Количката е празна


обратно

Масло от тамян: натурално лечение на рака?

6 юни 2018

 

 

 

 

 

Ползите от тамяна

Повече от 5000 години тамянът има много жизненоважни приложения. Използва се за подпомагане на имунната система, борба с инфекциите и лечение на заболявания, дори като потенциално естествено лечение на рак. Днес най-често маслото от тамян се използва заради това, че:

 

✔намалява възпалението;

✔съдържа потенциални свойства за борба с рака;

✔повишава имунитета;

✔борби се срещу инфекциите;

✔намалява тревожността;

✔лекува кожата и намалява акнето и белезите.

 

Проучванията, проведени от Университета в Лестър в Обединеното кралство, демонстрираха потенциала за лечение на рак на яйчниците с помощта на етеричното масло от тамян. Използвайки съединението АКБА (ацетил-11-кето-бета-босвелична киселина), изследванията показаха за пръв път способността на тамяна да се насочи към раковите клетки и да ги унищожи при пациенти в ранен стадий на рак на яйчниците. Водещият изследовател Камала Ал-Салмани обяснява, че етеричното масло от тамян успешно намалява, забавя и дори унищожава раковите клетки, както и потвърждава, че тамянът не предизвиква странични негативни ефекти върху организма, затова е изключително ефективен и полезен. Това откритие има огромен потенциал за всички раково болни по света“ – казва д-р Камала Ал-Салмани.

В изследването фокус е било веществото босвелична киселина - водоразтворимо съединение в тамяна. Съществуват обаче и други съединения, открити в маслото от тамян, които се оказват полезни в борбата срещу раковите клетки.

 

                                                                                                             

 

Свойства на тамяна: раково-убиващи

Използвано заради своите противовъзпалителни свойства, маслото от тамян е било на почит в древната медицина и се е използвало за лечението на много здравословни проблеми, включително астма, гастроентерит, кожни заболявания, респираторни проблеми.

В наши дни новите изследвания сочат, че мощта на маслото от тамян може да бъде още по-обхващаща, заради успешното свързване на съединението АКБА с лечението и унищожаването на раковите заболявания на мозъка, гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и стомаха. Според изследователите противораковите свойства на тамяна се дължат на регулирането на клетъчните епигенетични механизми, което подчертава способността му да влияе върху гените, за да стимулира заздравяването на увреденото ДНК.

 

Природно лечение на рак с тамяново масло

Хората, които са добавили маслото от тамян в тяхното ежедневие, могат да разчитат, че то действа освен за стопиране развитието на рака, така и като превенция срещу това заболяване. Дори и хората, които се подлагат на тежки химиотерапии, приемащи сериозни медикаменти, усещат ползите от тамяновото масло.

Учените откриват, че при пациенти с мозъчен тумор, които получават церебрален оток (подуване на главата), както и тежко натравяне на организма, заради кортикостероидите, етеричното масло от тамян оказва благотворно влияние като намалява отока, стопира главоболието,  замъгленото виждане и други негативни последствия от мозъчния тумор. Учудващо за учените 60% от лекуваните пациенти с тамян проявяват 75% намаление на подуването.

Според изследователите, тамяновото масло може значително да стимулира имунната система по два основни начина -  пролиферацията на лимфоцитите (бързо и силно намножаване на белите кръвни клетки, които защитават организма) и намаляване на възпалението (което може би е основният рисков фактор за повечето хронични заболявания). Освен това, тамянът има способността да регенерира увредено ДНК като по този начин се бори против рака и редица други смъртоносни заболявания.

Етеричното масло може да се използва:

✔чрез дифузери за пречистване и освежаване на въздуха в дома, офиса;

✔директно върху кожата (основно върху китките);

✔във вана (маслото е подходящо за комбинация с други масла като сандалово дърво, лимон, лимонена трева, лавандула, роза, жасмин).

 

                                                                                                                         

 

Живейте здравословно с BulVit!