Количката е празна


обратно

Кръводаряването не вреди!

8 май 2018

 

 

 

 

 

 

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв, като количеството е ограничено от 160 мл до 450 мл. Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 2 месеца.

Важно е да знаем, че кръводарители не могат да бъдат:

 1. хора с инфекциозни заболявания;
 2. хора с автоимунни заболявания;
 3. хора, които имат диабет;
 4. хора, на които са им преливали кръв в близките 6 месеца;
 5. хора, които в близко минало са имали бронхит, пневмония;
 6. хора, които имат сърдечни и/или чернодробни проблеми;
 7. майки или кърмачки;
 8. хора, с анемични заболявания;
 9. хора с остър ревматизъм, с глаукома, с псориазис, с алергии;
 10. хора, които са приемали аспирин (два дена преди кръводаряването), както и хора, които са злоупотребили с алкохол, цигари, наркотици (два дена преди кръводаряването).

 

Как да се подготвим за кръводаряване?

2-3 дни преди акта на кръводаряване е добре да се храните по-често и много разнообразно, защото това ще заздрави силите на организма Ви и ще повиши качеството на кръвта. Трябва да знаете, че кръводаряването не трябва да се извършва на гладно – трябва да сте яли обилно поне 4 часа преди това. Подсигурете си добра почивка, а след самото кръводаряване се постарайте да приемате повече течности и богати на витамини и минерали храни.

 

 

Какво да ядете и пиете преди кръводаряване?

Желязо

Желязото е важен минерал, който тялото Ви използва, за да произвежда хемоглобин. Хемоглобинът е отговорен за пренасянето на кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Консумирането на добре балансирана диета с много богати на желязо храни може да Ви помогне да възстановите нивата на желязо в организма, както и да Ви предпази от анемия. Храните, богати на желязо, са:

✔Месо, като говеждо месо, агнешко, шунка, свинско, телешко и сушено говеждо месо.

✔Зеленчуци, като спанак, сладки картофи, грах, броколи, цвекло, орехи, зеле, карамфил.

✔Хляб и зърнени храни, включително пълнозърнест хляб, пшеница, трици, царевично брашно, овес, ръжен хляб.

✔Плодове, като ягоди, диня, смокини, сушени сини сливи, сушени кайсии и сушени праскови.

 

Витамин С

Витамин С може да помогне на тялото да абсорбира по-добре желязото, както и ще повиши жизнеността и енергията Ви. Освен това, този витамин участва в много процеси в организма и ще спомогне за по-бързото възстановяване на качеството на кръвта. Много плодове са добър източник на витамин С:

✔пъпеш;

✔цитрусови плодове и сокове;

✔киви;

✔манго;

✔папая;

✔ананас;

✔ягоди;

✔малини;

✔боровинки;

✔домати.

 

Вода

Около половината от кръвта е направена от вода. Това означава, че ще искате да сте напълно хидратирани, след като дарите кръв. Когато загубите течности по време на кръводаряването, кръвното Ви налягане може да спадне, което води до замайване. Затова хидратирането е много важно – учените съветват да се пият от 9 до 13 чаши вода на ден.

 

                                                                                                         

 

Каква е процедурата за кръводаряване?

 

 1. Попълване на въпросник относно Вашето здравословно състояние.
 2. Преглед от медицинско лице.
 3. Вземане на няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и нивата на хемоглобина. Ако той е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
 4. Взимане на кръв - количеството на дарената кръв е между 160 мл и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, е специален, за да поддържа живота на кръвните клетки. Благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Цялата описана процедурата трае най-много 20-30 минути, като по-дългата част е съставена от прегледи и попълване на документи. Същинското взимане на кръв трае 10-12 минути. Като учените успокояват, че процесът не е свързан с болка (единствено от може да изпитате дискомфорт от убождането с иглата).

 

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено за около 3-4 седмици!

 

6 ползи от кръводаряването за кръводарителя:

Освен, че може да спасите живот с този благороден акт, Вие също бихте могли да получите ползи от кръводаряването. Учените много се интересуват от този процес и след много наблюдения те заключават, че дарението на кръв е полезно за здравето на кръводарителя. Вижте кои са ползите тук -->

 

 1. Кръводаряването помага да предотвратите преждевременното стареене!

Когато редовно дарявате кръв, не само ще загубите тегло, но и умът Ви ще стане по-ясен и ще бъдете по-фокусирани. Освен това, кръводаряването спомага за намаляване на стреса, а, както знаем, той е един от основните причинители на преждевременно стареене. Даряването на кръв оказва положителен ефект и на кожата, като я опъва, изглажда и я прави сияйна.

 

 1. Кръводаряването ускорява процеса на заздравяване на раните!

След кръводаряване организмът ще има нужда да се възстанови бързо и затова започва да произвежда повече червени кръвни клетки. Точно те участват в процеса на затваряне на рани. Когато даряват кръв често, стимулирате производството на много нови червени кръвни клетки.  

 

 1. Кръводаряването помага за намаляване на холестерола!

Като даряваме кръв, ние не само помагаме на другите, но също така намаляваме риска от повишен холестерол. Всъщност, не целият холестерол в тялото се счита за опасен враг. Добрият холестерол - HDL, може да бъде от полза за организма, защото ускорява потока на кръвта. Трябва да се притеснявате от нискокалоричния холестерол - LDL, който може да доведе до запушване и блокиране на кръвоносните съдове. Когато често дарявате кръв, Вие давате нещо като рестарт на кръвоносната система и стимулирате циркулацията на кръвта, производството на червени кръвни клетки, намалявате холестерола и се предпазвате от проблеми със сърдечно-съдовата система.

 

                                                                                                       

 

 1. Кръводаряването понижава риска от рак!

Рискът от развитието на ракови клетки често се свързва с високи нива на желязо в кръвта. Колкото е по-високо съдържание на желязо, толкова по-голям е потенциалът за развитие на рак. Ето защо кръводаряването може да Ви предпази от развитие на рак на черния дроб, червата, белите дробове, гърлото.

 

 1. Кръводаряването предотвратява увреждания на черния дроб!

Черният дроб е изключително важен за организма. В действителност, той подпомага метаболизирането на витамините, минералите, протеините, мазнините и въглехидратите. Черният дроб превръща глюкозата в гликоген и помага при съхранението му. Той също е важен за пречистването и детоксикацията на кръвта. Черният дроб синтезира плазмените протеини и кръвосъсирващите агенти. Когато даряваме редовно кръв, предпазваме от увреждане на черния дроб, причинено от излишното желязо в тялото.

 

 1. Кръводаряването намалява риска от хемохроматоза!

Хемохроматозата е генетично заболяване, при което тялото абсорбира и задържа прекалено много желязо в различни органи, особено в черния дроб, панкреаса, тестисите / яйчниците, кожата и ставите. Това заболяване може да бъде наследено или може да бъде причинено от алкохолизъм, анемия или други проблеми. Честото даряване на кръв може да помогне за намаляване на високите нива на желязо в организма.

 

Кръводаряването не вреди, а помага да спасите живот, както и да предпазите здравето си от някои сериозни заболявания!

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!