Количката е празна


обратно

Защо оралната хигиена е важна за цялостното здраве на човешкия организъм?

17 ноември 2017

 

 

Какво е здравното състояние на устата Ви разкрива много за Вашето здраве.

Какво общо има здравето на устата с цялостното Ви здраве? С една дума - много. Само чрез един поглед вътре в устата Ви или чрез взимане на проба от слюнката Ви, лекарят може да разбере за здравното Ви състояние. Това е така, защото много различни болести проявяват симптоми през устата.

Устата Ви е прозорец към това, което се случва в останалата част от тялото Ви и често служи като отправна точка за откриване на ранните признаци и симптоми на заболявания. Тежките заболявания като СПИН, ХИВ или диабет, например, често стават очевидни чрез образуване на лезии в устата или са свързани с други орални проблеми. Всъщност, според Академията по обща стоматология над 90% от тези заболявания предизвикват устни признаци и симптоми.

 

Слюнката е много полезно средство за диагностика на здравето!

Може да изглежда несериозно, но слюнката играе важна роля в живота ни. Слюноотделянето е несъзнателен процес и се регулира от вегетативната нервна система. Когато нивата на стреса са прекалено високи, тогава слюноотделянето може да намалее. Благодарение на слюнката, ние дъвчем, преглъщаме и смиламе храната, но също така тя има и защитна функция и ни предпазва от кариеси и бактериално нашествие. Слюнката съдържа различни вещества, които имат антибактериален ефект. Макар че по състав тя е 98% вода, останалите проценти са високо богати на антибактериални вещества и на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите, бактериите и гъбичките. Един обикновен тест на Вашата слюнка може да определи здравното Ви състояние – например може да покаже нивата на хормона кортизол или нивата на костните протеини. Също така определени показатели за рак могат да се уловят чрез тест на слюнката. Чрез слюнката може да измерите броят на токсините в организма, хормоните, антителата. Изследователите дори разработват иновативни тестове за слюнка, за да може в бъдеще да не се правят толкова често кръвни тестове за диабет, болестта на Паркинсон, цироза и много други инфекциозни изследвания.

 

Как слюнката ни предпазва от бактерии и вируси?

Вече казахме, че слюнката е един от основните защитници на тялото срещу болестотворни организми. Всъщност, устата и по специално слюнката са може би едни от първите части на тялото, които от ранна детска възраст се сблъскват с купища бактерии. Слюнката съдържа антитела, които атакуват вредните организми като вируси, причиняващи настинки и дори ХИВ. Слюнката съдържа белтъци, наречени хисатини, които възпрепятстват растежа на често срещаните Candida albicans гъбички, също така отслабват ХИВ инфекциите и много други вредни за тялото организми. Слюнката също предпазва от болестотворни бактерии. Тя съдържа ензими, които унищожават бактериите като разграждат бактериалните мембрани и възпрепятстват растежа им.

 

Зъбната плака е връзка към инфекции и заболявания

Въпреки че слюнката помага за предпазване от някои нашественици, тя не винаги може да е максимално ефикасна. Повече от 500 вида бактерии се намират постоянно  в устата. Тези бактерии постоянно образуват зъбна плака - лепкав, безцветен филм, който се придържа към зъбите Ви и причинява здравословни проблеми.

 

                                                                                          

 

Устата като източник на инфекция

Ако не поддържате добра орална хигиена, плаката може да се натрупа като създава среда за допълнително развиване на бактерии в пространството между зъбите и венците. Тази инфекция на венците е известна като гингивит. Ако не се лекува, гингивитът може да доведе до по-сериозна орална инфекция, наречена пародонтит. Най-тежката форма на инфекция на венците се нарича остър некротизиращ улцерозен гингивит, което се характеризира с поява на язви по повърхността на лигавицата на венците.

Бактериите от устата обикновено не влизат в кръвта. Въпреки това все пак е възможно кръвта да се зарази с бактерии през устата, ако приемате лекарства, които нарушават естествения баланс на слюноотделянето. По принцип, ако имате здрава имунна система, това не трябва да Ви притеснява, а напротив – тези бактерии ще стимулират имунната система да се развие и активизира с пълна сила, за да ги победи и изкара от организма. Ако обаче имунната Ви система е слаба, тези бактерии могат да навредят на останалите органи и системи в тялото. Като например – инфекциозен ендокардит, при който оралните бактерии навлизат в кръвта и се закачат към болните сърдечни клапи.

 

Последствия

Дългосрочната инфекция на венците може да доведе до загуба на зъбите. Но последствията не свършват до там. Последни проучвания показват, че има връзка между оралните инфекции (главно инфекции на венците) и диабета, сърдечно-съдовите заболявания и преждевременното раждане. Разбира се, необходими са още изключително много изследвания в тази насока, за да разберем дали и някоя друга болест не е причинена от орална инфекция. Към сегашния момент учените са категорични, че оралните инфекции в действителност причиняват тези състояния, които включват:

 

Диабет

Ако имате диабет, вече сте изложени на повишен риск от развитие на заболяване на венците. Но по обратен ред - хроничната болест на венците също може да причини по-трудно контролиране на диабета. Инфекцията може да предизвика инсулинова резистентност, която нарушава контрола на кръвната захар, което, на практика, ще затрудни изключително много органи и системи в организма да работят нормално. Възможно е дори да развиете други болести покрай нарушения контрол на кръвната захар.

 

Сърдечно-съдови заболявания

Оралното възпаление гингивит, може да подпомогне процеса на запушване на артериите и засядане на кръвните съсиреци. Това възпаление може да доведе до развитието на атеросклеротични плаки в артериите, което, на практика, увеличава риска от сърдечен удар или инсулт. Някои изследвания показват, че хората с инфекции на венците имат повишен риск от инфаркт и инсулт. Колкото по-тежка е инфекцията, толкова по-голям е рискът. В едно проучване 46% от участниците, които са загубили до девет зъба, заради възпаление на венците, са имали затлачени артерии, а тези, които са загубили 10 или повече зъба, са имали 60% повече повишен риск от сърдечен удар или инсулт.

 

Преждевременно  раждане

Острите инфекции на венците могат да увеличат риска от преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло. Националният институт по зъболекарски и краниофазови изследвания всъщност изчислява, че до 28% от преждевременно родените бебета с ниско тегло при раждане могат да се обяснят с орални инфекции. Теорията е, че пероралните бактерии отделят токсини, които достигат плацентата през кръвта на майката и пречат на растежа и развитието на плода. В същото време, инфекцията, причинена от устната кухина, кара организма на майката да произвежда твърде бързо антибактериални вещества, което отнема усилия на организма и потенциално предизвиква преждевременно раждане.

 

Придобиване на високо хигиенни орални навици

Ако все още не сте имали достатъчно причини да се грижите добре за устата, зъбите и венците си, връзката между орално здраве и цялостното здраве Ви осигурява още повече причини. Решавайки да практикувате добра орална хигиена всеки ден, Вие инвестирате в цялостното си здраве, не само за сега, но и за в бъдеще.

 

 

Може да разгледате и поръчате нашите продукти против вредните организми като бактерии, гъбички, вируси, паразити и други тук -->>

 

                                                 

 

 

                                      

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!