Количката е празна


обратно

Лечебната сила на хлъзгавия бряст

2 февруари 2018

 

 

 

 

 

Какво е хлъзгав бряст?

Хлъзгав бряст е дърво, което вирее в Източната част на Канада, както и в Източната и Централната част на Америка. Употребата му датира от преди стотици години, когато станало ясно, че това растение е много полезно за хората, които страдат от стомашни проблеми. Вътрешната кора на дървото съдържа лепкаво вещество, което се превръща в гладък гел, когато се смеси с вода.

Хлъзгавият бряст е средно голямо дърво, което достига до височина 50 метра. Короната му е широка, а клоните обикновено са червени, кафяви и понякога оранжеви. Достигайки определена височина, те започват да растат надолу като образуват гъста обвивка около дървото. Листата на растението са дълги и зелени, като потъмняват през студените месеци. Кората на дървото има много пукнатини и съдържа лепкава текстура, която се събира внимателно, суши се и се стрива до прах. Тя е най-лечебната част от дървото. От нея се произвеждат капсули, прахообразна храна (подобно на брашното), както и чай.

 

                                                           

 

Какви са ползите от хлъзгавия бряст?

Когато се консумира лепкавият гел, той покрива и успокоява гърлото, стомаха и червата, което го прави идеално средство за лечение на възпалено гърло, кашлица, гастроезофагеална рефлуксна болест, болест на Крон, язвен колит, синдром на раздразнените черва, дивертикулит и диария. Растението дори се използва за лечение на рак на гърдата, а някои източници твърдят, че спомага за по-лесно раждане.

Освен това хлъзгавият бряст се използва още за кашлица, колики, запек, хемороиди, инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища, сифилис, херпес, тения. Използва се и за предпазване от язви, колит, дивертикулит, гастроинтестинално възпаление и киселини. Друго приложение на растението е, че помага при открити рани, защото предпазва мястото от замърсяване. Също така, може да се нанася и при изгаряния, подагра, ревматизъм, вари, абсцеси, зъбобол.

Хлъзгавият бряст съдържа антиоксиданти, което го прави чудесно лекарство за циреи, псориазис, акне и други външни кожни заболявания. Подобно на високо антиоксидантните храни, хлъзгавият бряст може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в организма.

 

Топ 5 ползи от хлъзгавия бряст за организма

  1. Подобрява функциите на храносмилателната система

Хлъзгавият бряст подобрява симптомите на стомашното раздразнение. В едно проучване при хора с нарушени стомашни функции учените изследвали ефекта на хлъзгавия бряст, като са давали на пациентите по два пъти дневно от него. Резултатите в началото били свързани с подобрения на движенията на червата, но след няколко дена, също така, коремната болка намаляла, подуването спаднало, изхождането било по-лесно, както и хемороидите изчезнали. След като симптомите на раздразнен и възпален стомах изчезнали, учените не преустановили експеримента. Те продължили да дават на пациентите хлъзгав бряст и резултатите показали, че, докато приемали екстракт от дървото, пациентите не получили нови възпаления на стомашно-чревната система.

 

 

  1. Помага за отслабване

Тъй като хлъзгавият бряст има способността да подобри храносмилането, този процес може да помогне за редуциране на теглото. Изследване, проведено в New York Chiropractic College, проследява ефекта на хлъзгавия бряст в 21-дневна програма за отслабване. В началото на експеримента всички участници приемали хлъзгав бряст и храносмилателни ензими, които били предназначение за по-лесно усвояване на хранителните вещества. През първата и втората седмица пациентите успели да намалят нивата на вредния холестерол, повишили метаболизма си и стопирали възпалителните процеси в организма, което довело до намаляване на теглото им. През третата седмица от проучването учените добавили и пробиотици към хранителния режим на пациентите, което довело до по-бързо и по-трайно намаляване на теглото.

 

                                                            

 

  1. Намалява стреса и тревожността

Хлъзгавият бряст съдържа много феноли – растителни съединения, които произвеждат една или повече хидроксилни групи, основно за защита на организма от стресови и депресивни ситуации. Това прави растението много подходящо средство за намаляване на тревожността и стреса. Хлъзгавият бряст е изключително подходящ за хора със забързано и натоварено ежедневие, защото, от една страна, подобрява храносмилателните функции, а, от друга, спомага за намаляване на безпокойството и преумората.

 

  1. Може да помогне за предотвратяване на рака на гърдата

Хлъзгавият бряст за първи път се популяризира като опция за лечение на рак на гърдата през 20-те години. Към днешна дата билката е едно от най-търсените за натурални лекарства за намаляване на раковите клетки, както и за тяхното унищожение. Освен това, хлъзгавият бряст се използва и за вторично лечение и за контролиране на негативните странични ефекти на химиотерапията. Още едно предимство на растението е, че може да се комбинира с различни билки, за да се подобри условията на живот на жените с рак на гърдата и да намали депресията, тревожността и умората. Тъй като хлъзгавият бряст има ползи за имунната система и силни противовъзпалителни свойства, тя може да помогне за облекчаване на болката, свързана с рака на гърдата.

 

  1. Намалява симптомите на псориазис

Хлъзгавият бряст е показал, че помага на пациентите с псориазис. През 2001 година е проведено изследване на  пациенти, мъже и жени на възраст между 40 и 68 години, диагностицирани с хроничен плаков псориазис. Те били третирани с хлъзгав бряст, както вътрешно, така и външно. Резултатите в началото показали леки подобрения, като с всеки изминал ден се наблюдавали все по-малко раздразнения от псориазиса. Учените констатират, че хлъзгавият бряст е чудесно допълнение към всяко лечение на псориазис и други кожни проблеми.

 

 

Може да поръчате хлъзгав бряст тук -->

 

                                                      

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!