомизирани клинични проучвания установява, че в три от тях женшенът е стимулирал сексуалната възбуда при жени в менопауза, повишил е благосъстоянието и общото здраве.

 

Живейте здравословно с BulVit!