Количката е празна


обратно

Мозъчен удар – причини, симптоми, превенция

20 декември 2017

 

 

 

 

 

Какво представлява мозъчният удар?

Инсултът се характеризира с прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка. Той се нарича още мозъчно-съдов инцидент или мозъчeн удар. Начинът, по който инсулта уврежда мозъка, зависи от това коя част от мозъка е останала без кръвоснабдяване и най-вече колко време. Както при инфаркта, своевременната лекарска намеса е изключително важна.

 

Видове инсулт

Съществуват два вида инсулт. Най-честият тип удар е исхемичният инсулт, който се причинява от кръвен съсирек. Съсирекът може да се образува в артерия, която доставя кръв на мозъка, но също така може да се придвижва от друга част на тялото, докато не попадне в артерия, която е свързана с мозъка. Когато кръвта не може да стигне до част от мозъка, мозъчната тъкан в тази област атрофира, защото не получава кислород.

Другият тип инсулт се нарича хеморагичен инсулт или интрацеребрален кръвоизлив. Това състояние се случва, когато има мозъчен кръвоизлив. Най-често засегнатите зони са таламусът, путаменът, малкият мозък и мозъчният ствол. За съжаление, смъртността от хеморагичен удар е по-висок отколкото при исхемичния – 40-80% от хората загиват.

 

Какви са симптомите на инсулт?

Симптомите на инсулт зависят от това коя област на мозъка е засегната. Ударът в мозъка може да попречи на жизнени функции като дишане и сърдечен ритъм. Други функции, които изпълняваме, без да мислим, като движенията на очите и преглъщането, също могат да бъдат променени. Инсултът също може да увреди речта, слуха и да причини световъртеж.

Всички сигнали от мозъка се движат през мозъчния ствол, за да достигнат различните части на тялото. Нервните сигнали, които идват от различни части на тялото, преминават точно през мозъчния ствол към гръбначния мозък. Когато кръвният поток в мозъчния ствол се прекъсва при инсулт, тези мозъчни сигнали също се прекъсват. Това означава, че различните части на тялото, които тези сигнали контролират, също ще бъдат засегнати. Ето защо някои хора изпитват изтръпване в тялото или получават парализа в ръцете или краката.

 

Чести симптоми на инсулт:

✔загуба на реч;

✔халюцинации;

✔замаяност;

✔загуба на контрол над крайниците;

✔загуба на слух;

✔внезапно и силно кръвотечение от носа;

✔затруднено дишане;

✔аритмия.

 

                                                            

 

Рискови групи с повишена вероятност за инсулт?

За съжаление, всеки може да получи мозъчен удар, но рискът нараства с възрастта. Хората над 65-годишна възраст са най-застрашени като статистиката показва, че две трети от всички инсулти в глобален аспект се случват точно при хора в тази възрастова група. Друг рисков фактор е семейната история. Ако някой от семейството е претърпял инсулт, рискът от мозъчен удар се увеличава двойно.

Друга интересна статистика показва, че мъжете са по-склонни към инсулт за разлика от жените. Но въпреки ниския брой на жени, засегнати от мозъчен удар, при тях смъртността е по-висока за разлика от мъжете.

 

Други състояния, които увеличават риска от инсулт включват:

✔високо кръвно налягане;

✔висок холестерол;

✔диабет;

✔сърдечно-съдови заболявания;

✔рак;

✔автоимунни заболявания.

 

Начинът на живот е рисков фактор, повишаващ възможността за инсулт!

Някои фактори, които увеличават риска от инсулт, са извън Вашия контрол. Но съществуват и някои, които изцяло зависят от Вас и Вашата воля. Те включват редица действия към по-здравословен и съзнателен живот. Когато се откажете от някои вредни навици, настъпват много здравословни промени в организма към по-добро.

 

Поведението, което увеличава риска от инсулт, включва:

✔пушене;

✔липса на физическа активност;

✔злоупотребата с алкохол;

✔употребата на наркотици като кокаин, хероин и амфетамини.

 

Как се диагностицира инсулт?

Увреждането на мозъчния ствол е животозастрашаващо медицинско състояние, което може да доведе до тежки здравословни проблеми, както и до смърт. Ако имате някои от симптомите, които изброихме или попадате в една от рисковите групи, е редно да посещавате лекарският кабинет по-често. Предотвратяването на инсулта е най-доброто „лечение“, което може да се случи. По този начин Вие дори може да спасите живота си. Затова посещаването на лекарския кабинет и профилактичните прегледи са особено важни. Част от изследванията, които могат да проверят състоянието Ви, са образни тестове като магнитно-резонансно сканиране, томография, ултразвук с доплер или ангиография. Също така може да се направят тестове за сърдечната функция - електрокардиограма и ехокардиограма. Допълнителните диагностични процедури могат да включват кръвни тестове, както и тестове за функцията на бъбреците и черния дроб.

 

Възможно ли е възстановяване след удар?

При пациенти с физически, психически и емоционален дефицит, породен от инсулт, рехабилитацията предлага надежда за връщане към начина им живот преди инсулта. Рехабилитацията може да отнеме седмици или месеци и обикновено изисква лекарски наблюдения и екип. Физиотерапевтите и професионалните терапевти ще подпомогнат да се върнете към активния живот.

 

                                                               

 

Дългосрочна перспектива

Увреждането на мозъчния ствол може да доведе до сериозни дългосрочни проблеми. Може да са необходими медикаменти и продължителна терапия, докато се възстанови човек нацяло. За съжаление, някои хора, претърпели инсулт, остават с тежки увреждания. В тези случаи психологическото консултиране може да им помогне да се приспособят.

 

Предотвратяване на инсулт

Отново ще повторим, че превенцията е най-доброто „лечение“ на инсулта. Въпреки рисковете, които не могат да се избегнат, има неща, които могат да се направят, за да се намалят шансовете за инсулт. Ето някои указания, които трябва да се спазват:

 

✔консумирайте нискомаслени храни и повече плодове, зеленчуци и риба;

✔упражнявайте се редовно;

✔не пушете;

✔не употребявайте алкохол или наркотици.

Ако сте със затлъстяване или имате високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол или някакъв вид хронично заболяване, следвайте препоръките на лекаря си, за да ги държите под контрол.

 

Полезни съвети:

✔поддържане на стойности на кръвното налагане под 140/90;

✔консумация на под 6 грама готварска сол на ден;

✔стриктен контрол на нивата на холестерола;

✔спиране на цигарите и ограничаване на консумацията на алкохол;

✔следене нa телесното тегло и особено на висцералните мазнини;

✔физическо натоварване в зависимост от състоянието - поне 30 минути на ден;

✔ежедневно трениране на мозъка чрез четене на книги, игра на шах, смятане на ум, изучаване на език или друго приятно занимание;

✔консумация на храна, богата на полезни вещества, които ще пречистят тялото от свободните радикали, нанасящи сериозни поражения върху клетките;

✔редовното отпускане и релаксиране;

✔прием на добавки, който поддържат тонуса и здравето на тялото и на мозъка.

 

Хранителни добавки, предпазващи от инсулт

Витамин С – учени от Американската академия по неврология твърдят, че в организма на хората, които вече са прекарали инсулт, се наблюдават много ниски нива на витамин С. Именно поради това дефицитът на този витамин следва да се нареди до наднорменото тегло, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол сред рисковите фактори за апоплектичен удар. Като необходима дневна доза се посочват 90 мг при мъжете и 75 мг при жените.

 

           

 

Витамин Е – той носи особени ползи в случаите на вече прекаран инсулт. Смята се, че приемът му под формата на добавка дори за няколко седмици значително ще намали вредните последици от апоплектичния удар. Ще ограничи пораженията върху мозъка, ще предпази невроните от загуба на връзките помежду им, ще нормализира притока на кръв. Именно поради това специалистите препоръчват превантивния прием на витамин Е при хора, спадащи към рисковите групи.

 

            

 

Витамини от група В – изследвания върху здравословното състояние на хора от различни възрастови групи сочат, че приема на витамини от група В значително намалява риска от възникването на инсулт.

 

                            

  

Магнезий - редица изследвания показват, че консумацията на храни с високо съдържание на магнезий значително намалява риска от инсулт. Когато в менюто редовно присъстват семена, ядки и зелени зеленчуци, рискът от исхемичен инсулт намалява с 15 %.

 

                            

 

Коензим Q10 – той е естествен за тялото ензим, който играе много важна роля. Когато нивата му са ниски или има дефицит, организмът  може да развие много сериозни и тежки заболявания. Коензимът Q10 има способността да предпазва сърцето от увреждания и заболявания. Много изследвания показват, че, когато говорим за сърдечна недостатъчност, винаги има ниски нива на коензим Q10.

 

           

 

Вишни - те са особено полезни след инсулт, защото подобряват метаболизма и подпомагат работата на сърцето. Благоприятният ефект от консумацията им оказва влияние върху цялата сърдечно-съдова система, като в същото време предпазва мускулите от увреждания.

 

                                                  

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!