Количката е празна


обратно

Остеопороза – причини, симптоми, превенция

30 януари 2018

 

 

 

 

 

 

Какво е остеопороза и защо развиваме това заболяване?

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и отслабване на костната тъкан, което може да доведе до повишен риск от фрактури. Това заболяване е известно като "тихият крадец" на здравето на костите, защото може да се развива в продължение на няколко години без никакви симптоми. За съжаление, тогава болестта вече е в сравнително напреднал стадий и възможността за лечение е много по-малка. В следствие на това започват да се появяват все по-често фрактури в бедрото, гръбначния стълб, китките и рамото.

"Остеопороза" буквално означава "порести кости", защото костите стават по-слаби, а след време се разрушават и оставят пациента частично обездвижен, изпитващ силни болки при всяко леко движение.

Трябва да знаете, че костната система е жива и непрекъснато се обновява - от разпадането на старите кости се изграждат нови кости. Този процес е известен като ремоделиране. Цялостното обновяване на костната система се извършва за приблизително 7 години. От момента на раждане до млада зряла възраст костите се развиват и укрепват. Тогава костната система се развива и натрупва вещества, които да я изградят и поддържат здрава в по-напреднала възраст. Нашите кости са най-плътни в началото на 20-тата година. Тогава те са най-здрави и най-силни. След навършване на около 35-тата година костта започва да става по-слаба. С напредването на възрастта, костите се разпадат по-бързо, отколкото се изграждат. Ето защо се развива заболяването остеопороза.

 

Признаци и симптоми на остеопороза

Остеопорозата може да съществува без никакви признаци в продължение на десетилетия, тъй като тя не причинява симптоми, докато костите не се счупят. Освен това, някои остеопоротични фрактури могат да бъдат трудно забележими в продължение на години, докато не предизвикват симптоми. Поради това пациентите може да не са наясно с остеопорозата, която тайно „краде“ здравето на костите им, докато не претърпят болезнена фрактура. Симптомът, свързан с остеопоротичните фрактури, обикновено е болка. Местоположението на болката зависи от мястото на фрактурата.

Фрактурите на гръбначния стълб (прешлен) могат да причинят тежка, сковаваща болка, която се разпростира почти на целия гръб. През годините повтарящите се гръбначни фрактури могат да доведат до хронична болка в долната част на гърба, както и загуба на височина и/или извиване на гръбначния стълб поради колапс на гръбначните прешлени. Колапсът  е възможно да предизвика "гърбица" -обикновено се наблюдавана при възрастните хора.

Вследствие на остеопорозата могат да възникнат фрактури на бедрената кост, особено след инциденти като падания. Тези наранявания могат да имат тежки последици, защото могат да доведат до частично или крайно обездвижване. Симптомите обикновено са свързани с болка при ходене, болка в краката, затруднено и бавно предвижване.

 

Причини и рискови фактори за развиване на остеопороза

Съществуват известен брой рискови фактори за остеопороза, като някои от тях са модифицируеми, но други не могат да бъдат избегнати. Ето кои са те:

 

Неизбежни рискови фактори

Рисковите фактори, които не може да промените, включват:

✔Възраст: Рискът се увеличава след средата на 30-те години, особено след менопауза.

✔Намалени полови хормони: По-ниските нива на естроген влияят на костите.

✔Костна структура: Височината и прекалените килограми могат да увеличат риска.

✔Генетични фактори: Имате близък член на семейството с диагноза остеопороза.

✔История на фрактури: Хората, претърпели фрактура и нараняване, е по-вероятно да развият остеопороза.

 

                                                                              

 

Модифицирани рискови фактори

Рисковите фактори, които можете да промените, включват:

✔Хранителни разстройства, като анорексия или булимия, увеличават шансовете за развитие на болестта.

✔Тютюнопушенето увеличава многократно възможността за развиване на остеопороза.

✔Прекомерен прием на алкохол.

✔Ниски нива или дефицит на калций, магнезий и витамин D.

✔Бездействие, леност, липса на движения.

 

Какви са последиците от остеопорозата?

Остеопоротичните фрактури на костите са причина за значителна болка, инвалидност и понижено качество на живот. До 30% от пациентите, страдащи от фрактура на бедрената кост, се нуждаят от дългосрочна грижа с медицинско наблюдение. Пациентите в старческа възраст могат да развият пневмония и кръвни съсиреци в  артериите на краката, които могат да преминат към белите дробове (белодробна емболия), поради продължителна почивка на леглото след фрактурата на бедрената кост. Остеопорозата дори е свързана с повишен риск от смърт. Около 20% от хората с фрактура на тазобедрената става имат повишен риск от преждевременна смърт като косвен резултат от фрактурата. Освен това, след като човек е претърпял фрактура на гръбнака, дължаща се на остеопороза, има много голям риск да страда от подобна фрактура в близко бъдеще (през следващите няколко години).

 

Остеопорозни фрактури

В световен мащаб 1 от 3 жени и 1 от 5 мъже са изложени на риск от остеопоротична фрактура. Всъщност, учените потвърждават, че остеопоротичните фрактури настъпват на всеки 3-5 секунди. Най-честите фрактури, свързани с остеопороза, както вече казахме, се срещат в бедрото, гръбначния стълб, китките или рамото. Вероятността тези фрактури да настъпят, особено в бедрото и гръбначния стълб, се увеличава с възрастта както при жените, така и при мъжете.  Гръбначните фрактури могат да доведат до сериозни последствия, включително загуба на височина, изкривяване, деформация, силна болка и дори загуба на възможност за движение. Фрактурите на тазобедрената става често изисква операция и може да доведе до загуба на движение или дори смърт.

 

Предотвратяване и превенция на остеопороза

Целта на превенцията на остеопорозата е предотвратяването на костни фрактури чрез увеличаване на костната плътност и сила. Въпреки че ранното откриване и навременното лечение на остеопорозата могат значително да намалят риска от бъдещи фрактури, никое от познатите лечения за остеопороза не е пълно решение за болестта. С други думи казано - трудно може да се възстанови напълно костта, която веднъж е била отслабена от остеопороза. Следователно, предотвратяването на остеопорозата е изключително важно!

Една от важните превантивни мерки за запазване на здравината и силата на костите е обръщането към по-здравословния живот. Промените в начина на живот включват спиране на тютюнопушенето, ограничаване на прекомерния прием на алкохол, редовна физическа активност, консумиране на балансирана диета, богата на калций и витамин D, както и приемане на хранителни добавки за увеличаване на костната плътност.

 

                                                                               

 

Тренирайте, откажете цигарите и ограничете алкохола

Физическата активност има много благоприятни ефекти върху здравето. Въпреки че упражненията не водят до увеличаване на костната плътност, то ползата от тях е свързана предимно с намаляване на риска от падания, заради подобрения баланс и повишаването на мускулната сила.

Пушенето по една кутия цигари на ден през може да доведе до загуба на 10% от костната маса. Освен това, пушенето на цигари намалява нивата на естроген и може да доведе до загуба на костна маса при жените пред менопауза, както и да предизвика по-ранна менопауза.

Консумирането на алкохол и кофеин не влияе директно върху развитието на остеопорозата, а по-скоро пречи на усвояването на важните витамини и минерали, които формират костната система. Затова дори и да приемате нужните дози от полезните вещества, ако консумирате често алкохол, усвояването ще намалее драстично и може дори да предизвика дефицит на витамини и минерали.

 

Калциеви добавки против остеопороза

Изграждането на здрави и силни кости изисква адекватен хранителен прием на калций, който започва в детството. Още тогава се формира „калциева банка“, в която се натрупва полезният минерал. Някъде около 25-тата си година човек достига своя капацитет на „калциевата банка“ и след това започва да черпи от него. Затова е много важно още в първите години на детето да се дават всекидневно  необходимите дози от калций. Важно е да знаете, че, ако имате остеопороза, калцият няма да е достатъчен, за да възвърне здравината на костите Ви. Учените съветват да комбинирате различни продукти.

 

Препоръчителен прием на калций:

800 мг / за деца на възраст от 1 до 10 години.

1000 мг / за жени в пременопауза и в постменопауза, също приемащи естроген.

1200 мг / за тийнейджъри и млади хора на възраст 11-24 години.

1,500 мг / за жени в постменопауза, които не приемат естроген.

1200 мг - 1500 мг / за бременни и кърмещи жени.

Общият дневен прием на калций не трябва да надвишава 2 000 мг.

 

 

Витамин D добавки против остеопороза

Адекватният прием на калций и витамин D е важна основа за поддържане на костната плътност и сила. Витамин D е свързан с калция в няколко аспекта. От една страна, той помага за усвояването на калция в червата. А, от друга страна, дефицитът му може да доведе до прекалено бързо изчерпване на „калциевата банка“, което отслабва костите и увеличава риска от фрактури. Витамин D, комбиниран с калций (1200 мг), е показал в много проучвания, че  увеличава костната плътност и понижава фрактурите при жени в менопауза.

 

Препоръчителен прием на витамин D:

800 мкг / за мъже и жени на възраст над 71 години.

600 мкг / за жени в други възрастови групи, мъже и деца.

400 мкг / за кърмачета на възраст под 12 месеца.

Но, ако човек вече има остеопороза, препоръчително е да се осигурят 400 мкг два пъти дневно!

                калций-витамин-Д3-булвит      Калций-витамин-Д-витамин-К    Калций-магнезий-цинк-БулВит 

 

Хранителните добавки, които подпомагат образуването на кости, са силициев комплексзеленоуста мида, глюкозамин, хондроитин, метилсулфонилметан, градински чай (салвия), котешки нокът, дяволски нокът и  други.

Нашата пълна гама от хранителни добавки в помощ на костите и ставите може да разгледате и поръчате тук --> https://bulvit.com/stavi-i-kosti.html .  Заповядайте и в нашите магазини в София, Бургас , Варна и Русе !

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!