Количката е празна


обратно

Маслото от вечерна иглика: насърчава плодовитостта и намалява ПМС

10 юли 2018

 

 

 

 

 

Вечерната иглика е красиво растение, което произхожда от Източна и Централна Америка, където местните жители събирали семената на цветчетата и от тях добивали ценно масло. Днес билката е по-предпочитана под формата на капсули, които дълготрайно запазват полезните нутриенти в маслото от вечерна иглика.   

Маслото от билката е с високо съдържание на есенциални мастни киселини, които осигуряват градивните елементи за клетъчните мембрани, хормоните и хормоноподобните вещества. Есенциалните мастни киселини са необходими за човешкото здраве, но тялото не може да ги произведе само, затова трябва да се набавят редовно чрез храната и хранителни добавки. Те играят решаваща роля в мозъчната функция, както и в нормалния растеж и развитие на подрастващите. Омега мазнините помагат да се чувствате сити дори и с по-малко храна. Мастните киселини участват в абсорбирането на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К.

Неотдавнашни проучвания посочиха, че маслото от вечерна иглика е полезно и помага за стопиране на тежките симптоми на ПМС и менопаузата. Билката спомага за хормонален баланс, оказва благотворно влияние върху плодовитостта  и поддържа кожата, косата и ноктите силни и здрави.

 

                                                                                                           

                             

*Какви са ползите от приемането на капсули масло от вечерна иглика?

 

7 ползи от маслото от вечерна иглика

 

  1. Регулиране на хормоните (ПМС + менопауза)

Много жени приемат маслото от вечерна иглика като естествено лечение на симптомите на ПМС, поради съдържанието на есенциални мастни киселини в билката. Както казахме тези полезни мазнини поддържат цялостната хормонална функция в организма, което по естествен път намалява неприятните симптоми на ПМС - чувствителност в гърдите, подуване на корема, задържане на вода, акне, депресия, раздразнителност, затруднено мислене, главоболие и много други. Много проучвания показват, че тези симптоми намаляват след приема на масло от тази чудна билка.

По същия начин, приемът на масло от вечерна иглика по време на перименопауза и менопауза спомага за намаляване на нежеланите симптоми, свързани с тези периоди. Данните от изследванията показват, че при продължителен прием на вечерна иглика две капсули от 500 мг могат да се неутрализират горещите вълни, резките промени в настроените, напълняването, тревожността и други неприятни симптоми на менопаузата.

 

  1. Повишаване на фертилитета

Оказа се, че омега мастните киселини увеличават производството на цервикална слуз, която е от изключително значение за успешното зачеване. Данните от проучвания показват, че жените с по-малка или никаква цервикална течност по-трудно забременяват, както и бременността им е по-трудна. Омега мазнините във вечерната иглика поддържат здравето на шийката на матката. Това е от жизненоважно значение, тъй като така спермата се движи свободно в благоприятна за нея среда.

*За да се увеличи цервикалната слуз, препоръчителната дозировка е 500 милиграма масло от вечерна иглика, три пъти дневно.

Високите нива на есенциални мастни киселини, които се съдържат в маслото от вечерна иглика, имат директен ефект и върху маточните клетки. Тези мастни киселини предизвикват свиване и отпускане на мускулната тъкан и това придава тонуса на маточните мускули в подготовката за бременността. Консумирането на масло от вечерна иглика е най-добре само когато естествено се опитвате да забременеете, а не за жени, които вече са бременни, защото контракцията на матката може да предизвика проблеми по време на бременност.

 

  1. Премахва акне

Хормоналното акне може да бъде обезпокоително за много хора, особено за тийнейджъри, които има променливи хормони по време на пубертета. Но, всъщност, хормоналният дисбаланс може да доведе до акне както при тийнейджъри, така и при възрастни (особено през периоди на хормонални колебания - менструалния цикъл и менопаузата).  

За да се лекува хормонално акне, трябва да се справите с корена на проблема, а именно хормоналният дисбаланс. Постигането на подходящ баланс между омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини от здравословни източници (като масло от вечерна иглика) помага за преодоляване и предотвратяване на акнето. Тези мастни киселини също играят роля в клетъчната структура, подобрявайки нервната функция и стимулирайки еластичността на кожата. Освен това, те имат силни антисептични действия и намаляват възпалителните процеси в организма, което на практика, ще спомогне да се намали акнето и кожните дерматити.

*За да регулирате хормоналния дисбаланс и да стопирате появата на акне, може да приемате по една капсула масло от вечерна иглика и една капсула с рибено масло. По този начин ще постигнете баланс на омега-3 мазнините.

 

  1. Стопира косопада

Мъжете и жените се борят с косопада по много различни начини, които обикновено са свързани с много средства и скъпи процедури, а понякога най-добрият начин да се предотврати този проблем е чрез подходяща диета или добавки. Хормоните при мъжете и жените са отговорни за много процеси на тялото. Когато става въпрос за косата, хормоните играят много важна роля.

Въпреки че не е официално обявено, редица медицински изследвания показват, че след прием на масло от вечерна иглика се наблюдава заздравяване на косата и растеж на нови косми. Учените си обясняват това, като посочват антисептичните свойства на омега мазнините, които намаляват възпалителните процеси в организма и по този начин стопират косопада. От друга страна, полезните мазнини стимулират появата на нови косми, защото захранват организма и подсилват неговите естествени функции.

 

                                                                                                            

 

  1. Поддържа здравето на кожата

Маслото от вечерна иглика се е доказало като ценен избор за лечение на хора, страдащи от кожни заболявания като екзема, псориазис и атопичен дерматит. Проучванията, публикувани в Международния вестник на козметичната наука, дори показаха, че маслото от вечерна иглика дори може да помогне с възрастовите структурни и функционални промени в кожните тъкани, като зачервяване, старчески петна, загрубяване, отпускане, бръчки.

Едно проучване, публикувано в Индийския вестник за дерматология, венерология и лепрология, измерва въздействието на 500 милиграма масло от вечерна иглика върху пациенти, които се борят с различни кожни дерматити. Деветдесет и шест процента от пациентите са се подобрили с 50% след пет месеца чрез тази форма на лечение и затова тя е отбелязана като безопасна и ефективна.

 

  1. Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е вид хроничен артрит, който се появява в ставите на крайниците. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма атакува собствените си здрави тъкани. Причината за ревматоиден артрит е комбинация от генетични, екологични и хормонални фактори.

Някои изследвания показват, че маслото от иглика може да бъде подходящо природно средство за ревматоиден артрит. Едно проучване, извършено от Arthritis Research UK, измерва ефекта от масло от вечерна иглика върху 49 души. Данните установяват, че 94% от участниците, които са получили масло от вечерна иглика, съобщават за значително подобрение на симптомите, свързани с болестта, включително болка и сутрешна скованост.

*Когато използвате масло от вечерна иглика за симптоми на артрит, имайте предвид, че билката действа с натрупване в организма и затова може да отнеме от един до три месеца, за да се появят ползите.

 

  1. Остеопороза

Остеопорозата е, когато костта губи своята плътност и остава отслабени участъци. Това може да доведе до фрактури, болка и изкривявания.

Някои проучвания посочват, че хората, които не получават достатъчно мастни киселини, са по-склонни да имат костна загуба от хората с нормални нива на мастни киселини. Приемането на масло от вечерна иглика заедно с рибено масло и калций доказано намалява костната загуба и увеличава костната плътност при възрастните хора с остеопороза. В едно контролирано проучване, жените, които приемали вечерна иглика, рибено масло и калций, са имали нулева костна загуба на гръбначния стълб през първите 18 месеца и впечатляващо 3.1% увеличение на минералната плътност на гръбначния стълб през последните 18 месеца.

 

Живейте здравословно с BulVit!