Количката е празна


обратно

КУРКУМА – ЗЛАТНАТА КРАЛИЦА

28 юни 2018

 

 

 

 

 

Цветето куркума е многогодишно тревисто растение, което достига до 1 метър височина. Листата му са прости, почти изправени, като излизат направо от коренищата. Цветовете са различни – бели, розови, жълти, лилави, оранжеви. Корените, от които се извлича подправката куркума, са жълто-кафяви и имат няколко разклонения, приличащи на пръсти. Събирането на корените започва след като пожълтеят листата на растението. Куркумата цъфти през пролетта, лятото или есента в зависимост от вида й.

 

Куркумата е от семейството на джинджифила — Zingiberaceae. Ботаническото име на растението е Curcuma Longa, а на английски е позната като Turmeric. Самото име ‚куркума‘ има персийски произход и е свързано с шафрана – „Safranum“, което означава „жълт“.

 

Не случайно подправката куркума често е наричана кралицата на подправките. Тя е богата на много важни за човешкия метаболизъм вещества. Благодарение на пигмента куркумин, който се съдържа от 2 до 5% в корена, подправката има специфичен леко парлив вкус и силно оцветяващ в жълто ефект. Коренът съдържа и около 5% есенциални мастни киселини, които поддържат сърдечно-съдовата система. Освен това той е богат на фибри, благодарение на които тялото е стимулирано и улеснено да изкарва свободните радикали и бактерии. Витамините С, Е и К, спомагат за поддържането на сияйна и еластична кожа и коса, и здрави нокти, кости и стави. Коренът съдържа в големи количества минералите – мед, желязо, магнезий и цинк, изключително полезни за общото здраве и правилното функциониране на организма ни.

 

Богатият хранителен състав е причина златната подправка да е лечебно средство за редица проблеми. Тя помага при:

✔настинка, болки в гърлото и обща отпадналост;

✔анемия и други заболявания на кръвта;

✔гастрит, киселини, язви и други храносмилателни проблеми;

✔артрит и други ставни проблеми.

 

                                                                                                           Куркума

 

Изследвания на екстракт от куркума показва, че той подобрява състоянието на увредена кожа от ултравиолетови лъчи. Експериментът продължил само 6 седмици, като резултатът бил учудващо бърз и добър. Куркумата има лечебни сили и при открити рани и ухапвания от насекоми, при акне или псориазис. Могат да се правят комбинирани маски с Алое Вера или да се приема вътрешно чрез хранителни добавки.

 

Подправката помага и при лечение на „синдрома на Рейно“. Това е патологично състояние на кръвоносните съдове, когато малките артерии се свиват рязко и не пропускат притока на кръв през тях към крайниците. В резултат на това ръцете и краката са винаги студени, променят цвета си към сивкав, усеща се често изтръпване и бодежи. Куркумата засилва имунната система като това повишава съпротивителните сили на организма ни. Също така спомага за добрата циркулация на кръвта и дейността на сърдечно-съдовата система. Понижава нивата на вредния холестерол и повишава усвояването на добрия.

 

Според различни изследвания куркуминът помага при борбата с около 40 вида рак. Счита се, че редовната му употреба е не само превантивна мярка срещу ракови клетки, но и ги унищожава. Терапевтичните свойства на куркумата са тествани срещу рак на гърдата и изследванията показват, че тя се свързва с раковите клетки и ги убива от вътре, което вероятно се дължи на промяна на молекулния механизъм на раковите клетки.

 

За да извлечете максимума от ползите на куркумата, може да приемате хранителни добавки, чрез които да получите ежедневната ефикасна доза с цел лечение или превенция. Приемът на куркума не води до никакви усложнения или странични ефекти, затова е безопасен. Въпреки това, ако имате камъни в жлъчката, трябва да внимавате, защото той увеличава жлъчния сок и подсилва работата на жлезата.

 

Нашите предложения за лечение и профилактика на общото здраве с куркума може да разгледате в онлайн магазина ни: ----> https://bulvit.com/antioksidanti.html  или като кликнете на снимките в статията.

 

  Kurkuma-cheran-piper  turmeric-bulvit Curcumin-Bulvit

 

Продуктите на марка Holland&Barrett са най-често препоръчваните добавки, заради качеството и международните сертификати, които притежават. Те са изработени по специална технология, която включва минимална обработка, за да се запазят полезните нутриенти.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!