Количката е празна


обратно

Калций за силни и здрави кости

13 ноември 2017

 

 

 

Калцият е минерал, който помага на костите да запазят здравината си. Нашият организъм непрекъснато отстранява малки количества калций от нашите кости и ги заменя с нов калций. Този процес на ремоделиране на костния материал е много важен. Ако тялото премахне повече калций от костите, отколкото добави, костите бавно започват да стават по-слаби и по-склонни към чупливост. Ето защо ежедневното приемане на минерала, позволява на тялото да доставя нужните количества калций в костите.

Много е важно да знаем, че приемането на калций  в детска и юношеска възраст е от изключително значение за изграждането и запазването на здравината на костите. Децата и тийнейджърите, които ядат храни, богати на калций, поддържат здравословни нива от важния минерал в костите си. И по този начин подпомагат всекидневно калцият да се обновява в костите. Интересно е, че костите имат свой калциев капацитет, който се изгражда в детска и юношеска възраст. След това той не може да се увеличи, а тялото може само да го запълва чрез приетите всекидневни дози от калций. Така че приемането на колкото е възможно повече калций до края на юношеските години, ще Ви помогне да поддържате здрава костна маса след това.

Калцият е минерал, който тялото не може да произведе, а той се набавя чрез храна и хранителни добавки. Ако не се получи достатъчно калций, костната система в организма страда и отслабва – понякога дори се стига до лесна чупливост.

Този важен минерал подпомага много функции на организма:

✔помага на скелетно-мускулната система;

✔подпомага нервната система;

✔регулира теглото;

✔предпазва сърцето;

✔предпазва от рак на дебелото черво;

✔помага при тежки симптоми на ПМС;

✔помага за предпазване от камъни в бъбреците;

✔контролира нивата на pH;

✔регулира кръвното налягане;

✔предпазва от образуване на кариеси;

✔подпомага транспортирането на полезните вещества в организма.

 

                                                                                 

 

Калцият, както всички знаем, е най-разпространеният минерал в организма и се  намира главно в костите и зъбите. От съществено значение е да се поддържа необходимата костна маса за поддържане на скелета. Тялото също постоянно използва калций в мускулните и нервните функции, както и във функции на сърцето. Повечето усвоен калций се губи чрез нормални телесни процеси в бъбреците и дебелото черво, както и с потта.

Ако хранителният режим не включва достатъчно количество калций, необходим за всекидневните нужди на организма, тялото започва да усвоява запасения калций в костите, което води до увеличен риск от фрактури.

 

Симптоми на дефицит на минерала калций

Недостигът на калций в тялото е доста разпространен проблем. Чести симптоми са, когато мускулите Ви болят, треперят, получите внезапни спазми и схващания. Също така, ако страдате от сърцебиене, високо кръвно налягане, остеопороза, загуба на зъби и заболявания на венците, безсъние, предменструални спазми, хипертония и артрит. Всичко това може да означава дефицит на калций.

Често много деца страдат от рахит, където костите стават слаби и гъвкави, имат изкривени крака, хлътнали гърди. Тези деца не са били подхранвани с калций от раждането си и капацитет му в тялото им е доста нисък. Редовният прием на този минерал е много важно за отглеждането на деца и тийнейджъри, тъй като може значително да намали рисковете от остеопороза в напреднала възраст.

 

Източници на калций

Популярното разбиране, че млечните продукти са най-добрият източник на калций, всъщност не е вярно. Разбира се, в млечните продукти има лесно достъпна форма на калций, но това далеч не е единственият източник на този важен минерал. Освен тях ядките, консервираната сьомга, семената и водораслите са добри източници на калций. Броколите също са чудесен начин за усвояване на високи нива на калций в организма, както и всички зеленолистни растения, портокалите, зърнените храни, оризови напитки, соя, грах и много други растителни източници.

 

Връзката калций и здрава костна система

До тук стана ясно, че калцият е наистина много важен и незаменим минерал за нашия организъм. Освен чрез храната, ние можем да го набавяме и като хранителна добавка. Изследователите препоръчват комбинирана система на приемане на калция чрез храна и добавки, за да увеличим запасите на тялото на важния минерал.

Но каква е връзката между скелета на човек и този минерал? Отговорът е лесен и се изразява в това, че костите основно съдържат калций. Това означава, че костната плътност се определя от това колко калций се усвоява в организма. Плътността на костите е най-висока до 35 години – показват изследвания, а след 35 години тялото започва да черпи калций от костите. Това, разбира се, може да доведе до крехки и чупливи кости, до фрактури и до различни заболявания.

Интересен е фактът, че на организма му трябват около 10 години, за да поднови цялата костна система. Това означава, че Вашият скелет е жив орган, а костите непрестанно се премоделират като от стара кост се оформя нова. Ето защо калцият е важен не само за подрастващите, но и за всички хора във всяка възраст.

 

                                                                                   

 

Защо се стига до недостиг на калций?

След всички благотворни функции на калция, е възможно да не се запитате защо все пак се стига до недостиг в организма? Както вече казахме, неправилната диета и хранителен режим могат да доведат до липса и дори дефицит на минерала. Също така съществуват и други фактори, които влияят на усвояването. Обикновено храносмилателната система абсорбира едва 15 до 25% от общото количество на калция в храната. Тук идва на помощ витамин D, който помага на минерала да се абсорбира чрез чревната флора. Но, ако имате дефицит на витамин D или затлачена чревна система, тогава усвояването ще стане много по-трудно. В тези случай лекарите препоръчват да се обърнете към хранителни добавки витамин D, както и пробиотици и ензими, които ще изчистят затлачените черва и ще помогнат да се усвои по-голямо количество от калция.

Друга група хора, които са застрашени от ниски нива на калций, са възрастните хора. По правило с годините функциите на тялото (в това число и усвояването на витамините и минералите) намаляват. Приемът на калций всекидневно е жизненоважен и ключов за предпазване от сериозни болести по костната система като остеопороза, артрит и други, които могат да доведат до частична и пълна скованост и неподвижност. Повечето експерти препоръчват да се приемат редовно хранителни добавки, комбинация от витамин D, калций и пробиотици.

 

За да избегнете дефицит или недостатък от важния минерал калций, спазвайте комбинирана система от богата на калций храна, както и хранителни добавки с витамин D, калций, както и пробиотици и ензими. Така ще набавяте нужните количества от калция, за да развиете и поддържате здрава скелетно-мускулна система.

Бъдете здрави с продуктите на BulVit! Разгледайте и поръчайте нашите продукти с калций тук: