МЕД ОТ МАНУКА

По-ефикасен от антибиотиците

Медът от Манука не е обикновен мед и заслужено е определян като супер храна. Той е суров, необработен, непастьоризиран мед от Нова Зеландия. Храстът Манука е роднина на чаеното дърво, а пчелите, които събират нектар от него произвеждат мед Манука, който е естествен антисептик, притежаващ антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Освен това той съдържа и неводороден пероксид, което му придава още по-голяма антибактериална сила.

Съдържа и редица естествени вещества, които го правят различен:

 • Метилглиоксал (MGO): То е доказано ефективно срещу няколко бактерии, включително Proteumirabilis и Enterobacter cloacae.
 • Дихидроксиацетон (DHA): Това вещество се намира в нектара на цвета на Манука и се превръща в MGO по време на процеса на производство на мед.
 • Лептосперин: Това е естествено срещащо се вещество, открито в нектара на растенията Манука и няколко близки растения от същия разред.

Чрез ензими, всички видове мед имат свойството да произвеждат водороден прекис (с антибактериално действие), но веднага след като влезе в досег със светлина или топлина, тези свойства се унищожават. Медът от Манука има същите тези качества плюс антибактериална активност, която не се дължи на водородния прекис и не се унищожава от светлина или топлина. Тази характерна черта се нарича Уникален манука фактор (UMF), а веществото, отговорно за антимикробните качества на този мед е именно метилглиоксал. Колкото по-висок е уникалният манука фактор, толкова по-силни са антимикробните и антибактериални свойства на меда.

Монофлорен и мултифлорен мед?

Когато търсите подходящия за вас мед от манука, ще попаднете на термините монофлорен и мултифлорен мед.

 • Монофлоралнният мед е произведен предимно от нектара на храста на Манука, който са посещавали пчелите.  С помощта на интензивни тестове се определя дали меда е монофлорален, като за целта трябва два от четирите химически маркера на манука в крайния меден продукт да бъдат на по-високо ниво от тези в мултифлорен мед.
 • Мултифлоралното е микс от нектар от различни растения, което означава, че пчелите посещават много други флорални източници и храсти, освен храста манука. Отново чрез тест се установя, дали съдържа „изцяло или главно“ нектар от храста на манука.

Какви са ползите за здравето от мед манука?

Благодарение на своите антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, приемат на този уникален продукт спомага за:

 • Борба с инфекции и бактерии, особено бактерии, резистентни на пробиотици. Важно е да уточним, че Медът от Манука е мощно и напълно натурално антибактериално, противомикробно, противогъбично и противовирусно средство, което не отстъпва по сила на антибиотиците и се справя и там, където те са безсилни (при резистентни бактерии като MRSA).
 • Здравето на храносмилателната система - подуване на корема, киселинен рефлукс, стомашно разстройство, стомашни язви и синдром на раздразнените черва. Действа като пребиотик, съдържащ олигозахарид, който помага за подобряване нивата на „добрите“ бактерии в храносмилателната ни система, включително бифидобактерии и лактобацили.
 • Имунитет - медът е с високи антибактериални нива и се препоръчва при лечение на язви, стрептокок в гърлото, херпеси, кожни инфекции, порязвания и ожулвания.
 • Заболявания на кожата - екзема, ухапвания от насекоми, изгаряния и хирургични рани, белези и слънчеви изгаряния. Намалява болката, подобрява лечебния процес и може да се прилага директно върху раните.

Хранителни качества

Като всеки друг мед и този е с високо съдържание на захар с 15 грама на 2 чаени лъжички и е с 0.5 грама ниско съдържание на мазнини, фибри и протеин. Съдържа незначително количество сол, а две чаени лъжички ще ви осигурят 49 калории.

Медът от Манука съдържа и някои аминокиселини като:

 • витамини от група В, които имат важни роли като тази да освобождават енергия от храната
 • калций за силни кости и зъби
 • желязо за здравословно производство на червени кръвни клетки
 • калий, който помага на сърдечния мускул да работи правилно
 • цинк за заздравяване на рани и обработка на макронутриентите от храната, която консумираме

Какъв е здравословния прием на мед от манука?

Максимум две чаени лъжички на ден (15 грама), защото въпреки впечатляващите си ползи за здравето, медът все пак съдържа захар.

Безопасен ли е за всички?

Медът от манука е безопасен за повечето възрастни, но трябва да се избягва ако сте алергични към мед или пчели.

Хората с диабет също трябва да внимават с приема, защото той все пак е с високо съдържание на захар.

Също така специалистите препоръчват да не се дава мед на деца под 1 година, тъй като понякога той съдържа бактерии, които могат да причинят сериозни заболявания при кърмачетата.

марки
Подреди по