ОМЕГА 3-6-9

Висококачествени хранителни добавки с ОМЕГА 3-6-9

Омега 3, 6 и 9 са ненаситени мастни киселини, които не трябва да липсват от здравословната и балансирана диета на всеки човек, тъй като се нуждаем от тях като концентриран енергиен източник. За съжаление, не всеки получава достатъчно от тях, защото храната с наситени мастни киселини (грешен състав на мазнините) е много популярна. Ненаситените мастни киселини се срещат в маслините, зехтина, фъстъците, слънчогледовото олио, орехите и тлъстите риби, които за съжаление се консумират по-малко. Тъй като тялото ви не може да произвежда функционални мастни киселини омега 3, омега 6 и омега 9, най-добре е да ги приемате под формата на хранителни добавки.
Тези мастни киселини имат положително влияние върху здравето. Както физически, така и психически те играят важна роля в комбинация с други неща за структурата и функцията на клетъчните мембрани, транспортирането на кислород и пренасянето на енергия към клетките. Освен това те участват и в контрола на метаболитните процеси в организма.

Какви са ползите от хапчетата за омега-3 мастни киселини?

Омега-3 добавки често се използват за подсилване на здравето на костите, кожата и сърцето. Те естествено се намират в храни като орехи, сьомга, риба тон, палто и сардини. Има три различни типа омега-3: алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Животински източници като мазна риба, като сьомга и риба тон, са богати на EPA и DHA, докато растителни източници като ленени семена и орехи са пълни с много ALA.

Масло от риба, пореч и ленено семе

Маслата от риба, пореч и ленени семена съдържат невероятни количества есенциални мастни киселини и всеки вид масло предлага различни предимства. Ето и кои са те:

Рибено масло

Извлечено директно от рибена тъкан, рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини. То често се използва за подсилване на здравето на сърцето, мозъка и очите, а също така може да помогне за облекчаване на временна болка, в следствие на упражнения или преуморяване.

Масло от пореч

Маслото от пореч съдържа линолова киселина на омега-6 мастни киселини (LA), която организмът не може да произвежда естествено сам. Обикновено получено от растения, това масло се използва подхранване и стимулиране на здравето на кожата, косата, дихателните пътища, костите и сърцето. Маслото от пореч може да помогне за облекчаване на временни болки, в следствие на физически упражнения и може да се прилага локално върху кожата или да се приема перорално.

Ленено масло

Подобно на рибеното масло, лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини и може да служи за различни приложения - от грижа за кожата до готвене. Маслото от черно ленено семе може да помогне за поддържане здравето на сърцето и кожата.

Ленено масло срещу рибено масло срещу крил масло

Докато всички изброени по-горе масла са чудесни източници на омега-3, за разлика от рибеното масло, маслото от пореч и ленено семе са получени от източници на растителна основа. Рибеното масло понякога се свързва с вкус, който може да се задържи, след като вземете капсула или лъжица от продукта. Популярна алтернатива на добавките с рибено масло, криловото масло се извлича от морски източници, като малки ракообразни и други морски създания. Добавките с крилово масло обикновено не предизвикват рибен послевкус или рефлукс и предлагат подобни ползи за здравето като рибеното масло.

Какво е масло от черен дроб на треска?

Подобно на обикновеното рибено масло, това от черен дроб на треска е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са свързани с изключително много ползи за здравето, включително и понижаване кръвното налягане. Третира различни здравни проблеми като астма, сърдечни заболявания, артритни и неврологични състояния. Освен това съдържа витамини А и D, като и двата вида са изключително важни за човешки организъм и осигуряват много други допълнителни ползи за здравето.

Маслото от черен дроб на треска може да:

  • подобри зравето на костите
  • намали болките в ставите и да подобри състояния на ревматоиден артрит
  • подобри здравето на очите
  • намали риска от сърдечни заболявания
  • подобри симптоми на тревожност и депресия
  • помогне да се излекуват язви на стомаха и червата


Хранителни добавки с омега 3-6-9 имат положително влияние върху паметта и състоянието на ума, а също имат и благоприятен ефект и върху нивата на холестерола, зрението и сърдечно-съдовите заболявания.
По време на бременността е важно да включите достатъчно омега 3 мастни киселини, тъй като адекватният прием на DHA може да насърчи развитието на мозъка и ретината на бебетата.

марки
Подреди по