Количката е празна


обратно

Мазнини?! Ползи VS Вреди

25 октомври 2017

 

 

 

Звучи твърде абсурдно, че липсата на мазнини може да е опасна за човешкото здраве, но това е абсолютен факт. Разпространеното разбиране, че мазнините са вредни, кара повечето хора, които желаят да регулират теглото си, да избягват мазнините или да ги приемат в минимално количество. Тази система на хранителен режим не е много препоръчителна, споделят много изследователи по темата, защото мазнините са нужни за нормалното съществуване на организма.

Мазнините са важен компонент от хранителната система, защото те осигуряват енергия за тялото, подпомагат процеса на изграждане на нови клетки и регулират хормоните. Същевременно мазнините са особено важни за усвояването на мастноразтворимите витамини, за поддържането на здрава и силна имунна система, както и влияят благотворно при образуването и запазването на мускулно-скелетната система. Да не споменаваме, че без нужното количество мазнини кожата започва да става суха, сбръчкана, отпусната, нееластична и сива, а очите – губят нормалната си функция.

От друга страна, единственият неблагоприятен ефект на приемането на голямо количество мазнини е, разбира се, напълняването. Наистина ужасен проблем за много хора, но, когато поставите на кантар ползите и вредите, изглежда, че ползите са доста повече и много по-важни.

 

Какво количество мазнини трябва да приемам, за да не пълнея?!

Веднага Ви отговаряме – МАЛКО!

 

Под 20 години: 0.5 - 0.8 грама мазнини; на килограм телесно тегло;

21-40 години: 0.7 - 1.0 грама мазнини; на килограм телесно тегло;

41-65 години: 0.9 - 1.3 грама мазнини; на килограм телесно тегло;

Над 65 години: 1.1 – 1.4 грама мазнини; на килограм телесно тегло;

Както може да забележите с напредването на възрастта тялото ни се нуждае от повече мазнини.

 

Е, така казано се надяваме да сме обърнали разбирането Ви за мазнините. Но, ако все пак не сме успели, вижте 9 причини, заради, които да приемате достатъчно количество мазнини всеки ден.

 

                                                                               

 

  1. Ще изпитвате глад все по-често

Когато приемате по-малко мазнини, отколкото ежедневно са Ви нужни, кръвната захар започва да се дисбалансира, а това води до усещане за глад. Това усещане може да се случи дори след като сте хапнали само преди 10-20 минути. Проучвания в тази връзка подкрепят факта, че консумирането на мазнини може да помогне за намаляване на глада, както и да намали приема на храна. А това, разбира се, ще намали теглото!

 

  1. Сърдечно-съдовата система ще бъде изложена на риск

Ненаситените мазнини определено имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Те понижават вредния и повишават добрия холестерол, намаляват нивата на триглицеридите, намаляват риска от сърдечни заболявания като инфаркт, инсулт, атеросклероза. Омега мастните киселини са доказани източници на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Когато си набавяте достатъчно количество мазнини всеки ден, ще намалите нуждата от захар. Консумацията на захар (особено рафинирана) се счита за причинител на много сериозни заболявания като рак, диабет, хипертония и много други. Да не споменаваме, че консумирането на захар изключително много забавя процеса на отслабване и регулиране на теглото.

 

  1. Възможно е да развиете хронични възпаления

Когато приемаме малко или въобще не приемаме никакви мазнини, е възможно тялото ни да изпадне в състояние на хронично възпаление като реакция на имунната система. Това състояние може да доведе до повишаване на теглото, болки в ставите, сънливост, кожни проблеми, а, ако не се вземат своевременни мерки, и до  множество заболявания - от диабет до рак.

Когато не ядете достатъчно мазнини, не можете да извлечете ползите от здравословните мазнини, като полиненаситените - EPA и DHA. Тези омега-3 мастни киселини атакуват възпалителните процеси в тялото чрез увеличаване на адипонектина в тялото. Това е хормон, който повишава метаболизма и изгаря мазнините, което в крайна сметка намалява възпалителните процеси.

 

  1. Увеличава се риска от рак

Дефицитът на мазнини в тялото или прекалено ниските нива, може да отслаби организма драстично и да се развият автоимунни заболявания, дори и рак. За съжаление, повечето диетични храни, които имат ниско съдържание на мазнини, са преработени с изкуствени подобрители и консерванти. Една от тези добавки е полисорбат 80 – това е синтетичен емулгатор, добавян към различни храни, за да държи съставките заедно. За съжаление, има и много други съставки, които не са никак безобидни и причиняват рак (особено на дебелото черво или стомаха). Затова бъдете внимателни в избора си на диетични храни. Много по-здравословно е да консумирате храни с мазнини, отколкото с емулгатори!

 

  1. Може да развиете недостиг/ дефицит на витамини

Много важно е да знаем, че има два вида витамини – водо- и мастноразтворими. Витамини А, D, Е и К са мастноразтворими. Това означава, че тези основни хранителни микроелементи се абсорбират в тялото, след като бъдат разтворени в мазнините. Веднъж разтворени в тялото, част от витамините се усвояват, а друга част се съхраняват в черния дроб и мастната тъкан. Когато храната е бедна на мазнини, витамини няма да могат да се усвоят.

 

  1. Имунната система отслабва

Както вече казахме - без мазнини витамини A, D, E, K не могат да бъдат усвоени, а това директно се отразява на имунната система. Мазнините са важен градивен елемент в здравата имунна система. Според изследвания мастните киселини са важен източник на енергия за Т-клетките - вид бели кръвни клетки, които играят централна роля за поддържането на силно функциониращ имунен отговор.

 

                                                                      

 

  1. Психичното здраве отслабва

Мазнините предпазват мозъка, изграждат мозъчни клетки и спомагат за запазването на паметта. Едно мащабно проучване на възрастни хора, публикувано в списание Neurology, установява, че придържането към диета, богата на здравословни мазнини като зехтин, ядки и риба, може да помогне за запазване на паметта и намаляване на риска от когнитивно увреждане. Мазнините, от друга страна, намаляват вредното влияние на захарта върху мозъка и паметта.

 

  1. Издръжливостта спада

Както знаем, въглехидратите са бърз източник на енергия за тялото, но те не са единственото хранително вещество, от което тялото черпи енергия. Изследванията показват, че по време на силова тренировка повече от 20 минути, тялото изразходва първо въглехидратите, а, когато те се изчерпат, организмът започва да гори мазнините, за да получи енергия.  Така че набавянето на ежедневни дози полезни мазнини за фитнес любителите, а и не само за тях, е много важно.

 

  1. Хормонален дисбаланс

Мазнините спомагат за регулирането на производството на хормоните. Много лекари споделят за случаи на млади тийнейджърки, които не са яли достатъчно мазнини, в следствие на което развитието през пубертета се забавя. Освен това жените, които избягват мазнините, могат да получат тежки ПМС симптоми и дори да изгубят месечния си цикъл, поради нисък процент телесни мазнини. Мазнините също така намаляват нивата на кортизола – хормонът, който Ви кара да се чувствате стресирани.

Ще завършим с факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини, могат да Ви спечелят повече мазнини (особено в областта на корема). За съжаление, това е вярно.

 

Екипът на BulVit смята, че балансираната диета, хранителен режим, трябва да е богата на всички хранителни вещества, от които организмът има нужда. Да, препоръчително е да намалим употребата на мазнини, но същевременно е важно да си набавяме минималното всекидневно количество. Ако искате да намалите килограмите, може да разгледате натуралните ни продукти с доказани ефекти – тук. А, ако не консумирате достатъчно полезни омега мастни киселини, може да разгледате нашите предложения тук.