Количката е празна


обратно

Кои са топ 10-те ползи на маслото от черен дроб на треска?

7 юни 2018

 

 

 

 

 

Какво представлява маслото от черен дроб на треска?

Маслото от черен дроб на риба треска е хранителен източник на важни витамини, включително витамин D и витамин А, както и противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. То се извличз, както предполагате, от черния дроб на рибата треска. Можете да консумирате маслото директно или под формата на хранителни добавки, които не изискват специална рецепта от медицинско лице. За съжаление, повечето хора не ядат достатъчно морски дарове, а те играят решаваща роля в сърдечно-съдовата, хормоналната, имунната, репродуктивната и нервната система. Ето защо е хубаво редовно да допълваме менюто си с риба (поне 2-3 пъти седмично) или хранителни добавки с рибено масло.

 

Най-благоприятният аспект от приемането на маслото от черен дроб на треска е, че съдържа високи нива на омега-3 мастни киселини, които се срещат в мазните риби. Това е и една от малкото от най-добрите храни, богати на витамин D.

 

10 чудесни предимства от ежедневната употреба на маслото от черен дроб на треска:

  1. Маслото е изключително добър източник на омега-3 мастни киселини

Рибеното масло от черен дроб на треска е едно от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини в природата, защото съдържа важните докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА). Поради естествените си противовъзпалителни свойства, омега-3 се използват често за лечение по естествен път на различни симптоми и проблеми - от рискови фактори за коронарните сърдечни заболявания до депресия, болка при артрит и много други.

Благодарение на стотиците изследвания, свързани с ползите от омега наситените мазнини, науката е потвърдила категорично, че те помагат за защита и подобряване на здравето на сърцето, борба с психични разстройства и тревожността, намаляване на възпалителните процеси в организма, борба с автоимунни заболявания, намаляване на риска от рак, подкрепа на растежа на здрави кости и стави, благоприятства растежа и развитието на децата, борба с менструалната болка, намаляването на риска от дегенерация на макулата и подобряването на здравето на кожата с напредването на възрастта.

 

 

  1. Маслото доставя големи количества витамин D

Един от най-добрите начини да повишите количествата на този витамин е да прекарвате колкото можете повече време на слънце, както и да консумирате храни/ хранително добавки, богати на витамин D. Много хора, обаче, не получават достатъчно от този витамин, поради спецификата на района, в който живеят. Затова е важно да се приемат хранителни добавки с доказано качество, който да доставят нужното количество от витамин D.

Този витамин действа повече като хормон в тялото, отколкото като витамин, тъй като засяга функционирането на невротрансмитерите, здравето на сърцето и възпалителните реакции. Витамин D не само играе роля в здравия костен метаболизъм, но поддържа важни функции на всички наши клетки. Тъй като ниските нива на витамин D могат да повлияят на способността на здравите клетки да се умножават, недостигът на витамин D може да увеличи риска от заболяване в краткосрочен и дори дългосрочен план - хронично автоимунно заболяване, когнитивно или сърдечносъдово заболяване, диабет, рак, рахит при деца, остеопения, остеопороза (и свързаните с нея фрактури), високо кръвно налягане, ревматоиден артрит, психична нестабилност, аутизъм, туберкулоза и много други.

 

  1. Маслото е богато на витамин А

Витамин А е важен антиоксидант, който намалява оксидативния стрес (наричан още увреждане от свободните радикали), а оттам и нивата на възпаления в организма. Той е свързан с предотвратяването на заболявания, свързани с очите, поддържа здравето на мозъка, помага за борба с рака и е важен за производството на хормони.

Храненето с много богати на витамин А храни е от полза за растежа на костите, нощното виждане, здравословния клетъчен растеж, функцията на половите органи и много други. Докато повечето хора, които ядат добре балансирана диета, получават достатъчно количество витамин А дневно, дефицитът е риск за някои хора, които ядат често силно преработени храни. Приемайки добавки с рибено масло от черен дроб на треска, осигурявате 90% от дневната доза на този витамин.

*Витамин А и D са мастноразтворими хранителни вещества, което означава, че, за да се усвоят, имат нужда от мазнини. Резорбцията на тези витамини се осъществява в тънките черва.

 

                                                                                                      

 

 

  1. Маслото помага за предпазване от сърдечно-съдови заболявания

Изследвания доказват, че маслото от черен дроб на треска помага за понижаването на високите триглицериди - вид опасна мазнина в кръвта, която многократно повишава риска от сърдечни заболявания. Маслото от черен дроб на треска, също така, третира високото кръвно налягане и помага за балансиране на нивата на холестерола. То има способността да предотврати атеросклерозата (втвърдяване на артериите) и усложненията, до които води това заболяване.

 

 

  1. Маслото понижава риска от рак

Рибеното масло от черен дроб на треска има способността непряко да намалява риска от развитие на рак, защото има две важни действия в организма. От една страна, е противовъзпалителното действие, което се свързва с повишаване на имунната система, стопиране на чести болести и настинки, регенерация на увредената структурата на ДНК-то, което, на практика, води до понижаване на нездрави клетки в организма. От друга страна, маслото от черен дроб на треска действа антиоксидантно и намалява вредното влияние на свободните радикали. Оксидативният стрес  уврежда здравите клетки и стопира умножаването им, като дава възможност на нездравите клетки да се развиват много по-бързо.

 

 

  1. Маслото предотвратява и регулира диабета

Като чудесен източник на основни здравословни мазнини, масло от черен дроб от треска може да помогне да се контролира инсулиновата резистентност, възпалението и да се регулират нивата на глюкозата (захарта) в кръвта. Доказано е, че то спомага за намаляване на симптомите на усложнения, свързани с диабета, като бъбречно заболяване, сърдечни проблеми и други.

Едно проучване от 2007 г., публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology, установява, че консумирането на масло от черен дроб за 12 седмици от пациенти с диабет действа като силно естествено диабетно лечение. Преди да приемат рибеното масло пациентите имали повишени нива на захар, високи концентрации на триацилглицерол и висок холестерол, както и всички последващи негативи от това заболяване. Маслото от черен дроб на треска напълно предотвратява разрушаването на плазмените липиди, като същевременно контролира инсулиновата чувствителност и други фактори. В дългосрочен план добавките от масло от черен дроб на треска напълно предотвратяват ендотелиалния дефицит и спомагат за коригирането на няколко биохимични маркери за метаболитен синдром.

 

*Използването на масло от черен дроб на треска и добавки с витамин D през първата година от живота на бебето и по време на бременност може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет в по-късен етап на развитие на детето.

 

 

  1. Маслото помага за лечение на рахит и ревматоиден артрит

В началото на 20-ти век учените установили, че маслото от черен дроб на треска е естествено лекарство срещу рахита. Употребата на рибеното масло се свързва с намаляване на болката, сковаността на ставите и подуването при пациенти с артрит и други възпалителни състояния на костите и ставите. Маслото от черен дроб на треска може дори да помогне за намаляване на количеството на приеманите нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти, които се изписват при ревматоиден артрит.

 

                                                                                                          

 

  1. Маслото увеличава репродуктивното здраве и развитието на новороденото

Омега-3 мастните киселини са важни за репродуктивното здраве и са идеални за консумация по време на бременност. Тези мазнини, открити в масло от черен дроб на треска, са източници на EPA и DHA киселини, които влияят на клетъчната активност. Тези киселини участват в стопиране и намаляване на възпалителния процес, но те също са свързани с менструалния цикъл, плодовитостта и много функции, свързани с хормоните.

Когато има дефицит на омега-3, функциите на репродуктивната система могат да бъдат нарушени:

✔дисменорея (менструални спазми);

✔безплодие;

✔непоследователна овулация;

✔преждевременно раждане;

✔забавено развитие на мозъка за кърмачета по време на бременност;

✔прееклампсия;

✔следродилна депресия;

✔менопауза;

✔постменопаузална остеопороза;

✔рак на гърдата;

✔нисък брой сперматозоиди;

✔лоша подвижност на сперматозоидите.

 

*Резултатите от проучване от 2003 г., проведено в Университета в Осло в Норвегия, показаха, че децата, които са родени от майки, които са приемали масло от черен дроб по време на бременност и кърмене, са показали по-високи коефициенти на тестове свързани с когнитивното развитие.

 

 

  1. Маслото подобрява функцията на мозъка

Изследване от 2007 г., публикувано в списание Journal of Affective Disorders, установява, че омега-3 мастни киселини в маслото от черен дроб на треска подобряват симптомите на депресия и тревожност. Проучването е проведено  сред 21 835 възрастни, живеещи в Норвегия, в продължение на две години. Резултатите показали, че разпространението на депресивните симптоми при тези, които използват ежедневно масло от черен дроб от треска е 2,5%, в сравнение с 3,8% при останалата част от изследваните пациенти, които не приемали рибено масло. Изследването показва също интересните данни, че разпространението на депресивни симптоми намалява с увеличаване на продължителността на използването на маслото от черен дроб на треска.

Съществува силна връзка между приемането на рибеното масло и предотвратяването на когнитивния спад, включително болестта на Алцхаймер. Макар, че няма дългосрочни проучвания, съществуват предварителни доказателства, че съдържанието на рибеното масло, а именно омега-3 киселините (както и витамините А, Е, D), могат да послужат за предпазване на когнитивните функции, като потенциално намалят шансовете за деменция.

 

 

  1. Маслото предпазва от язви

Маслото от черен дроб от треска има ползи за подобряването на симптомите на стомашната язва като намаляването на стомашните антисекреторни ефекти. Маслото спомага за намаляване на секрецията на солната киселина, като същевременно спомага за възстановяването на увредената лигавица. От друга страна, маслото от черен дроб на треска спомага за намаляване на тревожността (стреса), което е един от основните фактори за развиване на язва.

 

 

              

 

 

 

         

 

 

Живейте здравословно с BulVit!