Количката е празна


обратно

11 важни въпроса за менопаузата

23 ноември 2017

 

 

 

Жените след определена възраст навлизат в периода на менопаузата. Менопаузата се дефинира като период в продължение приблизително на една година без менструален цикъл. Възрастта, в която се достига менопаузата, може да варира, но обикновено се появява в края на 40-те или началото на 50-те години.

Менопаузата може да причини много промени в тялото, поради намаляването на производството на естроген и прогестерон в яйчниците. Симптомите могат да включват горещи вълни, повишаване на теглото или вагинална сухота. Вагиналната атрофия може да предизвика възпаление и изтъняване на вагиналните тъкани, което допринася за неприятно усещане при полов акт.

Менопаузата също може да увеличи риска от определени заболявания като остеопороза. Затова е добре да се подготвите като прочетете повече информация за този период и как може да се предпазите от различни здравни проблеми.

Вижте 11 въпроса и отговорите им за менопаузата, които всяка жена трябва да знае:

 

 1. На каква възраст ще премина през менопаузата?

Средната възраст за появата на менопаузата при жените е 51 години. По-голямата част от жените спират да имат месечни периоди някъде между 45 и 55 години. Началните етапи на намаляване на функциите на яйчниците могат да започнат години преди това при някои жени. Други ще продължат да имат менструални периоди дори в края на 50-те години. Възрастта, в която всяка жена достига до менопаузата, се смята за генетично определена, но има фактори, които оказват неблагоприятно въздействие върху яйчниците – пушенето, злоупотреба с алкохол, прекалено много стрес или химиотерапията. Тези фактори могат да забавят функциите на яйчниците, което води до по-ранна менопауза.

 

 1. Каква е разликата между перименопаузата и менопаузата?

Перименопаузата е периодът преди началото на същинската менопауза. По време на перименопаузата тялото започва прехода към менопаузата. Това означава, че производството на хормони от яйчници започва да намалява. Може да започнете да изпитвате някои симптоми свързани с менопаузата като горещи вълни. Вашият менструален цикъл може да стане нередовен, но няма да спре по време на перименопаузата. Менопаузата настъпва едва, когато в продължение на 12 месеца (без прекъсвания) сте нямали менструален цикъл.

 

 1. Какви симптоми са причинени от намалените нива на естроген в тялото?

Около 75% от жените изпитват горещи вълни по време на менопаузата, което ги прави най-честият симптом. Горещи вълни могат да се появят през деня или през нощта. Някои жени също могат да имат болка в мускулите и ставите, както и резки промени в настроението.

 

 1. Как се усещат горещите вълни?

По време на горещите вълни вероятно ще усетите повишаване на телесната температура. Топлите вълни засягат горната половина на тялото, а кожата дори може да стане червена на цвят или на петна. Тази треска от топлина може да доведе до изпотяване, сърцебиене и чувство на замайване. Веднага след горещите вълни може да усетите студени вълни. Тези чести смени на температурата на тялото се дължат на малкото производство на някои хормони и хаосът, който те създават в организма. Горещите вълни могат да се появяват по няколко пъти на ден като дори може да ги усещате в продължение на една година.

 

За да намалите горещите вълни, избягвайте тези неща:

✔ Консумиране на алкохол или кофеин;

✔Ядене на пикантна храна;

✔ Стрес;

✔ Горещи места;

✔ Наднормено тегло;

✔ Тютюнопушене.

 

Няколко техники могат да помогнат за намаляване на горещите вълни и техните симптоми:

✔ Облечете се в слоеве, които лесно може да махнете, когато започнат горещите вълни. Използвайте вентилатор или климатик, за да охладите телесната температура.

✔ Правете дихателни упражнения по време на горещите вълни.

✔ Потърсете билкови натурални средства като див ям или вечерна иглика, чрез които да намалите симптомите на менопаузата.

 

                                                                                           

 

 1. Как менопаузата засяга здравето на костите?

Намаляването на производството на естроген в организма може да повлияе на количеството калций в костите. Това може да доведе до значително намаляване на костната плътност, което води до състояние, известно като остеопороза. Това заболяване Ви прави по-податливи на бедрени, гръбначни и други костни фрактури. Много жени изпитват ускорена костна загуба през перименопаузата.

 

За да запазите костите си здрави:

✔ Яжте храни с много калций  като млечни продукти или тъмни листни зеленчуци;

✔ Вземете витамин D добавки и се излагайте на слънце най-малко 20 минути на ден;

✔ Правете физически упражнения всекидневно;

✔ Намалете консумацията на алкохол;

✔ Избягвайте пушенето.

 

 1. Сърдечните заболявания свързани ли са с менопаузата?

По време на менопаузата може да усещате симптоми като замаяност, сърцебиене, ускорен пулс. Намаленото ниво на естроген по време на менопаузата може да направи артериите слабо еластични и не гъвкави. Това може да повлияе на кръвния поток като го затрудни. За да предотвратите тежки заболявания на сърцето следете храната си, правете физически упражнения и спрете цигарените изделия.

 

 1. Ще наддам ли тегло по време на менопаузата?

Промените в нивата на хормоните, както и процеса на стареене могат да предизвикат наддаване на теглото. Съсредоточете се върху поддържането на балансирана диета, упражнявайте се редовно и практикувайте други здравословни навици, за да контролирате теглото си. Наднорменото тегло може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет и други състояния, затова бъдете внимателни с килограмите си.

 

Поддържане на здравословни килограми:

✔Фокусирайте се върху здравословния начин на живот, за да управлявате теглото си;

✔Поддържайте добре формулирана диета, която включва увеличаване приема на калций и редуциране на захарта;

✔Участвайте в 150 минути седмично умерено натоварване като разходки или лека гимнастика или 75 минути седмично по-интензивно упражнение като бягане.

 

 1. Ще имам ли същите симптоми като майка ми или други жени в семейството?

Симптомите на менопаузата варират при различните жени, така че е възможно да имате подобни, но не задължително същите симптоми на жени от семейството Ви. Разликите се получават от факторите, които определят менопаузата като възрастта и честотата, с която намаляват функциите на яйчниците. Това, на практика, означава, че всяка жена изпитва индивидуална менопауза.

 

 1. Как ще разбера дали преживявам менопауза, ако имам хистеректомия?

Ако матката е хирургично отстранена чрез хистеректомия или е премахната лигавицата на матката, може да не знаете, че преживявате менопауза, освен ако не получите горещи вълни. Ако нямате никакви симптоми, кръвните изследвания могат да определят дали Вашите яйчници все още функционират. Този тест може да помогне за предпазване от остеопороза.

                                                                                         

 

 1. Хормоналната намеса безопасна ли е за лечение на симптомите на менопаузата?

Съществуват няколко хормонални терапии за лечение на горещи вълни и предотвратяване на костна загуба. Предимствата и рисковете варират в зависимост от силата и честотата на Вашите симптоми и Вашето здраве. Много лекари не препоръчват тези терапии, защото те стопират симптомите, но забавят процеса на менопаузата. По препоръчителен вариант е да се обърнете към билкови средства за регулиране на хормоните по време на менопауза, защото билките са адаптогени и се свързват индивидуално с организма на всеки човек.

 

 1. Има ли нехормонални възможности за лечение на симптомите на менопаузата?

Една от първите възможности за намаляване на тежките симптоми на менопаузата е промяната в начина на живот.

Промените могат да включват:

✔отслабване;

✔физическа активност;

✔намаляване на стайната температура;

✔избягване на храни, които влошават симптомите;

✔обличане в леки памучни дрехи.

Други лечения за намаляване на симптомите на менопаузата включват билкови терапии. Тъй като билките не могат да навредят на организма, а могат само да му помогнат да се балансират започналите процеси на промяна. Най-често предпочитаните билки са червена детелина, вечерна иглика и див ям.

 

 

Менопаузата е естествена част от жизнения цикъл на жената. Това е време, когато нивата на естроген и прогестерон намаляват. След менопаузата рискът от определени заболявания като остеопороза или сърдечно-съдово заболяване може да се увеличи, затова редовно правете изследвания. За да управлявате симптомите си, поддържайте здравословна диета и правете чести физически упражнения, за да избегнете ненужно наддаване на тегло.

 

Тук може да разгледате и поръчате нашите продукти -->>

 

За овладяване на тежките симптоми на менопаузата:

 

               

 

За поддържане на здрава костна система:

 

            

 

За регулиране на половите хормони:

 

           

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!