Количката е празна


обратно

Пет изненадващи ползи от омега 3 мастните киселини

4 март 2018

Когато говорим за мазнини, има едни мазнини, които не бива да ограничавате - Омега-3 мастните киселини. Те са сред най-важните хранителни вещества, от които се нуждае организма. Две основни омега-3 мастни киселини, докозахексанова киселина (ДХК) и ейкозапентанова киселина (ЕПК), се намират основно в мазната риба, включително сьомга, скумрия и сардини. Ако не ядете риба, може да си набавите омега-3 с ленено семе, орехи, лешници и орехи, които са богати на друга форма на омега-3, наречена алфа линоленова киселина (АЛК), която се превръща в ДХК и EПК в тялото.

 

Омега-3 или омега-6?


За съжаление, повечето от нас не приемат достатъчно омега-3. Обикновенно имаме много по-високи нива на други мастни киселини - омега-6, в нашата диета. Омега-6 се съдържат в храни като растителното олио и месото.
Омега-6 са също есенциални мастни киселини, но когато се храним с повече омега-6, отколкото омега-3, може да предизвикаме възпаление, което може да създаде условия за различни заболявания - от артрит до сърдечни заболявания.

Отговорът? Повишете приема на омега-3. Яжте поне една порция мазна риба всяка седмица или приемайте добавка рибено масло с добър баланс на ДХК и ЕПК.

Вероятно сте чували, че омега-3 влияят добре на вашите стави, мозъка и сърцето, но ето още пет ползи, за които вероятно не подозирате:

 

                                                                                               

 

Омега 3 могат да помогнат да спите по-добре:

Омега-3 помагат на тялото да синтезира вещества, които помагат на съня, като хормона мелатонин. Проучванията показват, че омега-3 могат да помогнат да спите по-дълго и непробудно.

Омега-3 успокояват кожата:

Страдате от екзема или псориазис? Омега-3 имат силни противовазпалителни свойства, които повлияват благоприятно симптомите на екзема и псоразис.

Омега-3 понижават кръвното налягане:

Омега-3 помагат на кръвоносните съдове да се разширяват, така че на сърцето не се налага да изтласква кръвта така мощно. Това е и една от причините, омега-3 да са свързани с по-нисък риск от инсулт.

Омега-3 дават тласък на паметта:

Все забравяте къде сте скрили ключовете? Изследванията показват, че приемането на добавки с рибено масло в продължение на шест месеца, може да се изостри паметта. ДХК, които се съдържат в омега-3 мастните киселини, помагат на нервните клетки да правят по-добра връзка помежду си.

Омега-3 облекчават пременструалните симптоми:

Ставате ли мрачни, ревливи или тревожни всеки месец? Омега-3 могат да помогнат. Изследванията показват, че те намаляват психологическите признаци на ПМС и може също да помогнат с някои от физическите симптоми, от подуване на корема до чувствителност на гърдите.Причината се крие в способността на омега-3 мастните киселини да подпомагат тялото да произвежда противовъзпалителни простагландини, които, от своя страна, помагат за намаляване на нивата на друг тип простагландин, свързан с подуване и болки.

 

Нашите качествени предложения  Омега 3-6-9  на марката Holland&Barrett, може да разгледате и поръчате ТУК    

 Omega 3 ribeno maslo   Omega 3 6 9 BulVit

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!